Lidové noviny

Hodnocení škol? Tvrdý oříšek

České univerzity nutně potřebují hodnocení výzkumu. Přípravy pravidel se však vládě zatím vůbec nedaří

-

cí. Jednoducho­u část hodnocení ponechala v rukou Úřadu vlády. Náročnější části přesunula na bedra ministerst­ev, která poskytují veřejnou podporu, dohlíží na její využívání a měla by vůči výzkumným organizací­m reprezento­vat veřejný zájem. Nejvíce zodpovědno­sti se pak přeneslo na ministerst­vo školství. Pod něj totiž spadají téměř tři desítky veřejných vysokých škol, pár škol soukromých a řada dalších organizací.

Od ministerst­va se od loňského února očekává, že hodnocení škol navrhne, připraví, akademické obci i širší společnost­i vysvětlí a do konce roku 2019 jej provede. Byť šlo o krok správný, realizace bude hodně tvrdý oříšek.

Británie jako nedostižný vzor

Vrátím se zde krátce k již zmíněnému britskému hodnocení. Poslední dokončené hodnocení výzkumu britských univerzit REF 2014 se začalo připravova­t záhy poté, co v roce 2008 skočilo hodnocení RAE 2008. Příprava tedy trvala skoro pět let. A to již tehdy měli v Británii čtvrt století bohatých zkušeností díky řadě předchozíc­h hodnocení. Ta se totiž datují od roku 1986, kdy ještě vládla Margaret Thatcherov­á. A přípravy na další hod- nocení v řadě, REF 2021, se rozbíhají již nyní. Součástí budou nepochybně opět pilotní ověřování a především velmi intenzivní veřejné konzultace s akademicko­u obcí a osvěta.

Výsledky posledního hodnocení REF 2014 jsou snadno a přehledně dostupné na internetu. Ačkoliv nejsme britští daňoví poplatníci, i my si můžeme přečíst sebehodnot­icí zprávy vysokých škol, hodnocené zprávy o společensk­ých a ekonomický­ch dopadech výzkumů, přehledy o školami získaných finančních zdrojích a oborová srovnání vysokých škol formou známek.

Kvalita britského výzkumu, úroveň kultury hodnocení a akademický­ch standardů jako celek je na diametráln­ě vyšší úrovni než u nás. Nenechme semást ostrůvky pozitivní deviace v České republice. Jeden by tedy čekal, že si na přípravu hodnocení dáme dost času, že se příprava od začátku rozběhne velmi intenzivně. Bohužel tomu tak zatím není.

O pravidlech hodnocení se zatím jen spekuluje. Pouze znalci dokážou v hloubi webu Úřadu vlády nalézt dokument s jeho hrubým nástinem.

Chybí konzultace i osvěta

Na přípravu a realizaci hodnocení dostalo naše nezkušené ministerst­vo školství necelé tři roky. Ve srovnání s daleko zkušenější Británií tedy termín jemně řečeno šibeniční. Navíc překvapí, že se od zadání vládního úkolu loni v únoru s přípravou téměř nepokročil­o.

O způsobu a pravidlech hodnocení se na veřejnosti, včetně té akademické, nadále jen spekuluje. Pouze znalci dokážou v hloubi webu Úřadu vlády nalézt pracovní dokument s hrubým nástinem hodnocení. Osvěta nebo veřejné konzultace neprobíhaj­í ani náhodou.

V této oblasti řízení věcí veřejných se státu bohužel moc nedaří. A není to zdaleka poprvé. Nejen, ale i proto britská věda té české stále ukazuje z velké dálky záda.

 ?? Bude na konci roku 2019 hodnocen podle nových pravidel. Jejich příprava zatím ale vázne. FOTO VŠCHT ?? Výzkum na vysokých školách
Bude na konci roku 2019 hodnocen podle nových pravidel. Jejich příprava zatím ale vázne. FOTO VŠCHT Výzkum na vysokých školách

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia