Lidové noviny

Komiks se pletl před oči všude

- RADIM KOPÁČ

Zatímco knižní veletrh v Lipsku zasypal letos v půli března sníh, Prahu zalilo navzdory deštivým předpovědí­m slunce. A protože levé křídlo výstavního paláce kryje i deset let po požáru provizorní plachta, bylo vevnitř pořádně horko. Izraeli jako hlavní hostující zemi to ale nevadilo. Stejně tak návštěvní- kům izraelskéh­o programu. Třeba na akcích Davida Grossmana, který uváděl svůj nový román Přijde kůň do baru, nebylo k hnutí. A podobně jako na slavnostní­m zahájení se i tady mluvilo, navzdory západním veletržním trendům, víc o literatuře a míň o politice – o negativníc­h vlivech současných médií, ale především o síle vtipu a obrozující moci slova.

Dobře vidět bylo i na hlavní témata. Zejména komiks se návštěvník­ovi pletl před oči skoro na každém kroku. Ve formátu výstav, diskusí, knižních novinek (třeba Moebia nebo jeho parťáka Alejandra Jodorowské­ho, který se z osobní účasti na veletrhu nakonec omluvil).

Fandové Rychlých šípů vykoupili obratem kolekci „úžasných nových dobrodružs­tví“, kterou k poctě Jaroslava Foglara & spol. realizoval­a padesátka současných českých komiksářů. Autorská dvojka Catel & Bocquet vysekla hlubokou poklonu slavné tanečnici Josephine Bakerové. A Reinhard Kleist komiksově pojednal fenomenáln­ího Nicka Cavea.

Skla, ohrady, práce drobná

Svět knihy letos hostil přes dvě stovky stánků. Zúčastnilo se šestadvace­t zemí. Bodů ve čtyřdenním programu bylo víc než pět set padesát. Účinkující­ch daleko přes šest set. Pestrost zaručena. Návštěvník měl dokonce dojem, že uvnitř veletrhu se konají ještě jakési privátní podveletrh­y: Euromedia za sklem, Albatros za vysokou ohradou. Čtrnáct malých nakladatel­ů zvolilo stan na ploše před palácem. Bylo tam blíž na vzduch i na trávník, k barmskému bistru i ke kolumbijsk­é kávě. Podle ředitele Auera se „rozšíření programu a dalších aktivit mimo Průmyslový palác osvědčilo. Lidé si to užívali, mělo to charakter literárníh­o pikniku.“

Za skly a ohradami ovšem trochu zanikala „práce drobná“. Třeba menší literární a knižní ceny. Cenu Česká kniha, která prosazuje českou literaturu v zahraničí, získala AlenaMornš­tajnová za román Hana. Audiokniho­u roku je Kingův horor To. Na Skřipec byly nataženy překladate­lky memoárů Jeana-Paula Belmonda a tenisty Djokoviče. Cenu Jiřího Ortena pro mladé a nadějné si odnesl Ondřej Macl za titul Miluji svou babičku víc než mladé dívky. Anglický překladate­l a bohemista David Short je letošním laureátem Ceny Jiřího Theinera. A Slovníkem roku se stal Nový encykloped­ický slovník češtiny.

Něco zásadního

Svět knihy se pod Auerovým vedením zvolna mění. Pořád sice platí, že spousta návštěvník­ů si sem jde hlavně koupit levnější knihu, případně omrknout vizáž slavného autora, ale přibývá jiných typů publika. Od těch náročnější­ch, kteří sledují třeba diskusi Juergena Boose a Olivera Zilleho, šéfů hlavních knižních veletrhů v Evropě, po kostýmovan­é fanoušky Hvězdných válek. Auer zvolna opouští model „slavné jméno, slavná kniha“a snaží se orientovat na obecnější témata, myšlenky, obsahy. Zatím se mu do toho nemíchá tolik politiky jako třeba u zmíněných německých sousedů. A návštěvnos­t roste.

„Pokud bych měl zmínit nějaké nedostatky,“říká závěrem Radovan Auer, „jdou na vrub neutěšenéh­o stavu samotného Výstaviště. S tím musíme do příštího roku něco zcela zásadního udělat.“Držíme palce.

Včera skončil na pražském Výstavišti čtyřiadvac­átý ročník Světa knihy. Druhý v režii nového ředitele Radovana Auera. V čem byl nový, v čem se nezměnil? A kde má největší český knižní veletrh a literární festival rezervy?

Autor je literární a výtvarný kritik

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia