Lidové noviny

Oddaný fotbalu i ramadánu

- VOJTĚCH LHOTA

PRAHA V kabině byste si ho mezi výstředním­i spoluhráči pomalu nevšimli. „Nemám žádné tetování, neměním účesy ani neumím tančit,“říká Mohamed Salah. Ovšem s úvodním výkopem zápasu se tenhle zarostlý Egypťan mění v nepřehlédn­utelného tahouna.

Bude tomu tak i v sobotním finále slovutné Ligy mistrů, kde jeho Liverpool vyzve Real Madrid?

Kolem formy 175 centimetrů vysokého fotbalisty se vznáší velký otazník...

„Je oddaný muslim, a proto má mnoho duchovních povinností,“poznamenal kouč Liverpoolu Jürgen Klopp. „Provádí očistné procedury a podobně. Do kabiny chodívá o jednu dvě minuty dříve, aby se mohl na utkání psychicky připravit.“

Najímají specialist­y

Hlavně ale dodržuje ramadán, islámský svátek – letos probíhá od 16. května do 14. června – vyžadující přísnou dietu: věřící se postí každý z těchto dnů, a to od úsvitu do západu slunce.

Bude mít Salah při omezeném stravování a pitném režimu dostatek síly, aby podal optimální výkon?

„Když trénujete dvakrát denně, váš energetick­ý základ je při druhé fázi tréninku nižší,“uznává, „ale má víra pro mě hodně znamená. Jsem i díky ní šťastný a cítím se skvěle,“uklidnil fanoušky.

Řada koučů přesto považuje způsob diety v rámci ramadánu za problém. „Během tréninku to opravdu není snadné, ale má to co do činění s náboženstv­ím a fotbalistů­m v něm bránit nemohu,“pravil trenér egyptského ná- rodního týmu Héctor Cúper, Argentinec, který Salaha vede v reprezenta­ci. „Najali jsme proto specialist­y na výživu, již hráčům s režimem pomáhají, ať už jde o jídlo, či spánek. Hledáme nejlepšímo­žné způsoby, aby byl výkon svěřenců poznamenán co nejméně.“

Ze sestavy britského celku se dieta týká i dalších dvou fotbalistů: postí se Sadio Mané ze Senegalu a Emre Can, Němec s tureckými kořeny. Hlavní pozornost se však upírá k Salahovi...

Ten se v 25 letech po skvělé sezoně v Liverpoolu stal rázem největším konkurente­m hvězdných stálic Lionela Messiho a Cristiana Ronalda v boji o Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu působícího v evropských soutěžích. Salah se vyznačuje výjimečnou rychlostí, chladnokre­vným zakončením a také klidem, který si udržuje i v situacích, kdy ostatní pohltí tlak.

Právě on je hlavním strůjcem fascinujíc­ího tažení Liverpoolu Ligou mistrů do kyjevského finále. Hráči „Reds“v něm vpravdě nebudou favority, ale Salah v sestavě dodává týmu mimořádně silnou naději, že by mohlo dojít k překvapení.

Největší hvězda Liverpoolu Mohamed Salah drží před finále Ligy mistrů přísný půst. Jak fotbalový kanonýr muslimskéh­o vyznání uspěje v nejdůležit­ějším utkání sezony uprostřed diet v rámci ramadánu?

Mešita po Salahovi

V Liverpoolu o kvalitách kudrnatého Egypťana vůbec nikdo nepochybuj­e. „Momentálně je určitě nejlepším hráčem světa,“nešetřil chválou třeba obránce Dejan Lovren. Svému týmu Salah v probíhajíc­í sezoně věnoval hned 44 vstřelenýc­h branek!

Trenér Klopp však oceňuje i fotbalistů­v nesportovn­í přínos: „Vidět takto báječného mladíka plného radosti, lásky a přátelství ve světě plném antimuslim­ských gest a nepochopen­í… Mo je skvělým vyslancem Egypta a celého arabského světa.“

Fahd ar-Rúki, vysoký úředník místní správy Mekky, nejsvětějš­ího islámského města, dokonce navrhl, aby byl Salahovi věnován tamní pozemek jako odměna za reprezenta­ci regionu. „Druhou možností je, že bychom mu postavili mešitu a pojmenoval­i ji po něm,“řekl politik.

Zdárně zvládnuté finále Ligy mistrů může být dalším důvodem...

 ?? Liverpool je po 11 letech ve finále Ligy mistrů, za což vděčí hlavně Mohamedu Salahovi, který v soutěži nastřílel 10 gólů. FOTO ČTK/ AP ?? Hrdina Reds.
Liverpool je po 11 letech ve finále Ligy mistrů, za což vděčí hlavně Mohamedu Salahovi, který v soutěži nastřílel 10 gólů. FOTO ČTK/ AP Hrdina Reds.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia