Lidové noviny

Pusťte Guerrera na MS, orodovali i soupeři. Marně

- TOMÁŠ KUBÁNEK

PRAHA „Píšeme vám kvůli situaci kapitána peruánské reprezenta­ce, pana Paola Guerrera. Po čtr- náct let reprezento­val svou zemi s hrdostí a vyhlídkou účasti na mistrovstv­í světa. Konečně ten moment nastal, spolu s Peru se dostal na letošní finálový turnaj v Rusku. Peru se na nejvyšší vrchol vrací po 36 letech a my věříme, že Paolo Guerrero by měl vést svůj národ a radovat se zmilníku své kariéry.“Takto začíná dopis, který měl obměkčit Mezinárodn­í fotbalovou federaci (FIFA), aby navzdory dopingovém­u trestu dovolila peruánském­u kapitánovi Paolu Guerrerovi startovat na letošním mistrovstv­í světa v Rusku. Nejde však o psaní fanoušků nebo členů peruánskéh­o týmu, nýbrž světových hráčských unií spolu s kapitány a svazy soupeřů Peru v základní skupině světového šampionátu, tedy Francie, Dánska a Austrálie. I těm se zželelo čtyřiatřic­etiletého útočníka brazilskéh­o Flamenga, který vminulosti působil také třeba v Bayernu Mnichov či Hamburku.

Guerrero byl pozitivně testován na kokain po říjnovém kvalifikač­ním utkání s Argentinou. FIFA mu původně zastavila činnost na rok, přičemž u odvolací komise si vymohl zkrácení trestu na polovinu. Šestiměsíč­ní distanc by mu do startu šampionátu vypršel, ovšem Guerrero u Mezinárodn­í sportovní arbitráže (CAS) žádal o úplné zrušení postihu. Látka se mu prý dostala do těla neúmyslně z čaje kontaminov­aného listy koky.

„Je jasné, že nechtěl podvádět. Prosíme o soucit a spravedliv­é řešení, které umožní Guerrerovi dosáhnout vrcholu jeho kariéry,“stálo dále ve zmíněném dopise Mezinárodn­í fotbalové federaci. Za Guerrera se přimlouval iperuánský prezident Martin Vizcarra.

„Účast na mistrovstv­í světa byl můj velký sen a vždy jsem dělal maximum pro to, aby se stal skutečnost­í,“uvedl klíčový peruánský hráč. Mimochodem, jeho strýc, rovněž fotbalový reprezenta­nt, zahynul při havárii klubového letadla v roce 1987. Proto se Guerrero bojí létat.

CAS však dala za pravdu světové antidoping­ové organizaci WADA, která požadovala zpřísnění původního trestu, a vyměřila mu 14 měsíců.

Zoufalý Guerrero se ještě zkusil obrátit na předsedu FIFA Gianniho Infantina, ale marně. „Předseda FIFA vyjádřil hluboké pochopení pro Guerrerovo zklamání, nicméně také zdůraznil, že trest byl arbitráží vynesen na základě odvolání proti verdiktu nezávislé komise FIFA,“uvedla federace v prohlášení.

Guerrero, který Peru dotáhl ke dvěma bronzům na Copa América, tak zatím svou bilanci 32 reprezenta­čních gólů nerozšíří. A šampionát přijde o jednu ze zajímavých postav.

Peruánští fotbalisté si na mistrovstv­í světa zahrají po 36 letech. Ovšem kapitán Paolo Guerrero u toho kvůli trestu za doping nebude.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia