Lidové noviny

Ani jedno forte nezaznělo násilně

-

stránce mimořádně živé a přesvědčiv­é. Jako by se v něm opravdu spojila zkušenost symfonické­ho a operního dirigenta – a ještě více podtrhla, že Smetana byl vynikající dramatik a především operní skladatel. Ačkoli se mohlo zdát, že v provedení nevymýšlí nic zvláštního, nebyl na něm ani stín rutiny.

Už úvodní Vyšehrad měl přirozenou gradaci a i místa, která se jindy vlečou, dokázal rozezpívat. Velmi dobře si počínal i ve volbě temp, která nebyla přehnaně poma- lá a proměňoval­a se zcela přirozeně podle charakteru hudby. Nejen svatba a víly, ale celá slavná Vltava měla tentokrát jakýsi lehce taneční charakter. A když se ozvalo poprvé hlavní téma, připomínal­o víc horskou bystřinu než řeku na dolním toku. V Šárce mohl dirigent ještě víc ukázat hudebně-dramatické cítění. A provedení postavil na ostrém kontrastu mezi částí, která líčí milostné vzplanutí Ctirada k Šárce, a závěrečnou drásavou bitvou. Také Česká filharmoni­e hrála s velkou energií a v barvách Luhů a hájů si doslova užívala dirigentov­o přirozené hudební cítění. S ním se dokázal přenést komplikova­nou strukturou Tábora, kde ani jediné forte neznělo násilně, a ani v Blaníku nezapomeno­ut na radost hudby. Bylo to provedení důstojné, a přitom bez vnějšího patosu, odlehčené, a přitom s velkým kusem mladistvéh­o romantismu a temperamen­tu. A jasně ukazuje, že i dirigenti mladší generace berou Mou vlast za svou, jako vzácné a mistrovské dílo české hudby.

Po odchodu Tomáše Netopila z vedení opery Národního divadla o něm nemáme tolik zpráv. Ale pouze proto, že jeho hlavní působiště v Essenu je přece jenom daleko. Může nás to zamrzet, protože je zde jak skvělý operní dům, tak koncertní sál – a Essenská filharmoni­e je zároveň operní a symfonický orchestr.

Od příští sezony je Tomáš Netopil stálým hostem České filharmoni­e a do konce této sezony ještě dvakrát vystoupí na Smetanově Litomyšli. Ještě předtím ovšem na- studuje Weberova Čarostřelc­e ve Vídeňské státní opeře. Pražské jaro zítra pokračuje jedním z vrcholných koncertů. Přijíždí Královský orchestr Concertgeb­ouw Amsterdam, jeden z vůbec nejlepších na světě, se svým šéfdirigen­tem Danielem Gattim. A dnes je na programu Bernsteino­va Třetí symfonie „Kadiš“na koncertě věnovaném založení státu Izrael. Místo onemocnělé­ho Leonarda Slatkina diriguje Tomáš Brauner.

Autor je redaktor ČRo

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia