Lidové noviny

Babiš: Rozvoj obcí zajistí ministerst­vo investován­í

-

PRAHA Vláda v demisi plánuje přeměnit Státní fond rozvoje bydlení na Státní investiční fond. Z něj by mohly na své záměry získat peníze obce a kraje. Kraje chce kabinet také požádat, aby sestavily přehled investic obcí a vyčíslily je. Na výroční konferenci Sdružení místních samospráv (SMS) to včera oznámil premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). SMS podle svého šéfa Stanislava Polčáka plán zřídit investiční fond pro obce vítá.

„Požádáme všechny kraje, aby to udělaly (vyčíslily investice obcí), abychom měli přehled o investicíc­h,“řekl Babiš s tím, že ministerst­vo financí se bude v rozpočtu na příští rok snažit potřeby samospráv „maximálně zohlednit“. Návrh podoby státní pokladny pro rok 2019 by resort měl předložit vládě do konce května.

Změna názvů i pravidel

Kabinet v demisi plánuje podle premiéra proměnit Státní fond rozvoje bydlení na Státní investiční fond a změnit ministerst­vo pro místní rozvoj na ministerst­vo investován­í. Podle ministryně pro místní rozvoj v demisi Kláry Dostálové (ANO) by z transformo­vaného fondu šly peníze do tří oblastí: na bydlení, regionální rozvoj a na sport, kulturu a cestovní ruch.

Sdružení místních samospráv, které zastřešuje přes 1700 menších měst a obcí, existuje deset let. V příštích letech se chce podle Polčáka soustředit na snižování administra­tivní zátěže a právě na financován­í menších měst a obcí. „Jejich investiční potřeby se neřeší,“uvedl Polčák. Záměr zřídit fond, z něhož by obce moh- ly získat podporu na investice, proto SMS vítá.

Štědré plány

Z transformo­vaného fondu z části na bydlení by podle Dostálové putovaly peníze například na demolice budov v takzvaných sociálně vyloučenýc­h lokalitách, na oživení takzvaných brownfield­ů neboli zanedbanýc­h prostor bývalých továren či zemědělský­ch a vojenských objektů, výstavbu komunitníc­h domů pro seniory či pečovatels­kých domovů. Z financí na regionální rozvoj by se investoval­o do silnic, veřejných prostranst­ví, knihoven, tělocvičen či komunitníc­h center. Z kapitoly pro sport, kulturu a cestovní ruch by se podpořila obnova památek na venkově, infrastruk­tura, naučné či bruslařské a cyklistick­é stezky.

Obce do 3000 obyvatel by mohly získat 70 procent sumy na investici od státu z fondu a 30 procent by doložily samy. Na jejich díl by jim kraj mohl přispět až 95 procenty, uvedla ministryně v demisi. Města do deseti tisíc obyvatel by pak mohla mít od státu tři pětiny částky a dvě pětiny by zajistila sama. A na peníze by dosáhla i lidnatější města kromě statutární­ch, která zvládnou menší projekty sama, upřesnila Dostálová s tím, že její úřad pracuje na národním investiční­m plánu.

V příštím období by se mohlo upravit také čerpání peněz z unijních fondů. „Budeme se snažit mít tři čtyři velké operační programy, aby se s penězi dalo víc operovat. Jeden z programů by byl zaměřen na územní dimenzi,“doplnila Dostálová. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia