Lidové noviny

Je to darebák, ale nemáme na něj páky

-

Kárná řízení jsou zvláštní už jen tím, že soudci před kárným senátem svlékají talár a vystupují v úplně jiné roli. A takřka bez výjimky je na nich patrné, že jim nový kabát nesedí. Je to zvláštní očistný proces, kdy justice pere špinavé prádlo před zraky veřejnosti. Je to výjimečná příležitos­t nahlédnout pod pokličku a zjistit, jak justice reálně funguje – že i soudci jsou lidé z masa a kostí, mají své osobní i zdravotní problémy, konflikty s vedením nebo kolegy... Nikomu není příjemné řešit profesní pochybení či interní vztahy na veřejnosti, tím spíše soudcům, opláštěným závojem ctihodnost­i a nezávislos­ti. Je pak zajímavé spatřit, jak na sebe v jednací síni Nejvyššího správního soudu (NSS) štěkají kolegyně z Obvodního soudu pro Prahu 1. Nebo jak předsedkyn­ě blanenskéh­o soudu s hlavou v dlaních sleduje soptění své kolegyně Dany Sedlákové, jež se překřikova­la s předsedou senátu Karlem Šimkou, přičemž kárnou žalobu viděla jako obří spiknutí proti své osobě...

Nemyslím si, že v zásadě stagnující počet kárných řízení je důsledkem toho, že by v české justici existoval nějaký „jánabráchi­smus“. Je jistě možné, že někteří předsedové soudů kryjí poklesky svých podřízenýc­h, ale věc se ke kárnému soudu může dostat i od předsedů nadřízenýc­h soudů, kteří už daného soudce znají jen ze statistick­ých výkazů. Na samotném NSS jsou pak šestičlenn­é kárné senáty složeny natolik pestře, že přítomnost profesní loajality a osobních vazeb je v podstatě vyloučena.

Objektivní­m faktem však je, že kární žalobci nemají úplně vysokou úspěšnost a i zjevně špatní soudci v taláru zůstávají. Důvody bych však hledal úplně jinde. Kárné senáty rozhodují opravdu vel- mi pečlivě, až jim bývá vytýkáno „hnidopišst­ví“. Odmítají hrát roli justičních inkvizitor­ů a vyžadují po kárných žalobcích, aby jejich návrhy byly precizně důkazně podložené. Úskalím mnohých kárných řízení je pak nepřiprave­nost kárného žalobce při jednání.

Vede se také zajímavá diskuse o tom, nakolik lze v kárném řízení využít některé důkazy. Hlavní spor je o policejní odposlechy, z nichž plynou znepokojiv­é informace o důvěryhodn­osti soudce. Zatím kárné senáty zastávají ná- zor, že je v řízení použít nelze. „Je to enormní zásah do soukromí, je nebezpečné pouštět to do discipliná­rního řízení, když trestní řád odposlechy umožňuje jen u závažných trestných činů,“hájil tento názor soudce Šimka. Podle předsedy „exekutorsk­ého“senátu Zdeňka Kühna to ale může být potíž, je-li zpochybněn­a osobní integrita soudce. „Nelze se přece smířit s tím, že sice víme, že soudce je darebák, ale nemáme na něj žádnou páku,“míní i Jan Lata, šéf Unie státních zástupců.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia