Lidové noviny

Léčba byla bolestivá a deprimujíc­í

-

LONDÝN/PRAHA Skripalová agentuře Reuters řekla, že léčba po útoku nervovým jedem Novičok byla bolestivá a deprimujíc­í. Zároveň poděkovala personálu nemocnice v Salisbury i lidem, kteří jí a jejímu otci v den útoku i po něm pomohli. Bylo to její první prohlášení směrem k zástupcům médií o svých zkušenoste­ch z posledních měsíců. Skripalová nyní chce především pečovat o svého otce. Až se situace stabilizuj­e, ráda by se vrátila do Ruska.

„ Přijela jsem do Británie 3. března, abych navštívila svého otce, což jsem v minulosti dělala pravidelně. Po dvaceti dnech v kómatu jsem se probudila a viděla zprávy o tom, že jsme byli oba otráveni,“uvedla Julija Skripalová v prohlášení o událostech, které jí podle jejích slov „obrátily život vzhůru nohama“. Detaily léčby popisovat nechtěla, charakteri­zovala ji však jako „invazivní, bolestivou a velmi deprimujíc­í“.

Skripalová a její otec, bývalý dvojitý agent, byli nalezeni bezvládně ležící na lavičce v městě Salisbury na jihu Anglie 4. března. Skripalová byla propuštěna z nemocnice 9. dubna, její otec teprve minulý pátek. „Uzdravován­í bylo pomalé a extrémně bolestivé,“svěřila se agentuře Reuters.

Britská média si po zveřejnění aktuálních fotografií všimla červené jizvy na hrdle Skripalové. Podle deníku The Daily Telegraph to odpovídá jizvě pacienta, který musel podstoupit tracheotom­ii, tedy zákrok, při němž je vytvořen otvor do průdušnice kvůli zajištění dýchání.

Dcera bývalého ruského agenta Sergeje Skripala Julija Skripalová včera poprvé promluvila o léčbě po pokusu o otravu nervovým plynem Novičok na počátku března.

Nikdo jiný za nás nemluví

„Nyní žiju ze dne na den a chci pomáhat pečovat o svého tátu, dokud se plně neuzdraví. V dlouhodobé­m výhledu doufám, že se vrátím domů do své země,“popsala své plány 33letá Julija. Momentálně je pod policejní ochranou na utajovaném místě v Londýně, kde také pro agenturu Reuters přečetla své prohlášení.

„Potřebujem­e ještě nějaký čas na zotavení a také na to, abychom se vyrovnali se vším, co se stalo. Jsem vděčná za nabídky asistence a pomoci od ruského velvyslane­ctví, v tuto chvíli si ale nepřeji jejich služeb využít,“uvedla Skripalová. Požádala také všechny, aby respektova­li soukromí její i jejího otce.

Skripalová v rozhovoru uvedla, že stále pokračuje v léčbě, ale zároveň se vyrovnává se skutečnost­í, že ona a její otec se stali oběťmi útoku. „Dále bych chtěla zopakovat něco, co jsem uvedla v dřívějším prohlášení. Tedy že nikdo nemluví za mě a mého otce kromě nás samotných,“dodala Skripalová.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v reakci na její prohlášení uvedl, že podle něj Skripalová mluvila pod nátlakem. „My jsme ji neviděli ani jsme s ní nehovořili,“vyjádřil se mluvčí. čtk

 ?? Dcera ruského exagenta Julija Skripalová má na krku následkem léčby zřetelnou jizvu. FOTO ČTK/ AP ?? Julija po otravě.
Dcera ruského exagenta Julija Skripalová má na krku následkem léčby zřetelnou jizvu. FOTO ČTK/ AP Julija po otravě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia