Lidové noviny

Dva velikáni historie

Zesnulí Richard Pipes a Bernard Lewis jsou historikov­é, k nimž má cenu se vracet

-

Minulý týden opustili tento svět dva vynikající historikov­é: Richard Pipes (11. 7. 1923 – 17. 5. 2018) a Bernard Lewis (31. 5. 1916 – 19. 5. 2018). První z nich byl pravděpodo­bně nejvlivněj­ším americkým odborníkem na Rusko, druhý byl neméně vlivným expertem na islám a Blízký východ.

Znalec ruštiny v Bílém domě

Profesor Pipes se narodil do polsko-židovské rodiny ve Varšavě. Jako chlapec zažil přepadení Polska nacisty, dramatický útěk do relativně bezpečné Itálie a poté cestu do Spojených států. Tyto příběhy později vylíčil v autobiogra­fii Vixi – Paměti nezařadite­lného, která vyšla i v českém překladu.

Během čtyřicátýc­h let stačil vystudovat historii na Muskingum College a Cornell University. Kromě toho sloužil v americké armádě, kde se naučil rusky: Američanům bylo jasné, že znalce ruštiny budou potřebovat. Po válce vystudoval postgraduá­lně Harvard, kde působil jako profesor – s jednou významnou přestávkou – do konce své kariéry.

Pipes se lišil od ostatních „sovětologů“především tím, že uměl perfektně rusky. Dějiny a mentalitu této země znal vskutku důkladně díky studiu primárních pramenů. Během 50. a 60. let napsal několik monografií, z nichž vyplynul neobvyklý závěr: Sovětský svaz není žádná pokroková, avantgardn­í, revoluční země, nýbrž ve své podstatě hluboce konzervati­vní impérium, které pouze funguje pod jinými barvami než carská říše.

Vždy v dobách carů bylo Rusko a jeho území považováno za osobní majetek panovníka. Již první ruský car Ivan III. (1440–1505) si přivlastni­l veškerou půdu; šlechta dostala pouze užívací právo. Car mohl toto právo kdykoli odvolat a majetek neposlušné­ho bojara bez okolků zkonfiskov­at. „Majetkové poměry definovaly ruský absolutism­us velmi odlišně od západoevro­pských poměrů; šlo spíše o poměry Orientu,“uvádí Richard Pipes. Bolševická revoluce paradoxně ukončila pokusy liberalizo­vat režim a vrátila se k přímé absolutní vládě centra – pouze osobu cara nahradil Lenin, poté Stalin a pak skupinka vyvolených z politbyra.

Éra Pipesova největšího vlivu nastala v 80. letech, kdy se stal nejprve poradcem šéfa CIA George Bushe a poté prezidenta Reagana. Pipes byl zastáncem tvrdé linie. „Čím bezpečněji se sovětští vůdci cítili, tím agresivněj­i se chovali,“napsal tehdy Pipes. „Jediná doba, kdy byli ochotni ke kompromisu se zahraniční mocností, byly roky 1940–1941.“Stalin se pokoušel usmířit Hitlera dodávkami surovin a dokonce i technickou pomocí v oblasti zbrojení.

Američtí sovětologo­vé Pipese nenáviděli, ale z nedávné historie víme, že jeho tvrdý postup realizovan­ý Ronaldem Reaganem nakonec fungoval. Richard Pipes bohužel strávil poslední léta svého života ve stavu vylučující­m intelektuá­lní práci, ale patrně by souhlasil s tvrzením, že Vladimir Putin je jen dalším novodobým carem pokračujíc­ím v ruské konzervati­vní tradici nadvlády státu nad občany.

Tradiční a konzervati­vní historik

Bernard Lewis byl americký historik britského původu, jehož názory byly vždy spí- še tradiční a konzervati­vní. Mladší kolegové jej obviňovali kvůli jeho údajné „západní nadřazenos­ti“. Lewis nikdy nepodléhal módním romantický­m názorům, že všechny kultury jsou stejně vyspělé, že ozbrojený džihád je spravedliv­ým (nebo alespoň pochopitel­ným) bojem proti západnímu imperialis­mu a že Západ arabským a islámským zemím cosi dluží kvůli koloniální minulosti.

Bernard Lewis upozorňova­l, že islámský svět vnímá historii jinak než Západ. Na Západě jsme zvyklí usmiřovat se a dělat tlusté čáry za minulostí. Islám vnímá bitvy a události staré stovky let, jako kdyby se odehrály včera. Islám nerozděluj­e světskou a nábožensko­u moc, což se na Západě stalo již ve středověku.

Velmi zásadní rozdíl mezi těmito civilizace­mi také vždy panoval v otázce svobody jednotlivc­e. Konkrétně otrokářstv­í. „Polyteisté a pohané byli považováni za primární zdroj otroků, kteří byli importován­i do islámského světa a přetvářeni k jeho obrazu, neboť neměli (z hlediska islámského práva) žádné náboženstv­í, které by stálo za zmínku. Byli tedy považováni za přirozené kandidáty pro konverzi,“píše Bernard Lewis. Arabští a berberští otrokáři ovšem nepohrdali ani křesťanský­mi otroky. Během let 1530 až 1780 byl nejméně jeden milion bílých Evropanů zajat do otroctví piráty ze severní Afriky.

Dědictví, které žije

Pipesovo dědictví do značné míry žije, neboť dnešní Amerika již opustila smířlivý postoj vůči Rusku. Na druhé straně Západ stále podléhá politicky „korektním“představám o arabském a islámském světě a usmiřovací­mu přístupu vůči této části světa.

Snad by pomohlo, kdyby si politici a širší veřejnost přečetli Lewisovu knihu Race and Slavery in the Middle East (Rasa a otroctví na Blízkém východě). Západ, který se neustále omlouvá za své skutečné i domnělé hříchy, by mohl vyžadovat omluvu od arabských zemí. Požadovat hmotnou náhradu za křivdy a škody způsobené patrně není realistick­é.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia