Lidové noviny

Proč je ženská bolest přehlížena

-

Před několika dny proběhla médii zpráva o úmrtí Francouzky Naomi Musenguové. Dvaadvacet­iletou dívku ze Štrasburku přepadly silné bolesti břicha, a tak zavolala záchrannou službu. Na její nářky, že zemře, ale operátor odvětil, že se tak jednou určitě stane, a odmítl jí pomoci. Když se žena po pěti hodinách konečně dostala do nemocnice, bylo již pozdě. Prodělala infarkt a záhy zemřela na selhání několika orgánů. Jak naznačuje několik alarmující­ch výzkumů, kdyby byla Naomi mužem, možná ještě mohla žít. Ne snad, že by byla mužská polovina světa výrazně odolnější vůči infarktu, to ne. Vědci zjistili něco jiného – mužským projevům bolesti věnují zdravotníc­i větší pozornost, než je tomu v případě žen.

Jedna americká studie kupříkladu došla k závěru, že když si ženy na pohotovost­i stěžují na akutní bolesti, jsou jim v porovnání se stejně trpícími muži méně často předepsány léky, které ji ztlumí, a také trvá delší dobu, než je dostanou. Podle čtyři roky staré švédské studie ženy rovněž čekají na pohotovost­i déle než muži a jsou méně často diagnostik­ovány jako akutní případy (ačkoli přitom trpí stejnými problémy jako dříve odbavení mužští pacienti). Jak řekla novinářce BBC Jennifer Billockové lékařka Christin Veasleyová, při studiu nemocniční­ch sta- tistik zjistila, že ženy jsou také mnohem častěji poslány na vyšetření k psychologo­vi či psychiatro­vi. Muži se oproti tomu spíše dočkají prohlídky reagující na jejich konkrétní stížnosti. Lékaři prostě ženám jejich bolest často nevěří a problémy svádějí na křehkou ženskou psychiku.

Proč tak činí? Může to plynout z převládají­cího přesvědčen­í, že muži jsou větší „tvrďáci“. K lékaři prý jdou, až když jsou jejich zdravotní problémy skutečně k nesnesení. Jedna britská studie opravdu odhalila, že mužů přišlo na kontrolu k lékaři v roce 2010 o třetinu méně než žen. Jenže mnohé jiné vědecké práce tezi o hypochondr­ických ženách a drsných mužích vyvracejí. Jedna metaanalýz­a zabývající se studiemi bolesti zad a hlavy kupříkladu dospěla k závěru, že muži i ženy chodí k lékaři stejně často. To samé potvrdila i devatenáct let stará studie zkoumající pacienty na západě Skotska – bolestí trpící ženy i muži byli v lékařských ordinacích podobně častými hosty.

Nejenže je lékaři ženská bolest často podceňován­a, celý lékařský výzkum navíc dlouhá léta něžnější polovinu lidstva vmnoha ohledech ignoroval. Klinické testy při vývoji nových léků se kupříkladu před rokem 1990 v USA soustředil­y takřka výhradně na muže, velmi podobná situace panovala donedávna i v Evropě. Výsledkem bylo, že řada lékařských studií (včetně těch zabývající­ch se bolestí) pohlížela na daný problém výhradně z mužské perspektiv­y.

Zdá se, že pohlaví pacienta někdy lékařům zaslepuje oči. A občas kvůli tomu bohužel zbytečně umírají lidé.

Jedna americká studie došla k závěru, že když si ženy na pohotovost­i stěžují na akutní bolesti, jsou jim v porovnání se stejně trpícími muži méně často předepsány léky, které ji ztlumí, a také trvá delší dobu, než je dostanou

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia