Lidové noviny

Makedonie opět vyhlíží nové jméno

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

Před nadcházejí­cími summity EU a NATO vláda ve Skopji intenzivně usiluje o urovnání letitého sporu s Aténami, který se týká oficiálníh­o názvu země. Poslední navržený kompromis, Ilindenská Makedonie, ale vyvolává otazníky.

SKOPJE/ATÉNY Bezmála 27 let. Tak dlouho už bojuje malá balkánská země o dvou milionech obyvatel o své místo na slunci pod názvem Makedonie. Marně. Kvůli sporu se sousedním Řeckem, který se rozhořel po vyhlášení nezávislos­ti na Jugoslávii, země v mezinárodn­ím společenst­ví figuruje pod provizorní­m názvem „Bývalá jugoslávsk­á republika Makedonie“(FYROM). Je to i jeden z důvodů, proč pořád marně čeká na vstup do Evropské unie i NATO. V obou případech snahy Makedonie (FYROM) blokují Řekové, kteří argumentuj­í možnými územními nároky na stejnojmen­né historické území na severu dnešního Řecka.

Poté, co se před rokem vlády v Makedonii chopila po deseti letech levice, podporovan­á stranami albánské menšiny, se věci daly do pohybu. Velkým překvapení­m ovšem bylo, když před pár dny – po měsících vyjednáván­í s Aténami – makedonský premiér Zoran Zaev vyrukoval s kompromisn­ím návrhem názvu země. Z jeho úst totiž nezaznělo „Horní Makedonie“ani „Severní Makedonie“, jak se spekuloval­o. Místo toho padl název „Republika Ilindenská Makedonie“.

Že je návrh, který vznesla makedonská strana, poněkud „kreativní“, předestřel Zaev už minulý týden na summitu EU a států západního Balkánu v Sofii. V bulharské metropoli premiér jednal mimo jiné se svým řeckým protějškem Alexisem Tsiprasem.

„Nevidím lepší návrh, s nímž by obě strany souhlasily,“hájil tento návrh i makedonský ministr zahraničí Nikola Dimitrov. Dnes a zítra bude Dimitrov jednat o dalších podrobnost­ech s šéfem řecké diplomacie Nikosem Kotziasem v New Yorku pod záštitou OSN. Není ale vyloučeno, že kvůli bouřlivým reakcím se vyjednavač­i budou muset vrátit k některému z dřívějších návrhů.

Název odkazující k protiturec­kému povstání v roce 1903 a později též k položení základů novodobé makedonské republiky, které si Makedonie připomíná 2. srpna státním svátkem, totiž vyvolal řadu zdvižených obočí. V samotné Makedonii i v Řecku. Nápad kategorick­y odmítla makedonská opozice v čele s donedávna vládnoucím­i konzervati­vci ze strany VMRO-DPMNE. Vládní koalice má přitom v parlamentu jen těsnou většinu. Proti je i menší vládní partner Tsiprasovy Syrizy, strana Nezávislí Řekové. Ti nadále rezolutně odmítají podpořit jakýkoliv název, který by obsahoval označení „Makedonie“.

Název „Ilindenská Makedonie“by ale mohl podráždit i nacionalis­ty v sousedním Bulharsku, které si povstání z roku 1903 rovněž připomíná. Bulhaři patřili mezi národy, které odboj proti Turkům spolu sMakedonci a dalšími Slovany iniciovaly. Stejně jako dnešní Makedonie bylo tehdy Bulharsko součástí osmanské říše a částečně i historické­ho regionu Makedonie. Část bulharskýc­h představit­elů dodnes popírá byť jen existenci svébytné makedonské historie, kultury či jazyka – ten je prý pouhým dialektem bulharštin­y. Teprve loni se podpisem dohody o vzájemném přátelství obě země vzdaly všech možných územních nároků vůči druhé straně.

Makedonci by rádi dohody s Řeky dosáhli co nejdříve. Doufají totiž, že by na nadcházejí­cím unijním summitu koncem června v Bruselu mohli dostat zelenou k zahájení přístupový­ch rozhovorů o vstupu. V první polovině července se v belgické metropoli sejdou také vrcholní představit­elé zemí NATO. Urovnání letitého sporu se sousední Makedonií by ale přišlo vhod i premiéru Tsiprasovi. Řecko příští rok čekají volby a podpora jím vedené levicové Syrizy přitom prudce klesá. Tsipras totiž nedostál svým předvolebn­ím slibům a nakonec v létě 2015 kývl na další úsporná opatření navrhovaná zahraniční­mi věřiteli výměnou za třetí záchranný balík. Z porušení slibů dnes těží především Tsiprasův největší rival, konzervati­vec Kyriakos Mitsotakis.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia