Lidové noviny

Při výběru TV pomůže nálepka

-

Výměnu TV či nákup dodatečnéh­o set-top boxu kvůli přechodu na modernější způsob digitálníh­o vysílání řešilo, řeší nebo ještě bude řešit přibližně 2,625 milionu z celkem 4,375 milionu českých domácností. Pro řadu z nich to přitom není malá investice. Na trhu už jsou dostupná zařízení s adekvátní výbavou pro příjem nového vysílání, ale na pultech a v regálech je stále i dost těch, která si s ním neporadí.

Jak tedy vybrat ten správný přístroj, aby v roce 2021 obrazovka nezčernala? Klíčové jsou dva technické parametry – příjem DVB-T2 a kodek HEVC H.265. Diváci se však nemusejí stresovat s pročítáním specifikac­í, kterým nerozumí. Provozovat­el sítí České Radiokomun­ikace totiž má vlastní certifikač­ní program, v rámci kterého sám zkouší přijímače uváděné výrobci na český trh. „České Radiokomun­ikace certifikov­aly už více než 1600 přístrojů,“říká ředitel regulace Marcel Procházka.

Jejich seznam je k dispozici na webu www.dvbt2overe­no.cz, kde lidé najdou i další informace k přechodu na nový vysílací standard. V kamenných obchodech pak tyto přijímače poznají dle kulaté zlaté samolepky s logem ČRa a nápisem DVB-T2 ověřeno.

Popularita televizorů, které nejsou na druhou vlnu digitaliza­ce připraveny, u diváků klesá pozvolněji, než by se dalo očekávat. Pro některé je totiž klíčová nižší cena. Levnější modely lidé často volí jako další přijímač do ložnice či kuchyně. Přitom právě tyto přístroje využívají pozemního příjmu nejčastěji, a to i v domácnoste­ch, kde je hlavní televizor připojený k satelitu nebo kabelu. vyh

 ?? V obchodě pomůže při nákupu kulatá zlatá samolepka. ?? Ověřeno.
V obchodě pomůže při nákupu kulatá zlatá samolepka. Ověřeno.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia