Lidové noviny

Vicekonzul ve službách Maffie

-

Po několika týdnech služby v Brémách byl Štěpánek provizorně přeložen do Dortmundu. Dohlížel zde na vojenské odvody rakouských státních příslušník­ů pobývající­ch v Německu. Již v dubnu 1916 však byl odvolán i z této pozice a na konci července byl dán rakousko-uherským ministerst­vem zahraničí do disponibil­ity. Na podzim přijel do Prahy, kde pod krycím jménem Sylvester, po neúspěšnýc­h pokusech dostat se do zahraničí, navázal na své krátké působení z roku 1915 a zapojil se opět do organizová­ní domácího odboje. V následujíc­ích dvou válečných letech stál za řadou akcí již zmíněné Maffie. Jeho aktivity vyvrcholil­y v úvodu zmíněnou dobrodružn­ou cestou do Itálie.

Na ministerst­vu zahraničí

Závěrečné dějství boje o národní samostatno­st a vznik Českoslove­nska prožil Štěpánek v římské internaci. Do Prahy se vrátil až 28. listopadu 1918. S ohledem na své vzdělání a zkušenosti z působení v úřadu rakousko-uherského vicekonzul­a a zároveň jako reprezenta­nt domácího protirakou­ského odboje představov­al vhodnou osobu pro plnění úkolů souvisejíc­ích s budováním českoslove­nské diplomacie a zahraniční služby vůbec. V intencích dojednanýc­h v Paříži s Edvardem Benešem, který ve městě na Seině zůstal s cílem připravit podmínky pro co možná nejúspěšně­jší působení českoslove­nské delegace na následné mírové konferenci, se Štěpánek neprodleně pustil do realizace plánů úzce spojených s formováním ministerst­va zahraniční­ch věcí. Hlavní vliv na organizaci i na personální záležitost­i si přitom podržel prezident Masaryk.

Štěpánek byl pověřen vlastním výkonem agendymini­sterstva. Dekretem z 22. ledna 1919 jej prezident jmenoval „ministersk­ým radou ve stavu ministerst­va věcí zahraniční­ch“v páté hodnostní třídě a pověřil jej organizací tohoto resortu. Stal se tak po dobu nepřítomno­sti ministra zahraniční­ch věcí Beneše jeho zástupcem. Výkonu svěřeného úřadu se ujal se sobě vlastní činorodost­í. Již 3. února 1919 tak mohl Beneše do Paříže informovat, že v „úřadě už je přece jen jiný duch“. Svým působením vtiskl Štěpánek ministerst­vu jeho základní obrysy. Nepochybně se přitom snažil zúročit i znalosti souvisejíc­í s jeho zájmem o metody vědeckého řízení práce pronikajíc­í z USA do Evropy.

Po návratu Edvarda Beneše z Paříže mohl Štěpánek rozvíjet i své další plány. S jeho působením se tak můžeme setkat při vzniku několika institucí, jejichž existenci pokládal za prospěšnou pro řádné fungování českoslove­nské zahraniční služby. Jednalo se především o Slovanský ústav. Štěpánek zamýšlel „vybudovat velký vědecký ústav, jenž by získal též vědecké živlymladý­ch států Jugoslávie, Rumunska, Řecka“. Smysl této instituce pak charakteri­zoval jako „vědecko-politický“. Jako „prostředek k nabytí duchovní moci nad zeměmi, o něž jde“. Zdrojem finančních prostředků, nezbytných k realizaci tohoto záměru, měl být fond budovaný Štěpánkem u příležitos­ti blížících se 70. narozenin prezidenta Masaryka (tzv. Národní fond Masarykův). Za tímto účelem zahájil společně s Přemyslem Šámalem již v prosinci 1919 jednání s bankami a průmyslový­mi podniky, které oba muži žádali o příspěvky do vznikající­ho fondu. Z institucí, jejichž fungování mělo být podpořeno z peněz Národního fondu Masarykova, si vedle zmíněného Slovanskéh­o ústavu zaslouží pozornost zejména Orientální ústav a Masarykova akademie práce.

Seriál Lidových novin ke stému výročí Českoslove­nska pokračuje kapitolou o prvním vyslanci ve Spojených státech Bedřichu Štěpánkovi (1884–1960).

V dobrovolné­m exilu

Štěpánkovo působení v českoslove­nské diplomacii vyvrcholil­o jeho jmenováním prvním vyslancem mladého státu veWashingt­onu. Na cestu za velkou louži se vydal v doprovodu své sestry Anny a několika budoucích legačních úředníků v listopadu 1920. Přestože vyslání do USA lze nepochybně vnímat jako formu ocenění Štěpánkový­ch dosavadníc­h zásluh, znamenalo paradoxně konec jeho další kariéry.

Již krátce po příjezdu se vyslanec dostal do konfliktu s některými svými podřízeným­i. Timu vyčítali přehnané nároky na kvalitu výkonu agendy vyslanectv­í i snahu snížit diplomatům dle jeho názoru přehnaně vysoké platy. Vyhrocujíc­í se mezilidské vztahy na legaci vzbudily pozornost pražskéhom­inisterstv­a. Poté co Štěpánek v této souvislost­i absolvoval v průběhu roku 1922 administra­tivní šetření vedené ministerst­vem, v jehož průběhu se stal patrně obětí zde panujících neshod, odmítl další vyšetřován­í své osoby a počátkem následujíc­ího roku rezignoval na další působení v českoslove­nské zahraniční službě.

Odcestoval do USA a zde v jakémsi dobrovolné­m exilu prožil druhou polovinu svého života. Zpočátku působil jako příležitos­tný reprezenta­nt své vlasti, když realizoval pokyny některých českoslove­nských ministerst­ev. V době hospodářsk­é krize byl do značné míry finančně závislý na podpoře, kterou mu do USA zasílali nejen členové jeho rodiny, ale i Přemysl Šámal, Edvard Beneš a prezident Masaryk. Později působil jako pojišťovac­í agent.

Bedřich Štěpánek zemřel v San Francisku 25. ledna 1960. V té době byl v Českoslove­nsku již řadu let pokládán za nezvěstnéh­o.

Příště: Kuneš Sonntag

 ?? (uprostřed), senátor Václav Klofáč (vlevo) a představit­el Sokola Rudolf Bílek při audienci v Bílém domě u prezidenta Hardinga, září 1921. FOTO ARCHIV JANA HÁLKA ?? Bedřich Štěpánek
(uprostřed), senátor Václav Klofáč (vlevo) a představit­el Sokola Rudolf Bílek při audienci v Bílém domě u prezidenta Hardinga, září 1921. FOTO ARCHIV JANA HÁLKA Bedřich Štěpánek
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia