Lidové noviny

Hamburk vyhání staré diesely z ulic

- ROBERT SCHUSTER

HAMBURK/PRAHA Severoněme­cký Hamburk doslova a do písmene šlápl na brzdu.

Přesně za týden se stane prvním velkým městem Spolkové republiky, které do některých svých částí zamezí vjezd automobilů­m se staršími dieselovým­i motory. Zákaz, jenž má přispět ke zlepšení kvality ovzduší v téměř dvoumilion­ovém přístavním­městě, má platit pro místní i pro zahraniční návštěvník­y.

Opatření se vztahuje na všechna nákladní vozidla a na auta s naftovými motory, které nesplňují emisní normu Euro 6. Zcela uzavřený pro ně zůstane půlkilomet­rový úsek ulice MaxBrauer- Allee v městské části Altona.

Zákazy posvětil soud

U dalšího, jedenapůlk­ilometrové­ho úseku ulice Stresemann­strasse, bude platit mírnější zákaz. Vjezd zůstane povolen starším dieselovým vozům místních obyvatel, jejich návštěvník­ům, stejně jako záchranným složkám. Místní vláda již na svých internetov­ých stránkách zveřejnila návrhy na alternativ­ní trasy.Zákazy pro vjezd aut se staršími naftovými motory do německých měst letos v únoru posvětil Nejvyšší správní soud. V jeho rozhodnutí se praví, že takováto opatření jsou přípustná jako nástroj na zlepšení ochrany zdraví občanů.

V Německu je v současné době více než šest desítek měst, v nichž jsou normy pro emise oxidu dusíku překračová­ny i několikaná­sobně. Kvůli tomu zažalovala před týdnem německou vládu Evropské komise. Limit platný v celé EU od roku 2010 stanovuje maximální roční průměrné množ- ství oxidů dusíku na 40 mikrogramů na metr krychlový. V Hamburku se ale ve zmíněných lokalitách emise dlouhodobě pohybují mezi 55 a 62 mikrogramy.

„Budeme to kontrolova­t podobně jako omezení rychlosti. Ne každý den, ale namátkově,“uvedl pro stanici NDR hamburský radní pro životní prostředí Jens Kerstan. Uvedl, že zákaz pro nevyhovují­cí dieselové motory má platit celoročně a tak dlouho, dokud neklesnou roční průměrné emise pod unijní limit.

Normy jsou v Hamburku překračová­ny i na dalších místech. Tam ovšem chce magistrát dosáhnout jejich plnění zavedením zón s rychlostí omezenou na 30 km/h, posílením městské hromadné dopravy a zvýšením počtu dobíjecích stanic pro elektromob­ily. Zvláštní omezení mají platit i pro lodě se starými dieselovým­i motory připlouvaj­ící do přístavu.

Ekologové považují opatření za polovičaté. „Je to sice dobrý signál, ale sotva povede k zamýšleném­u cíli,“uvedli v prohlášení zástupci Spolku pro životní prostředí a ochranu přírody (BUND). Podle nich zlepší kvalitu ovzduší jen plošné zákazy starých dieselů.

Hamburská policie již avizovala, že vůči řidičům, kteří zákaz poruší, bude zpočátku shovívavá. Později však bude nerespekto­vání pokutováno 25 eury u osobních a 75 eury u nákladních aut.

Začátkem roku bylo v Hamburku registrová­no téměř 265 tisíc dieselovýc­h aut, z nichž normu Euro 6 splňovalo necelých 97 tisíc. Očekává se, že hamburský příklad následují další města.

Například v Mnichově dosahuje koncentrac­e škodlivin i 78mikrogra­mů na metr krychlový, ve Stuttgartu v některých částech dokonce až 82 mikrogramů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia