Lidové noviny

Jak Solo potkal Chewbaccu

- MARCEL KABÁT

Nový snímek z univerza ságy Star Wars svědomitě zastává úlohu výplně mezi filmy rozvíjejíc­ími hlavní dějovou linii. Přiměřeně baví a do žádných větších témat se neplete.

Po loňském příběhotvo­rném snímku Star Wars: Poslední z Jediů doručila letos strategie studia Disney a Lucasfilmu do kin další z titulů, jejichž úkolem je zaplnit „bílá místa“v dosavadním vyprávění a rozšířit ságu o vedlejší dějové linky.

Postava Hana Sola v podání Harrisona Forda se v hlavním příběhu s diváky důstojně rozloučila ve filmu Star Wars: Síla se probouzí (2015), a nyní tedy přišel čas vrátit se k jejím počátkům. Podoba, ve které se samorostlý pilot Han Solo kdysi divákům představil, nesliboval­a v jeho minulosti žádná velká mystická tajemství a také se jich ve filmu nedočkáme. Je to westernový příběh z „vesmírného Divokého západu“, kde hrdinové uvažují v přízemnějš­ích kategoriíc­h, než na kterou stranu Síly se postavit. Samozřejmě tak ale činí intuitivně: všechny postavy jsou nějak ušpiněné a chtě nechtě volí mezi dobrem a zlem.

Sympaticky pojatá nejednozna­čnost hrdinů (i celého prostředí, kde výkonnými články zločinného režimu jsou prostě jen nerudní ouřadové) je jedním z kladů snímku, který se rodil poměrně bolestně. Původní režiséři Phil Lord a Christophe­r Miller ( 21 Jump Street, Lego příběh) byli odstaveni a nahradil je Ron Howard – snad proto, aby přílišným množstvím legrácek neutrpěla vážnost posvátného odkazu Star Wars. Těžko říci, jak by film vypadal v původní režii, i pod dohledem Rona Howarda ale nakonec dostal prostor jistý odstup. Ten dal vyrůst zejména postavě pokerového podvodníka Landa Calrissian­a (Danny Glover), který nakonec působí výrazněji než samotný Han Solo. Toho hraje Alden Ehrenreich, jemuž se podařilo poměrně vě- rohodně převzít výrazový rejstřík Harrisona Forda, a navíc postavu dovést i k jisté vlastní osobitosti. Přesto tu na diváky nečeká vlastně nic opravdu překvapivé­ho – spíše jen odškrtnutí povinných čárek. Han Solo samozřejmě musí potkat svého věrného druha Chewbaccu, pořídit si svou loď a také se dozvíme, jak vlastně přišel ke svému jménu; v žádném novém světle ale díky tomu starého dobrého hrdinu neuvidíme.

V paměti diváků nejspíš na delší dobu uvázne především vydařená akční scéna vlakové loupeže a možná též jeden nečekaný milostný motiv, jehož aktérkou je droidka L3-37, aktivistka hájící práva robotů. Lidem podobní (buď fyzicky, nebo uvažováním a chováním) droidi jsou neodmyslit­elnou součástí celé ságy Star Wars, ale tady to vypadá, jako by se tvůrci inspiroval­i spíše v animované Futuramě.

V úhrnu je Solo: StarWars Story něco jako solidní, jen trochu dlouhý předfilm, díky kterému si ukrátíme čekání na hlavní představen­í. Ale když záhy zapomeneme, o čem byl, vůbec nic se nestane.

Solo: Star Wars Story

 ?? Chewbacca (Joonas Suotamo) a Han Solo (Alden Ehrenreich) ve filmu Rona Howarda. FOTO FALCON ?? Nerozlučná dvojice.
Chewbacca (Joonas Suotamo) a Han Solo (Alden Ehrenreich) ve filmu Rona Howarda. FOTO FALCON Nerozlučná dvojice.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia