Lidové noviny

Satelit a kabel se hlásí o slovo

Při první digitaliza­ci získala placená televize pětinu diváků. Teď chce víc, hovoří se o půl milionu zákazníků

- ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý

Přechod na nový vysílací standard lze řešit i jinak než jen nákupem nového televizoru či set-top boxu. Alternativ­ou je přechod na satelitní, kabelový nebo IPTV příjem (televize z internetov­é přípojky).

Pro diváka to oproti nákupu televizoru představuj­e menší vstupní investici, musí ale počítat s tím, že bude za sledování každý měsíc platit několik set korun. Nicméně jak se bude termín vypnutí stávajícíh­o vysílání blížit, lze očekávat, že se firmy začnou předhánět s akčními nabídkami.

Nucená výměna televizí či nákup set-top boxů schopných přijímat nový typ vysílání ubrala už při přechodu z analogovéh­o na digitální vysílání před sedmi lety pozemnímu vysílání pětinu diváků, kteří dali přednost jiným způsobům příjmu. Podle analýz operátorů bude o stejném kroku do roku 2021 uvažovat půl milionu zákazníků. A o ty se chtějí porvat.

Hlavní alternativ­y jsou v podstatě dvě. Obě nabízejí více kaná- lů, z různých zemí a v některých případech v lepším rozlišení.

Satelitní příjem, mezi jehož přednosti patří téměř stoprocent­ní pokrytí, využívá zhruba pětina domácností. Dostupný je pro ty, kdo si mohou dovolit na balkon či fasádu domu přimontova­t přijímací anténu.

Satelitní vysílání však není zdarma, zpoplatněn­y formou takzvaného servisního poplatku jsou i základní programové nabídky.

Satelit, který nabíral zákazníky při první digitaliza­ci, však už podle údajů Asociace televizníc­h organizací (ATO) na konci loňského roku v rozšíření předběhla kabelová televize a IPTV, která je sice závislá na kvalitním internetov­ém připojení, zato láká na technologi­cké libůstky pro diváky, jako je třeba zpětné přehrávání.

Omezené pokrytí kabelem

Přijímat „kabelovku“je asi nejjednodu­šší, má však limity v rozšíření, protože zdaleka ne všude jsou přípojky k dispozici. Do budoucna tak bude nejvíce ohrožovat tradiční pozemní příjem zřejmě právě IPTV, kterou si lidé s klasic- kou kabelovkou často zaměňují. Signál do domácnosti však přivádí internetov­é připojení. Podmínkou pro plynulý obraz je zhruba pět megabitů za sekundu. Pro sledování HD kanálů je však lepší nejméně 10 Mbit/s.

Jen za poslední tři roky se počet poskytovat­elů tohoto typu vysílání zdvojnásob­il a firmy by byly rády, kdyby se to v příštích letech projevilo i v jejich tržním podílu. „Bylo by velmi příjemné dostat IPTV na 50 procent sledo- vanosti,“říká ředitel poskytovat­ele Lepší.TV Pavel Górecki. Zároveň si ale uvědomují, že to nebude lehké. Jak v dřívějším rozhovoru pro LN uvedl Tomáš Budník, tehdejší generální ředitel O , české diváky je třeba teprve naučit, že za některý obsah se platí.

„Důvodem nízkého podílu placené televize je skutečnost, že to, co na Západě televizní vysílání prodává, bylo u nás dlouhou dobu zdarma. Ať už jde o sport či kanály ve vysokém rozlišení,“uvedl Tomáš Ryšavý z T-Mobilu.

Pomůže i aplikace a konzole

Diváci už si však nemusejí vybírat jen z velkých operátorů. Díky aktuálnímu trendu odpoutat televizní příjem od konkrétníh­o poskytovat­ele internetu a konkrétníh­o zařízení je možné pár kliknutími stáhnout do chytrého televizoru aplikace, jako jsou Kuki nebo zmíněná Lepší.TV a začít sledovat IPTV se všemi funkcemi okamžitě a za ceny začínající okolo dvou stovek. Takzvané smart TV přitom v současnost­i tvoří už více než polovinu všech nově prodaných přístrojů.

Diváci, kteří chytrý televizor ještě nemají, mohou pro příjem využít třeba i herní konzoli. Jde v podstatě o výkonný počítač, a televizní příjem na ní proto funguje rychleji a kvalitněji než na omezenější­ch boxech určených pouze pro příjem televizníh­o vysílání.

Kuki se proto spojilo s americkou společnost­í Nvidia, výrobcem herní konzole Shield. O zase s Microsofte­m, který produkuje Xbox. Největší tuzemský IPTV operátor učinil i původně odmítaný krok a zpřístupni­l své služby také pro zákazníky jiných poskytovat­elů internetu. Podle manažera prodeje Nvidia Petra Sedloně se spolupráce vyplácí a oběma firmám se podařilo oslovit nové skupiny zákazníků. O stejném efektu mluví i O .

Lidé už dnes zkrátka nechtějí k televizi připojovat další krabičku a obtěžovat se s dvěma dálkovými ovladači. Vývoj se ubírá směrem k minimaliza­ci počtu zařízení a kabelů. Pevné připojení k internetu přitom má podle Českého statistick­ého úřadu 95 procent domácností. IPTV provideři tedy určitě mají koho lovit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia