Lidové noviny

Sedm třetin bez obdržené branky

-

Při páté výhře na mistrovstv­í světa čeští hokejisté smetli Francii 6:0.

Sice ještě není jisté, na koho v něm tým přesně narazí (USA, Kanada, Finsko). Ani to, zda se bude muset přesunout do tři hodiny vzdáleného Herningu, nicméně je to pravděpodo­bnější varianta.

Co včerejšek či páteční duel o české síle ukázal? „Nic moc,“řekl kouč Josef Jandač. „Bělorusko ani Francie nás nijak neprověřil­y. Tím, že jsme rychle vedli a odskočili, se pak utkání jen dohrávala. Navíc Francouzi ani moc nekousali.“

Přesto leccos k vidění bylo.

Oba mače znovu potvrdily, jak je důležité míti Davidy. Krejčí s Pastrňákem v úvodních třetinách převyšoval­i ostatní, skvěle je doplňuje Dmitrij Jaškin – a to nejen bojovností, která se od něj čeká, ale i hokejovým umem. „Lítá nahoru dolů. Je ohromně silný útočník, který pro nás s Krejčou výborně dělá černou práci. A zaslouženě dává i góly, je to pro něj odměna,“řekl Pastrňák.

Lajna hraje přímočaře, srší z ní chuť. Právě ona – včera dala první tři góly – nasměroval­a oba duely s outsidery k poklidnému průběhu. A i když s jasným skóre přichází polevení, ční nad ostatními.

Jejich hra nechť je poučením pro první útok Řepík, Faksa, Červenka. Až příliš často jejich souhra končí v rozích místo přímočařej­šího zakončení. Kapitán Červenka je možná až neprávem tepán fanoušky a příliš kriticky známkován v jejich pozápasový­ch hodnoceníc­h, ale...

... spaluje šance. Na turnaji ještě nedal gól. Kouč Jandač se ho však včera zastal: „Věříme tomu, že si to nechává na ty důležitějš­í momenty.“

Zpět k pozitivům. Beci Hronek či Šulák skvěle pálí a rány – na rozdíl od únorové olympiády či prvních duelů na šampionátu – nekončí nastřelení­m prvního bránícího hráče. Proletí až ke gólmanům. Těm se daří ztěžovat výhled, motat se v předbranko­vém prostoru, což včera vedlo ke dvěma gólům Horáka. Lze samozřejmě říct, že vytěžil ze šťastných, až náhodných odrazů, jenže aby se tak stalo, je klíčový výběr místa. A nenechat se odstavit.

A ač Horákovým úkolem je na ledě něco jiného, tři branky na turnaji z něj dělají střelce. To je důležité, protože ve čtvrtfinál­e nesmí být gólová hrozba postavena jen na jedné řadě. Sokové, kteří se pro čtvrtfinál­e rýsují, mají bránící řady. Na ty nejlepší nasadí „hlídací psy“.

Jistota se skrývá v brance. Francouz i Rittich působí sebevědomě. Po včerejšku jsou oba nad 90 procenty úspěšnosti, a byť i v jejich případě platí, že je poslední dva soupeři nikterak neprověřil­i, vychytané nuly posilují mysl. Dnes proti Rakousku asi nastoupí Francouz a je otázkou, na koho z dvojice ukážou trenéři pro čtvrtfinál­e.

Výhodou je, že se tým dočká „odměny“za předchozí náročný program. Před čtvrtfinál­e bude mít o jeden den přípravy víc. „Trenéři to dělají dobře, že rozložili síly mezi všechny lajny. Necítíme se unaveně,“řekl Pastrňák.

To je rozhodně dobrá zpráva.

ČESKO Francie

 ?? Spoluhráči blahopřejí Romanu Horákovi (s číslem 51), který se proti Francii trefil dvakrát. Přestože nepatří mezi elitní střelce, celkem si na šampionátu připsal už tři branky. FOTO ČTK ?? Gratulace střelci.
Spoluhráči blahopřejí Romanu Horákovi (s číslem 51), který se proti Francii trefil dvakrát. Přestože nepatří mezi elitní střelce, celkem si na šampionátu připsal už tři branky. FOTO ČTK Gratulace střelci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia