Lidové noviny

Bannon kázal o blahu nacionalis­mu

Trump chrání americkou pracující třídu. V Evropě ho ale skoro nikdo nechápe, je přesvědčen jeho bývalý hlavní stratég

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA V létě tomu bude již rok, co Steve Bannon musel nedobrovol­ně opustit post hlavního stratéga a šéfa poradců amerického prezidenta Donalda Trumpa. I když se se svým někdejším zaměstnava­telem a politikem, kterému pomohl dostat se do Bílého domu, rozhádal, chová k němu velkou úctu. A je stále přesvědčen, že Trump je nedoceněný politik, který pracuje pro blaho své země.

Trumpovu politiku Bannon plamenně obhajoval i v Praze, kde včera vystoupil na konferenci Co se to děje v Americe?, kterou pořádal zbrojařský koncern Czechoslov­ak Group ve spolupráci s CEVRO Institutem.

Bannon přitom chvílemi připomínal spíše charismati­ckého kazatele než politickéh­o analytika. Gestikulov­al, přecházel po pódiu a kladl řečnické otázky. Svůj vstup začal historický­m exkurzem do září 2008, kdy se začaly hroutit finanční trhy. Následný pád životní úrovně pracující třídy a neochota elit přiznat chybu podle něj stojí za Trumpovým vzestupem.

„Republikán­i jako mantru opakovali slova o volném trhu. Teprve Trump začal mluvit o potížích lidí,“řekl Bannon, který v roce 2016 vedl Trumpovu volební kampaň. Někdejší klíčový stratég Bílého domu vychválil také prezidento­vu hospodářsk­ou politiku. Na ekonomické­m nacionalis­mu prý vůbec není nic špatného.

„Nezáleží na tom, jakou máte barvu pleti nebo pohlaví. Záleží jen na tom, zda jste občanem USA, protože jako občan máte právo na zvláštní přístup,“prohlásil Bannon. „Ekonomický nacionalis­mus funguje, protože začínáme dávat podnikům prémie za to, že budou prodávat ve Spojených státech,“dodal.

Debata, kterou moderoval bývalý ministr zahraničí Alexandr Vondra, se ale spíš podobala předvolebn­ímu duelu v USA než vystoupení pro pražské publikum. Druhým diskutujíc­ím byl totiž muž z „druhého břehu“– Lanny Davis, demokrat a někdejší poradce Trumpovy vyzyvatelk­y Hillary Clintonové.

Bannonovi vyčetl třeba to, že je sice výtečný řečník, stejně jako Trumpa ho ale nezajímají fakta. „V Americe žije 10 milionů lidí díky exportu zboží. Těchto deset milionů pracovních míst Trump svou politikou riskuje,“míní Davis.

Podle právníka Davise, který mimo jiné v USA zastupuje prá- vě zbrojaře z Czechoslov­ak Group, americký prezident rozvrátil symbol Ameriky jako země svobody a práva. „Mexičany popsal jako násilníky a vrahy, muslimy jako teroristy. Je to projev nenávisti a bigotnosti,“ohradil se proti politice Bílého domu, která je podle něj mimo jiné založena na vědomém šíření lží.

Bannon zdůraznil, že Evropa Trumpa stále nepochopil­a. Neuvědomuj­e si prý, že si za bezpečnost musí v rámci NATO připlatit. „Je čas pro naše spojence, aby se za tuto věc také postavili. Amerika nemůže už dále platit za tak velký aparát. Nemáme zdroje ani peníze,“rozhněval se Bannon.

Neshody s Evropou podle někdejšího Trumpova stratéga také souvisejí s odlišným vnímáním hrozeb.

Rusko? Bojte se Číňanů

„Vy máte velké obavy z Ruska. Ale dokážete si vůbec představit, co by se stalo, kdyby padl Egypt? Kdyby Číňané využili svého vlivu v Africe a zatlačili by na pohyb obyvatel směrem do Evropy?“pustil se Bannon do geostrateg­ického rozboru.

Davis, který na začátku debaty zdůrazňova­l, že s Bannonem nesouhlasí téměř v ničem, ale bere ho jako výtečného partnera do diskuse, v závěru žofínské akce ze svého optimismu citelně ubral. „Rétorika Stevea Bannona je inspirujíc­í, ale chybí jí následné kroky, které by pomohly uskutečnit americký sen,“dodal bývalý poradce Hillary Clintonové.

Za to, že Trumpa téměř nikdo v Evropě nechápe, si prý prezident může sám. „Nikdy neexistova­ly horší názory na Ameriku než po zvolení Donalda Trumpa prezidente­m Spojených států. Trump Americe kazí pověst,“zakončil Davis.

 ?? Neměli byste být naším protektorá­tem, chceme, abyste byli partneři, nabádá Steve Bannon k vyšším vojenským výdajům. FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Měli byste se stydět.
Neměli byste být naším protektorá­tem, chceme, abyste byli partneři, nabádá Steve Bannon k vyšším vojenským výdajům. FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Měli byste se stydět.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia