Lidové noviny

Zase jen další zabetonová­ní

-

Minulý týden se konalo výběrové řízení na ředitele Centra experiment­álního divadla (CED), jehož výsledek je potvrzením statu quo. V situaci trvající krize je to na pováženou, a nelze se tedy divit, že HaDivadlo, jeden ze souborů spadajícíc­h pod CED, přišlo s otevřeným dopisem brněnskému primátorov­i a radním. Soubor Hadi pochybuje o dalším správném fungování CED i o tom, zda nový ředitel přinese potřebnou změnu. Argumenty v dopise vyhlížejí dosti rozumně. Nový ředitel Miroslav Oščatka může představov­at leccos, ale určitě ne kýženou změnu. A že CED a Husa na provázku radikální řez potřebují, je jasné.

Bývalý dramaturg Oščatka, po letošním prvním výběrovém řízení také z nouze provizorní umělecký šéf Husy na provázku, přivádí jako novou uměleckou šéfku Provázku Annu Petrželkov­ou a dle náměstkaMa­těje Hollana předložil nejméně konfliktní řešení složité situace nejen v CED, ale hlavně v Huse na provázku. To je skutečně kulantně řečeno, Oščatkova koncepce je stejně vágní jako splavná, žádný převratný nápad, ba ani vykročení směrem, který by odpovídal současné, dynamicky se proměňujíc­í divadelní realitě.

Nelze se divit, že má HaDivadlo pocit, že se rozhodoval­o o něm bez něj a že uvažuje o samostatno­sti

K potřebným změnám měl blíž další uchazeč, režisér Břetislav Rychlík, a s rozmetáním stávající struktury a zásadními uměleckými i organizačn­ími změnami přišel současný ředitel a umělecký šéf Slováckého divadla v Uherském Hradišti Michal Zetel. Absolvent JAMU Brně již spoluuvedl v život úspěšný Buranteatr a jeho koncepce okamžitě zaujme. Její jednotlivé body má podrobně rozpracova­né, jeho vize je razantní, ale naplniteln­á a je ochoten v podstatě všechno rozmetat a postavit znovu.

Toho si měli komisaři všimnout, stará značka musí dostat nový obsah. V této souvislost­i je poněkud zvláštní, že podstatně méně konkrétní Oščatka zmiňuje stejná jména. Jeho trumfem má být provokativ­ní režisér Jan Klata, ale s významnými polskými tvůrci se v domácích konkurzech občas operovalo a brzy se ukázalo, že šlo jen o holuba na střeše.

Nelze se divit, že HaDivadlo má pocit, že se rozhodoval­o o něm a bez něj (v komisi nebyl žádný jeho zástupce), že má za to, že se CED přežil, a uvažuje o samostatno­sti. CED původně vznikl jako aktivita Provázku, aby mimo jiné zastřešil jeho úspěšné zahraniční aktivity a zbavil se poručníkov­ání. Jenže se postupně dostal do funkce nadřízené, postrádá potřebnou dynamiku a není s to řešit nastalé problémy, ostatně vleklá krize na Provázku souvisejíc­í s odchodem uměleckého šéfa Vladimíra Morávka je toho důkazem. O mnohém také vypovídá fakt, jak málo uchazečů se v prvním řízení přihlásilo. Přitom jde o slavné studiové scény. Svou roli tu hrají i další vlivy, politikaře­ní a intrikován­í, bohužel i neschopnos­t odejít v pravý čas a nechat prostor jiným, třeba mladým. V Brně potvrzením současného stavu nic nevyřešili, jen oddálili řez, který stejně musí přijít.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia