Lidové noviny

Vítězící mašina má čtvrtý letošní titul

Petra Kvitová je před blížícím se Roland Garros ve velké formě. Třetím triumfem v Madridu prodloužil­a vítěznou šňůru na 11 zápasů

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ

MADRID/PRAHA Za dva týdny vstoupí Petra Kvitová do nového ročníku grandslamo­vého Roland Garros. A to z pozice velké favoritky na celkový triumf. Vždyť její letošní bilance je neuvěřitel­ná. Vyhrála hned 30 zápasů a jen šest prohrála. Navíc získala už čtyři tituly na okruhu WTA. K tomu přidala čtyři výhry ve Fed Cupu. Žádná jiná tenistka se nemůže letos pyšnit lepší bilancí.

Naposledy se blýskla o víkendu titulem z prestižníh­o podniku v Madridu. „Třetího titulu tady vMadridu si obrovsky vážím,“radovala se Kvitová, která ve španělské metropoli slavila už potřetí jako vůbec první tenistka.

Osmadvacet­iletá Češka má navíc nyní úctyhodnou bilanci 11 vyhraných duelů v řadě, kterou na turnajích v Praze a Madri- du stihla za pouhých 12 dnů. „Teď jsem úplně vyčerpaná, takže musím vynechat turnaj v Římě, je mi to líto,“předeslala.

Především sobotní finálový duel v Madridu proti Nizozemce Kiki Bertensové ukázal, v jaké formě česká tenistka je. I když měla v nohou deset vyhraných zápasů během 11 dnů a byla na ní zřetelně znát únava, téměř tříhodinov­ou bitvu ubojovala pro sebe a zvítězila 7:6, 4:6 a 6:3. „Sama ani nevím, kde jsem tu energii vzala. Asi díky tomu, že to bylo finále. Vymačkala jsem ze sebe všechno, co jsem v sobě ještě měla. Každý míč byl velmi velmi důležitý a já měla po každém pocit, že další výměnu už nedám. Ale připravila jsem se na úder, snažila se trefit return, hrála výměnu, podávala,“popisovala.

Znovu tak dokázala, že se ve finálových zápasech cítí jako ryba ve vodě. 24 titulů získala z 31 fi- nálových zápasů, letos vyhrála všechny čtyři. „Motivací je trofej, o kterou bojujeme celý týden. A ve finále narazíte na kvalitní soupeřku a já chci ze sebe dostat to nejlepší,“popsala své pocity.

Celkovým 24. triumfem na okruhu WTA vyrovnala Janu Novotnou a před sebou má z českých tenistek už jen Martinu Navrátilov­ou a Hanu Mandlíkovo­u.

Před druhým grandslame­m sezony se však nechce kvůli vysokým ambicím stresovat. „Vyhrát na French Open? To je bláznivé. Můžu hrát dobře, ale jsou tam jiné míče, jiné podmínky,“uvedla Kvitová k faktu, že na Roland Garros byla z deseti účastí dosud nejdál v semifinále před šesti lety. „Zkusím hrát co nejlépe, lépe než posledně,“poukázala na své loňské vypadnutí ve druhém kole.

Tehdy však bylo Roland Garros jejím prvním turnajem po vážném zranění levé ruky a operaci všech prstů a nervů. Byla proto sledována při každém kroku. Nyní se ale dvojnásobn­á wimbledons­ká šampionka chce tlaku okolí vyhnout. „Když jsem pod tlakem, nehraju uvolněně a jsem zatažená. Budu dělat všechno, co je v mých silách, na antuce jsou ale možná lepší hráčky. Uvidíme.“

Nyní plánuje týdenní odpočinek, turnaj vMadridu totiž dohrávala s obvázaným pravým stehnem, navíc během finále vzkazovala trenéru Jiřímu Vaňkovi, že už nemůže, a dokonce se bála, že zkolabuje. „Sval je namožený, hrála jsem i pod prášky a jsem ráda, že jsem to zvládla,“prozradila. „Byla jsem hrozně vyčerpaná a moc jsem toho nenaspala. Únava je veliká, jsem ráda, že chodím. Tělo odpočinek potřebuje, abych mohla nastoupit na kurt, do posilovny a připravit se na French Open. Kdy to bude, to záleží na mém stavu,“dodala.

 ?? Petra Kvitová s trofejí z Madridu, kde triumfoval­a už potřetí. FOTO REUTERS ?? Potřetí.
Petra Kvitová s trofejí z Madridu, kde triumfoval­a už potřetí. FOTO REUTERS Potřetí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia