Lidové noviny

ČVUT si zjišťuje, kdo bere nejvíc

- MARTIN RYCHLÍK

PRAHA Začalo to letos v lednu. Sedmatřice­tiletý živnostník Martin Drážek z Horoušan poslal e-mail, v němž požádal o zveřejnění odměn vysokých akademický­ch hodnostářů na Českém vysokém učení technickém (ČVUT).

Žádosti ale chyběly potřebné náležitost­i, takže 25. ledna přišla doplněná písemná verze v souladu se zákonem 106 o svobodném přístupu k informacím. V ní Drážek požaduje informace o výši odměn rektora, kvestora, osmi děkanů a ředitelů součástí ČVUT od ledna 2016 do prosince 2017.

Proč to učinil? Měl snad pochyby o jejich výši? „Už si ani nevzpomíná­m. Občas se o něco zajímám, když mě to popudí... Poslali mi i odpověď, ale neuspokoji­la mě,“řekl včera LN Drážek. Na dotaz, jestli ví, jaký poprask tím na prestižní technice způsobil, odvětil, že neví, neboť to nesleduje.

Podaná žádost – ať již ze zvědavosti, či účelově – totiž vedla k prošetřová­ní, na jehož konci je tabulka odměn vedení. Už 15. ledna, tedy před písemně zaslanou „stošestkou“, stálo v zápise z kolegia tehdejšího rektora (Petra Konvalinky), že se „kromě jedné fakulty jedná o standardní částky“.

Tou nestandard­ní odměnou bylo 3,67 milionu korun hrubého za rok 2017, kterou inkasovala děkanka Alena Kohoutková ze stavební fakulty, jež byla zároveň i šéfkou jedné katedry a dnes působí jako prorektork­a ČVUT. Se mzdou veřejné vysoké školy to činilo celkem 5,47 milionu korun – více než má prezident země.

„To je pro mne naprosto šokující skutečnost, zejména z toho důvodu, že v letech 2010 až 2017 je celková vyplacená částka odměn děkanky Kohoutkové více než 18,7 milionu korun,“psal rektor Konvalinka v dopise předsedovi malého fakultního senátu.

Ve čtvrtek 22. března kauzu popsaly LN. Výše „superplatu“překvapila mnohé akademiky, ale i premiéra Andreje Babiše v demisi (ANO), jenž se na vládní výzkumné radě jejích členů ptal, jak je to možné a z jakých peněz byly odměny paní děkance placeny. „Nebyly to děkanské odměny, ale odměny z pracoviště, které je na tom dobře,“hájila se Kohoutková s tím, že katedra měla vícezdrojo­vé financován­í – jednak ze státních zdrojů, jednak z průmyslu či za doplňkovou činnost.

Nový rektor vše prošetřuje

Překvapivá suma vedla nového rektora ČVUT Vojtěcha Petráčka ke zjišťování, kolik si vlastně nejúspěšně­jší zaměstnanc­i na univerzitě vydělají. Podle informací LN ze tří zdrojů proto vznikl bedlivě střežený seznam padesáti „nejbohatší­ch“pracovníků: jakýsi top 50 lidí s nejvyššími souhrnnými příjmy na této polytechni­ce.

„Je to samozřejmá součást analýzy situace,“odepsal rektor Petráček na dotaz LN, proč si nechal sestavit takový seznam. Vedení ČVUT se ujal v únoru. Další informace hodlá sdělit až poté, co celou věc prodiskutu­je s akademický­m senátem, který zasedá už příští týden. „Je nutno respektova­t rychlost vnitřního procesu na univerzitě,“doplnil rektor.

Přichystan­á analýza je zatím jen k nahlédnutí na rektorátu, kde se s ní mohou seznámit třeba děkani. Podle jednoho zdroje LN, jehož sdělení nešlo dál ověřit, bylo prvních deset osob z interního top 50 i požádáno, aby zdůvodnily původ peněz pro své slušné výplaty. Další ze zdrojů dodává, že hranicí pro posun do elitní padesátky byl příjem „nad zhruba 140 tisíc korun měsíčně“.

ČVUT je veřejná vysoká škola, jež pro svůj pětimiliar­dový roční rozpočet získává většinu peněz od státu. I proto „kauza Kohoutková“zajímá ministra školství Roberta Plagu (ANO), který si od školy vyžádal vysvětlení a analýzu.

Rektor pražské polytechni­ky si nechal zpracovat analýzu 50 nejlépe placených akademiků – s platy zhruba nad 140 tisíc korun měsíčně. Důvodem je případ bývalé děkanky Aleny Kohoutkové, jež si za loňský rok vydělala 5,47 milionu. Přede dvěma měsíci na to upozornily LN.

 ?? Alena Kohoutková vedla osm let stavební fakultu. FOTO ČTK ?? Nynější prorektork­a.
Alena Kohoutková vedla osm let stavební fakultu. FOTO ČTK Nynější prorektork­a.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia