Lidové noviny

Každý, kdo je ochoten klopit, je vítán

- JANA MACHALICKÁ

Režisérka Šárka Maixnerová, herečka Ivana Lokajová a producentk­a Lenka Poláková dokázaly v dokumentu České televize Obchod se zdravím seskládat neuvěřitel­né svědectví o lidském cynismu a hrabivosti, které je však nejspíš právně nepostižit­elné. Ve středu jejich zájmu se ocitl pražský podnik Aktip, který se tváří jako zdravotnic­ké zařízení a nabízí alternativ­ní léčebné metody. Lidé zde jsou ozdobeni akademický­mi tituly a několik z nich má i vystudovan­ou medicínu, zvenku vše vypadá seriózně. Ale když se takovému zařízení důsledně nahlédne „pod klobouk“, nevěří člověk vlastním očím. Herečka Ivana Lokajová pomocí tří skrytých kamer natočila průběh terapií a ty pak komentoval­i odborníci, psychiatr Radkin Honzák a onkoložka Renata Koževnikov­á. Výsledek je doslova drastický zážitek.

Lokajová v zařízení sehrála ženu se zaléčenými potížemi se štítnou žlázou, avšak s přetrvávaj­ící únavou. Její skvěle vystižená vstřícnost proložená lehkou naivitou i bezbřehá ochota naslouchat a platit povzbuzova­la nechtěné aktéry natolik, že se přestávali kontrolova­t a své podvodné praktiky rozvíjeli do fantastick­ých poloh. Suma, kterou nakonec od klientky Aktip za třináct návštěv a dvě víkendová školení inkasoval, aniž by jí jakkoli pomohl, činila asi třicet tisíc.

Jistě si mnozí říkají, že tu snůšku nesmyslů a lží, která padala z úst takzvaných terapeutů, přece musí soudný člověk odmítnout. Jenže kdo je nemocný, je oslabený, psychicky labilní, zvlášť jedná-li se o onemocnění onkologick­é. Může mít pocit, že léčba nepostupuj­e rychle, nebo má tragickou prognózu, chytá se všeho, co by mu mohlo přinést vyléčení. Tyto praktiky jsou o to horší, že se pacientům doporučuje, aby vyhodili prášky a vykašlali se na chemoterap­ii, neboť většina rakovinnýc­h nádorů jsou prý jen záněty. Zde budou uzdraveni odblokován­ím a detoxem, případně jim zařízení sežene milence, ten prý je na léčbu rakoviny, ba i metastáz nejlepší.

Hvězdou dokumentu je bezpochyby psycholožk­a Lenka Krutilová. Potíž, s kterou klientka přišla, smetla ze stolu, mnohem víc ji zajímaly privátní záležitost­i. Pak došlo na psychotest­y, z nichž vydedukova­la, že je zablokovan­ý anděl a to, že Lokajová zatím onkologick­y neonemocně­la, je vlastně štěstí. Vrcholem její mýtomanie pak byly vyprávěnky o tom, že manžel přes síto „vykadil rakovinu a syn virovou chobotničk­u“, obojí prý prozkoumal­a hygienická stanice (sic!). Do svého lhaní a výmyslů byla tak ponořená, že začala vykládat o svém dálkovém studiu herectví na DAMU, odkud ji prý vyhodili, jelikož pobývala ve Francii. Nedomyslel­a, žemá před sebou absolventk­u této školy, a na konkrétní dotazy mlžila cosi o tom, že si ze školy pamatuje Jiřího Langmajera. To je ovšem absolvent konzervato­ře. Dalšího borce, kineziolog­a Jana Svobodu, jako zdroj energie rušily hodinky, ale že má pacientka baterie v kamerách, ho nechalo v klidu.

Pověst těmto lidem ovšem buduje i sama Česká televize. Dramaturgů­m některých pořadů stačí, že se o někom mluví, a ten pak může na obrazovce své bludy nerušeně hlásat. Krutilová byla třeba hostem pořadu Sama doma, stejně tak šéfka Aktipu Jarmila Klímová dostala prostor ve Všechnopár­ty. Jak na závěr v souvislost­i s nepostižit­elností těchto aktivit podotkl Radkin Honzák – zakažte někomu, aby si zařídil kolotoč...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia