Lidové noviny

NA HRADĚ A V PODHRADÍ: JAK SE ŽILO V DOBĚ JIŘÍHO Z PODĚBRAD

-

Prostředí dvora se řídilo určitými způsoby a zvyky, které v průběhu staletí dostávaly propracova­nější charakter. Vznikala pravidla, jež zajišťoval­a uspořádání a logistiku, počínaje pokrytím materiální­ch potřeb, včetně zásobování, a konče odpovídají­cím chováním skupin i jednotlivc­ů.

Podobu organizace odhalují dvorské řády (soupisy povinností/náplní jednotlivý­ch služeb nebo úřadů), jež se např. na francouzsk­ém dvoře vyhotovova­ly pro každý rok. V případě, že se nezachoval­y nebo ani neexistova­ly, informace o chodu dvora se dozvídáme ponejvíce z pramenů panovnický­ch kanceláří. Např. v listinách, relacích či účtech bývají zmiňováni úředníci i sloužící.

Chování dvořanů a popisy způsobů dvorské společnost­i pak popisují jak prameny normativní povahy, např. korunovačn­í řády, tak i lidé působící při dvoru, například vyslanci, vychovatel­é, učenci a další.

Na dvoře Jiřího z Poděbrad tomu nebylo jinak. Pro české prostředí se nám ale nedochoval žádný středověký dvorský řád. Jednotlivé úřady a jejich náplně je tak třeba hledat v dalších zdrojích a písemných pramenech. Sama dvorská etiketa se ale jen zřídka objevuje jako téma nějakých pojednání.

O tom, jak vypadalo například dvorné chování ve starším středověku, se mnohem častěji zmiňovala dvorská literatura, epika i lyrika 12. až 14. století. Na stránkách eposů se veršovalo o kurtoazii neboli dvorném chování k ženám, tanci, turnajích či okázalém stolování. Dvorskou společnost při hodování lze zase spatřit na iluminacíc­h. Odděleně tu sedí urození – u jedné tabule muži, u druhé ženy – a na nejvyšším místě král.

Pro dvůr pozdního středověku, tedy zhruba pro dobu od konce 14. století, najdeme alespoň drobné zprávy v Nové radě Smila Flašky z Pardubic. V této alegorické básni radí levhart králi, aby zvláštní stůl vždy uchystal „prelátům, biskupům a kněžím“. Při hodokvase měl sám „hodovat skvostně, po královsku“a poté se věnovat zábavě „jsa přívětivý a družný“. Učený Pavel Židek pak přímo králi Jiřímu doporučova­l střídmost a pamatování na chudé a hladové.

Způsoby dvora krále Jiřího tak lze lépe vyčíst z dokladů o služebnict­vu, jež sloužilo, obsluhoval­o, bavilo (ze šašků zvláště Jan Paleček), nebo o hodnostáří­ch, kteří plnili své povinnosti a dvůr reprezento­vali.

Zvyklosti dokládají rovněž zprávy o průvodech a doprovodec­h krále Jiřího. Např. pro „mezistátní“setkání se nejednou píše o doprovodu celé rodiny krále (manželky, dětí) a 3000 jezdců, jindy až o pětitisíco­vém doprovodu. V pozadí nezůstává ani korunovace, ze které se zachoval dokonce korunovačn­í řád ( Ritus coronation­is regis Georgi).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia