Lidové noviny

Cesta k euru a nezájem o ochranu dat

-

plní dvě ze čtyř hospodářsk­ých kritérií

pro zavedení eura.

zbytných Nesplňuje ta, která se týkají cenové stability a směnného kurzu. Ve své letošní zprávě o připraveno­sti zemí EU přijmout společnou evropskou měnu to včera uvedla Evropská komise. Česku rovněž doporučuje letos i v příštím roce zapracovat na udržitelno­sti veřejných financí, hlavně kvůli zátěži, kterou představuj­e jeho penzijní systém. Eurokomise zmínila i potřebu snížit byrokracii omezující investice.

BYZNYS DNE

Evropská centrální banka včera ve své vlastní konvergenč­ní zprávě uvedla, že všech sedm aspirující­ch států (kromě Česka ještě Bulharsko, Chorvatsko, Maďarsko, Polsko, Rumunsko a Švédsko) dosáhlo pokroku v plnění kritérií pro zavedení eura, ale žádný nesplňuje všechny.

českých firem neví, že od pátku 25. května platí nařízení EU o ochraně osobních údajů

nové ne-

(GDPR). To je nejhorší výsledek ze 17 zkoumaných evropských zemí, na které se nařízení vztahuje, vyplývá z aktuálního průzkumu společnost­i EOS Group mezi 3400 firmami.

německá banka

Deutsche Bank plánuje

zrušit až deset tisíc pracovních míst, což představuj­e

zhruba desetinu celkové pracovní síly Propouštěn­í

společnost­i. je součástí plánu na snížení nákladů a mělo by se uskutečnit v letošním a příštím roce. Napsal to včera list The Wall Street Journal s odvoláním na informovan­é zdroje. Agentura Bloomberg současně uvedla, že banka se plánuje stáhnout z řady akciových trhů po celém světě. Banka se ke zprávě odmítla vyjádřit. Její čistý zisk se v prvním čtvrtletí meziročně propadl o 79 procent na 120 milionů eur (3,1 miliardy korun) a zaostal za očekáváním analytiků. Celkové příjmy se snížily o pět procent na sedm miliard eur a hodnota akcií banky spadla bezmála o třetinu, nejníž od konce roku 2016. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia