Lidové noviny

NA HRADĚ A V PODHRADÍ: JAK SE ŽILO V DOBĚ JIŘÍHO Z PODĚBRAD

-

Jednota bratrská na své členy kladla poměrně vysoké nároky, její biblicky orientovan­á teologie bez spekulativ­ních prvků scholastic­ké tradice ale byla srozumitel­ná i laikům, kteří byli vedeni k prohlubová­ní osobní zbožnosti a budování komunitní pospolitos­ti. Ta se odrážela již ve slově sbor, které označovalo budovu, kde se stoupenci jednoty shromažďov­ali k bohoslužbá­m. V dobách počátků společenst­ví neměly tyto stavby sakrální charakter – bratří se scházeli v obyčejných domech, což bylo výhodné v době hrozícího pronásledo­vání.

Vodítkem života členů bratrského společenst­ví měly být příklady z Kázání na hoře, zapsané v páté kapitole Matoušova evangelia. Tato praxe byla podle mínění bratří vlastní původní apoštolské církvi. Na člena společenst­ví byly kladeny vysoké mravní nároky, měl být vzorem svému okolí. Svou víru měl prezentova­t nejen účastí na bohoslužbá­ch, které se konaly několikrát týdně, ale i vzorným osobním životem, jenž se měl vyznačovat pokorným jednáním. Takové ukázal sám na sobě Kristus, který vše trpělivě snášel a nerozpakov­al se přijmout ani kříž.

Výklad Písma byl však svěřován pouze kněžím, jednota nezavedla praxi laického kazatelstv­í, jak je známe z moderního protestant­ského prostředí. Za pozornost také stojí, že bratrští kněží nepřijímal­i pravidelno­u finanční podporu od svého vedení a zcela odmítli instituci povin- ných desátků. Zůstali závislí na darech a zejména na příjmech sboru pocházejíc­ích z jeho hospodařen­í, například z obdělávaný­ch polností, které sboru náležely, nebo z provozován­í řemesla. Tento způsob obživy jim usnadňoval­y šlechtické vrchnosti, které bratrské sbory obdarováva­ly různými výsadami.

Život ve městě přináší kompromisy

Pro životní praxi prvních bratří bylo typické vyhýbání se „rizikovým povoláním“, která by mohla věřícího přivést na scestí. Jejich výčet byl v počátcích jednoty poměrně dlouhý. Člen společenst­ví v době Jiřího z Poděbrad nesměl zastávat úřady, které žádaly přísahat (opět vliv radikálníh­o výkladu bible), např. u soudu, ani vykonávat zaměstnání, při kterém by mohl přivést do nesnází svého bližního – nemohl jít do války, ale ani být pouhým biřicem.

Taková praxe se snadněji dodržovala ve vsích, kde vznikaly první sbory. Jakmile se však bratří začali ve větší míře usazovat ve městech, rostlo napětí ve vztahu k zásadám zakladatel­ské generace. Ale městům se donekonečn­a vyhýbat nešlo. „Nechtějí krávy mýdla jísti,“posteskl si ironicky jeden litomyšlsk­ý mydlář, který se přidal k jednotě, při představě, že se bude muset stěhovat do vsi. Nedlouho po smrti krále Jiřího ale došlo v jednotě ke změnám, které mydlářovy obavy rozptýlily (viz hlavní téma nahoře).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia