Lidové noviny

Žádná pohroma, jen nepochopen­í situace

- Ad LN 22. 5.: Matematiku nezvládla čtvrtina; Pohroma Jan Vávra, Zlín

Prý jak se ta matematika učí, že z ní propadá skoro čtvrtina maturantů, ptá se veřejnost. Odpověď je opravdu jednoduchá, ale poněkud jiná. Středoškol­ská matematika je stále stejná, vyučuje se asi rovněž stejně a schopnost pochopit ji je u nových generací asi přibližně taky stejná. Ale vážení zákonodárc­i se moudře rozhodli zvednout laťku. Snad pod dojmem, že se tím zvýší celková vzdělanost. A výsledek se musel zákonitě dostavit.

Někdo vymyslel, že bude velmi prospěšné, když budoumít pokud možno všichni maturitu a navíc všichni stejnou, tedy i z matematiky, a zákonodárc­i to poslušně schválili. No a k tomu se začaly objevovat námitky. Tak se taky začaly udělovat výjimky. Nejprve pro umělecké školy, prý pochopitel­ně. A co dál? Kde to skončí? Opravdu se tím zvýší vzdělanost? Vždyť řada lidí neumí spočítat ani procenta, což smutně dokazuje počet lidí s několika exekucemi. Na ta procenta a chápání jednoduchý­ch grafů bych se zaměřil místo na kombinator­iku, derivace a integrály.

Já bych si opravdu přál, aby ti zákonodárc­i, co schválili povinnou maturitu z matematiky pro všechny, ji museli sami absolvovat. A povolili bych jim na tu zkoušku dvojnásobe­k času, než mají běžní maturanti. Aby zjistili, co požadují po mladých, vstupující­ch do života, a porovnali, co z toho ještě umí oni. Vsadím se, že jejich výsledky z takovéto maturity jak z matematiky, tak z českého jazyka by byly mnohem horší než u současných maturantů. Nejspíš by je ale Cermat nesměl zveřejnit. Dopisy jsou redakčně kráceny. Názory v této rubrice nemusejí vyjadřovat stanovisko redakce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia