Lidové noviny

Kukaččí vejce v čapím hnízdě

- Ad LN 11. 5.: Vraťte dotace dobrovolně, žádá úřad majitele Martin Švehla, martin@svehla.cz

Čáp a kukačka: Jeden staví hnízda vysoko, aby se mu dobře přistávalo, druhý roznáší svá vajíčka do cizích hnízd, aby se tolik nenadřel. Takže čáp i kukačka jsou v podstatě dva líní ptáci, kteří si našli svá, nutno přiznat, docela chytrá řešení. Také v lidských dějinách sehrála lenost nesporně pozitivní roli a v moderních dějinách najdeme další povzbudivý fenomén – strádání. Je to nejsilnějš­í motor, který urychluje ekonomický růst každé země. Tam, kde se nashromážd­ilo bohatství a kde si začali užívat blahobyt, tam se vždy časem dostavily problémy. Jsou tím postiženy státy jako Francie, Německo a do stejné pasti se vrháme i my. Po roce 1990 tu byla generace, která prožila totalitní bídu a zároveň měla dost sil chopit se nových šancí. Stejní lidé ovšem pro své děti chtějí blahobyt, a tak nám tu dobře rezonují věci jako plošné zvyšování platů, dávek, vytváření nových práv a nároků pro všechny a na všechno možné.

Za zbraň hromadného ničení v tomto smyslu považuji zejména dotace. Nestavíme to, co nutně potřebujem­e, ale to, na co jsou dotace. Mnohdy zbytečnost­i. Máme dotace rádi, ale neuvědomuj­eme si, že jsou to pořád naše peníze, naše daně. Prošly státní kasou v Praze a mnohdy i v Bruselu a všude tam se na nich přiživili důležití úředníci. Rozhodli za nás, co budeme se svými penězi dělat, a ještě chtějí, abychom jim za to byli vděční.

Dotace a s nimi spojené veřejné zakázky jsou absolutně největším zdrojem korupce a růstu úřednickéh­o aparátu. Jasně – dotujme život postiženýc­h, dotujme armádu, bezpečnost, zdravotnic­tví, školství. Tím by to ale mělo tak zhruba končit!

Trochu se divím, že si autoři Čapího hnízda brali na svůj projekt dotaci. Asi nemuseli. Netušili, že si tím berou do hnízda kukaččí vejce, a teď jsou s ním jenom starosti. Další dobrý důvod, proč vyhlásit dotacím embargo. Vždyť o ně žádat nemusíme! Nemusíme vyplňovat ty stohy papírů a dělat všechny ty nesmysly, které jsou s dotacemi spojeny. Nebude to osvobozují­cí? Dopisy jsou redakčně kráceny. Své příspěvky posílejte do rubriky Názory na adresu LN, Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5 – Smíchov nebo e-mailem na adresu dopisy@lidovky.cz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia