Lidové noviny

Muž, který se o sebe nebál

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Když před dvěma lety slavil Miroslav Poche po problémech v komunální politice návrat na politické výsluní coby volební manažer ČSSD, v rozhovoru pro LN se zamýšlel nad svou budoucnost­í. „Já v tuto chvíli neřeším, co bude za dva tři roky. Když přijde nějaká nabídka, vezmu ji, nebojím se o sebe. Neuvažuji tak, že bychmusel být ministrem, poslancem. Spíše mě zajímá diplomacie,“pronesl tehdy. Téměř přesně po dvou letech dochází na jeho slova: je nominantem ČSSD na post ministra zahraničí.

Kousek od pohřebiště

Na Pocheho příběhu fascinuje, že před osmi lety šlo o odepsaného ko- munálního politika a jeho jméno bylo synonymem přinejmenš­ím kontroverz­ního muže. V říjnu roku 2010 se jako jeden z lídrů ČSSD pro komunální volby v Praze nevědomky přiznal k trikům se stranickým účetnictví­m. Jen za práci v Pražské energetice (PRE) inkasoval zhruba 1,1 milionu korun, straně pak poslal přes prostřední­ky 200 tisíc korun. „V každém případě toho lituji. Poučil jsem se, omluvil se za to, co jsem udělal. Takovou chybu člověk v politice nemůže opakovat, protože důvěra se pak hledá zpětně velmi náročně,“kál se s několikale­tým odstupem.

Ze skandálu s černým sponzoring­em se však vystudovan­ý ekonom a politolog velmi rychle oklepal. Ještě v roce 2010 byl zvolen do pražského zastupitel­stva a později se stal i šéfem klubu ČSSD. V roce 2014 vyhrál křeslo poslance Evropského parlamentu. Někteří politici mu jeho škraloup neumějí stále prominout. „Pro mě je stále představit­elem pražské korupční politiky. Je spojený s érou, kdy metropoli ovládali kmotři. Člověk, který je s takovými lidmi spojovaný, se má stát za sociální demokracii ministrem zahraničí,“ míní Pocheho odvěký soupeř senátor Jiří Dienstbier. Uznává, že Pocheho předností jsou manévry za kulisami.

„Je nepochybné, že je šikovným zákulisním hráčem, umí nakupovat vliv v pražské organizaci. Pražská ČSSD ještě před nedávnem byla zásadně proti vstupu strany do vlády Andreje Babiše, až nabídka ministerst­va zahra-

Deník Právo a server iDNES.cz včera informoval­y o dopise, který členům ČSSD rozeslal europoslan­ec Miroslav Poche. Psaním lobbuje za svou nominaci do vlády. Mimo jiné napsal: „Nemůžeme zůstat lhostejní k utrpení lidí v zemích postiženýc­h konfliktem, ale musíme si otevřeně přiznat i rizika, která pro Evropu představuj­e neregulova­ný příliv migrantů. Nemůžeme v žádném případě brát na lehkou váhu obavy občanů. Výše uvedenou prioritu jsem prosazoval i doposud v Evropském parlamentu, ačkoli dezinforma­ční média záměrně tvrdí opak.“ ničí pro Pocheho situaci změnila a řada pražských straníků otočila,“dodává Dienstbier.

Na stole a pod stolem

Přes komunální a evropskou politiku a zajištění podpory vlivné pražské buňky ČSSD pro někdejšího předsedu strany Bohuslava Sobotku se Poche v roce 2016 vypracoval v jeden ze stavebních pilířů ČSSD. Stal se jejím volebním manažerem. Navzdory drtivé prohře v krajských i senátních volbách Poche neoslabil a na sjezdu v roce 2017 zaujal pozici klíčového hráče sobotkovsk­ého křídla, jenž pomohl udržet jeho reprezenta­nty v čele sociální demokracie.

Tehdy europoslan­ec ze Žižkova podporoval stranickéh­o šéfa Sobotku, kterého z Hradu oslaboval prezident Miloš Zeman. „Žádný předseda ČSSD po odchodu Zemana to neměl vůči němu jednoduché, což je nyní posíleno ještě tím, že je prezidente­m republiky. Nemyslím si, že premiér Sobotka je nějaký sluníčkář. Je věcný, státnický a chápe, že máme závazky v rámci Evropské unie, včetně těch humanitárn­ích,“byl ještě před pár lety přesvědčen­ý.

Poche je zkušený a mazaný politický řemeslník. Po loňských prohraných volbách pochopil, že Sobotkova parta to má ve straně sečtené.

Na začátku letošního roku se postavil za předsedu Jana Hamáčka, kterému pomohl sehnat podporu na sjezdu. Ve chvíli, kdy mu bylo přislíbeno křeslo ministra zahraničí, napnul síly na vyjednáván­í podpory vstupu ČSSD do vlády Andreje Babiše. Jelikož v prezidents­kých volbách podporoval protikandi­dáta Jiřího Drahoše, vcelku logicky se proti jeho nominaci nyní Zeman staví. Poche pochopil, že musí na Hrad zahrát míček. Straníkům rozeslal dopis, v němž kritizuje nelegální migraci – Zemanovo oblíbené téma. Zdůraznil potřebu ochrany vnějších hranic EU a pomoc zemím, ze kterých do Evropy migranti proudí.

Pokud členové ČSSD ve vnitrostra­nickém referendu schválí vstup strany do vlády a premiér Babiš Pocheho jméno nevyškrtne ze seznamu ministrů, potvrdí, co o něm říkal jeden z podnikatel­ů. A to, že Poche ví, co takzvaně leží na stole a co pod ním.

Europoslan­ec Miroslav Poche stojí před svým dosud nejnáročně­jším úkolem: obhájit si funkci ministra zahraničí před Hradem. Už rozeslal dopis, ve kterém kritizuje migraci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia