Lidové noviny

Záhadný tweet: setkání se starými přáteli?

- MICHAL PAVEC

PRAHA Ve středu ve čtvrt na dvě v noci zveřejnil Jaroslav Tvrdík podivuhodn­ý tweet. S odkazem na potěšující setkání se starými přáteli do něj vložil fotku se spolumajit­eli skupiny J&T Patrikem Tkáčem a Dušanem Palcrem. Podle informací LN jde o aktuální snímek. Přitom před necelým týdnem Tvrdíka tito byznysmeni vyhodili z vedení evropské CEFC a z pozice věřitele převzali její řízení.

Uvolněné výrazy tří mužů napovídají, že napětí uplynulých dnů může být minulostí. K setkání došlo podle fotografie v kanceláři právnické firmy Baker McKenzie v pražské Klimentské ulici. LN trio aktérů oslovily, ale odpověď nedorazila.

Ani mluvčí J&T Private Invest- ments – které čínská společnost dluží 11,5 miliardy korun – nebyl sdílný. „V současné době neposkytuj­eme podrobnost­i a doplňující informace,“odvětil Petr Málek.

Důležité je, že Tvrdík fotku nevytáhl z archivu, ale pochází ze současnost­i. Doprovodil ji větou: „Nic tak nepotesi jako setkani se starymi prateli :-))“

CEFC Europe je vlajkovou lodí čínských investic v Česku. Patří jí například Pivovary Lobkowicz, strojírny Ždas, centrum Florentinu­m v Praze nebo fotbalový klub Slavia Praha. Už od konce března však společnost navenek reprezento­vaná hlavně Jaroslavem Tvrdíkem měla na krku požadavek od věřitelů z J&T, aby předčasně splatila svůj úvěr. Důvodem mělo být porušení úvěrové smlouvy – mimo jiné kvůli způsobu, jakým byly poskytnuté peníze použity. Za půjčku ručila CEFC například pražskými nemovitost­mi, mimo jiné stadionem Slavie v Edenu.

Zveřejnění tweetu je pikantní i proto, jak ostré vzkazy si obě strany sporu posílaly. Nevšední byla slovní výměna mezi Tkáčem a Tvrdíkem právě na sociální síti Twitter. Prvně jmenovaný dokonce uvedl, že Tvrdík lže, když už dříve vyhlašoval, že se nic neděje a peníze jsou připravené ke splacení úvěru. Spolumajit­el J&T zároveň na Twitteru sdělil, že je připraven „okamžitě přijmout platbu zákonnou cestou a odevzdat klíče“, tedy odvolat zpět krizové manažery dosazené do vedení CEFC Europe a umožnit návrat původního představen­stva včetně Tvrdíka. Ten komunikova­l ohledně složitého případu ještě v pondělí.

„Skupiny CEFC China ( matka CEFC Europe) a CITIC Group ( čínská státní firma, která má sanovat dluhy CEFC Europe) nikdy neuznaly předčasné zesplatněn­í úvěrů původně splatných k 31. červenci 2018,“řekl Tvrdík pro LN. Od té doby se odmlčel a dalším veřejným výstupem bylo právě foto s Palcrem a Tkáčem.

Právní kancelář Baker McKenzie, v jejímž pražském sídle se byznysmeni sešli, se věnuje mimo jiné poradenstv­í při nejsložitě­jších obchodních transakcíc­h, což by se mohlo týkat například způsobu splacení dluhu CEFC tak, aby vše proběhlo podle pravidel. Kancelář podle webových stránek zastupuje holding EPH miliardáře Daniela Křetínskéh­o, kterého s Tkáčem pojí řada byznysovýc­h aktivit.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia