Lidové noviny

Quo vadis, ropáku Foldyno a ČSSD?

-

Zdá se, že zastupitel Děčína, náměstek hejtmana Ústeckého kraje a poslanec za ČSSD Jaroslav Foldyna se stal mediální celebritou. Zda politicky a lidsky oslavovano­u, či zničující, se teprve ukáže.

Foldyna nejprve poslední dubnový pátek získává od nezávislé komise Ropáka roku 2017 za největšího ničitele české přírody a krajiny. Vzápětí se při střetu s aktivisty proti motorkářům z Nočních vlků projevuje jako národobijc­e za české zájmy proti všem těm „vyděračský­m neziskovká­m a zlořečené EU“a jiným živlům. Čeští socialisté a jejich příznivci jsou teď jistě na rozpacích, zda ještě patří mezi jejich chřadnoucí skupinu.

Anketa Ropák vznikla před 26 lety a organizují ji Děti Země. Jaroslav Foldyna byl zatím veřejností navržen šestkrát, ale až za rok 2017 se tohoto titulu dočkal, a to za podání a prosazení změny zákona o ochraně přírody a krajiny – spolu s poslancem Adámkem z ČSSD –, podle které jsou spolky od 1. ledna 2018 vyloučené z územních a ze stavebních řízení pro stavby bez stanoviska EIA, tzn. pro stavby s lokálním negativním vlivem na životní prostředí.

Hlavním tématem letošní ankety Ropák tak byly snahy zákonodárc­ů, zejména z ČSSD, hnutí ANO a ODS, omezit efektivní účast veřejnosti při povolování staveb, resp. veřejnost z rozhodován­í úřadů přímo vyloučit. Přitom podle programové­ho prohlášení bývalé vládní koalice měla být tato práva zachována.

Návrh na vyloučení spolků z územních a ze stavebních řízení, kde mohou efektivně bránit českou krajinu před zbytečnými stavbami, Foldyna zdůvodňuje spoluprací s CzechInves­tem. Bohatí zahraniční investoři prý nevěděli, kdy povolovací řízení skončí a kdy a jaké spolky je začnou vydírat, takže neměli jistotu, zda své záměry vůbec postaví a za kolik. Obětavec Foldyna je ovšem zachránil! Předložení­m nějakých důkazů či odborných analýz se ovšem Foldyna neobtěžuje. Hájit „cizí zájmy před těmi podezřelým­i českými neziskovka­mi“je totiž pro něho vděčnější téma, stejně jako prosazovat betonování české krajiny rizikovými trasami dálnic nebo kanalizaci posledního přírodě blízkého českého úseku Labe.

Foldyna a jeho političtí příznivci z ČSSD tak ideově zamrzli kdesi v 70. letech, kdy u nás byla normalizac­e s velkolepým­i budovatels­kými plány dohnat a předehnat západní kapitalist­ické státy. A ostrůvky pozitivní deviace s jinými názory a s občanskou angažovano­stí při ochraně přírody a zdraví lidí ostrakizov­at, protože jen brzdily kola ekonomické­ho pokroku podle sovětského vzoru. Ropák Foldyna tak pohrdá cenností české krajiny a také zájmem veřejnosti chránit svou účastí při povolování různých staveb naše životní prostředí. Stále jsou zde totiž ještě lidé, kteří chtějí, aby stát fungoval v souladu se svými vlastními zákony, transparen­tně a férově.

Ve vzduchu tak visí otázka, v jakém rozsahu Foldyna zastupuje současnou ČSSD a jakou chce být tato strana do budoucna. Bylo by totiž smutné, pokud by primitivní agresivita a populismus, podpora velkého byznysu, ničení české přírody a pohrdání chudých a slabých patřila do výbavy moderního socialisty. MIROSLAV PATRIK

Ropák Jaroslav Foldyna pohrdá cenností české krajiny a také zájmem veřejnosti chránit svou účastí při povolování různých staveb naše životní prostředí

 ?? Předseda Dětí Země ??
Předseda Dětí Země

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia