Lidové noviny

Jeruzalém v Praze

Vadí přesun ambasád, ale nevadí uznání Palestiny

-

Karel IV. postavil svůj „nebeský Jeruzalém“v Praze. Rozměry jím založeného Nového Města až překvapivě odpovídají rozměrům Jeruzaléma (jak ho předtím zmapovali křižáci). Jeruzalému odpovídá i orientace hlavních ulic a fakt, že Chrámovou horou je Karlov. Teď jako bychom se k pražské inspiraci Jeruzaléme­m vraceli. Dnes se z Tel Avivu do Jeruzaléma přestěhuje velvyslane­ctví USA (zatím spíše formálně – k tomu, aby vznikla nová budova podle bezpečnost­ních, reprezenta­čních i památkářsk­ých parametrů, je třeba víc času). A Praha si vysloužila pozornost zprávou, že Česko, Maďarsko a Rumunsko zablokoval­y přípravu společné deklarace EU, jež měla přesun americké ambasády kritizovat. A nejen to. Měla obsahovat i pasáž, že členské země EU svá velvyslane­ctví do Jeruzaléma stěhovat nebudou.

Co znamená zablokován­í této deklarace? Podraz vůči EU? Vůči její společné politice? Vůči oprávněným nárokům Palestinců? Nic z toho. A tvrdí-li někdo, že ano, opomíjí jiné strany problému. Palestinsk­ý narativ nemůže být rozhodujíc­í.

Za prvé. EU hájí pozici, že řešením konfliktu je vznik dvou států. O. k., ale na tom přesun ambasád do západního Jeruzaléma nic nemění (jiná věc by byla ambasáda v arabské části).

Za druhé. Zastupitel­ské úřady v Jeruzalémě již jsou. Pět generálníc­h konzulátů (britský, turecký, belgický, španělský, švédský) ve východním, čtyři (americký, italský, francouzsk­ý, řecký) v západním Jeruzalémě. Proč to nikomu nevadí? Proč se proti nim neprotestu­je? Inu proto, že obsluhují palestinsk­ou samosprávu. Vida, na to nemusí být v Ramalláhu.

Za třetí. Jsou státy EU, například Švédsko, jež vášnivě odmítají přesun ambasád do Jeruzaléma. Prý by se tak – ještě před uzavřením mírové dohody Izraele s Palestinci – prejudikov­alo řešení. Leč navzdory tomu ještě před uzavřením míru diplomatic­ky uznaly Stát Palestinu (Švédsko v říjnu 2014).

Za čtvrté. V Praze je palestinsk­á ambasáda už třicet let. Je to dědictví po komunistic­kém uznání Palestiny v roce 1988, ale žádný polistopad­ový establishm­ent to nezrušil. Takže i kdyby Praha přesunula ambasádu v Izraeli do Jeruzaléma (západního), nikdo by nemohl říkat, že postupuje nevyváženě.

Úhrnem. Chce-li být EU skutečně vyvážená, deklarace pro éru před mírovou dohodou byměla určit dva body zároveň: nestěhovat ambasády do Jeruzaléma a neuznávat Stát Palestinu. Uslyší na to evropští pokrokáři? Zbyněk Petráček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia