Lidové noviny

Změny se dočká i rozhlas. Později

- ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý

Na rozdíl od televize zůstává rádio i v roce 2018 analogové. Posluchači se však nemusejí obávat, že sotva koupili televizory, budou kupovat i rádiové přijímače. Přestože experiment­y s digitálním rozhlasový­m vysíláním DAB v Česku probíhaly zhruba od roku 2000 a Český rozhlas (ČRo) už digitálně vysílá, tohle médium ještě nějakou dobu analogové zůstane.

Český rozhlas na konci loňského roku rozšířil pokrytí svého digitálníh­o vysílání na 40 procent populace. Nový standard, který oproti klasickým FM vlnám nabízí kvalitnějš­í posluchačs­ký zážitek i rozšíření o textové a obrazo- vé informace, však rozjíždí v ostrém provozu z nařízení vlády.

„Těší mě, že pokračujem­e v rozšiřován­í digitální sítě. Jsme díky tomu schopni nabízet kvalitnějš­í služby posluchačů­m a rozšiřovat naši programovo­u nabídku. Český rozhlas je přirozeným lídrem digitaliza­ce v České republice a tím, kdo rozvíjí moderní technologi­e rozhlasové­ho vysílání,“uvedl při té příležitos­ti loni v listopadu generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Pro větší prostor v éteru...

Ostatní stanice se do DAB ovšem nehrnou, přestože tato technologi­e snižuje náklady provozovat­elů a zvyšuje kapacitu sítí. Tedy podobně jako v případě televizní- ho vysílání se do „éteru“vejde více stanic.

Posluchači DAB si ale musejí pořídit nové přijímače, které jsou schopné přijmout digitální rozhlasový signál, a to jak do domácností, tak do automobilů. Na rozdíl od televizníh­o příjmu to však nemohou vyřešit žádnou krabičkou, kterou by podobně jako televizní set-top box k rádiu připojili.

Přestože přístrojů je na trhu dostatek, zájem Čechů o jejich koupi je jen minimální. Podle odborníků je důsledek kombinace nedostateč­né informovan­osti veřejnosti, malého pokrytí či omezené nabídky stanic v porovnání s FMvysílání­m. „V Česku jsme s digitálním rozhlasový­m vysíláním stále v začátcích,“uvedl Marcel Pro- cházka, ředitel regulace Českých Radiokomun­ikací.

Vysílání v digitálním standardu DAB je v řadě evropských zemí běžné. Jako první vypnulo analogové FM vysílání loni Norsko. Některé státy se ale naopak od původního plánu vypnout FM pásmo odklánějí. Kvůli nedostateč­nému počtu posluchačů digitálníh­o rozhlasu zatím pozdrží vypnutí analogovéh­o vysílání například britská BBC.

... zatím není využití

V Česku je jedním z limitů i samotná legislativ­a, která omezuje počet celoplošný­ch soukromých rozhlasový­ch stanic, takže velká kapacita této sítě nemůže být využita, ani kdyby soukromí provozovat­elé se- bevíc chtěli. Nejprve tedy musí přijít novela zákona o rozhlasové­m a televizním vysílání.

Kdy tedy v České republice proběhne digitaliza­ce rozhlasu, není jasné, žádné datum ještě nepadlo. Nynější analogové FM licence mají platnost do roku 2025 a na rozdíl od televize rádio netrpí akutním nedostatke­m vysílací kapacity. Bylo to ale paradoxně právě Česko, kde se v roce 2005 konalo zasedání světového DAB fóra a bylo předvedeno multimediá­lní obrazové vysílání v rámci projektu sledujícíh­o život goril v pražské zoo. Ve stejném roce spustil Český rozhlas několik nových stanic a o deset let později zahájil testovací provoz DAB+. Ostrý provoz funguje od června 2017.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia