Lidové noviny

Pirátovy virtuální peníze platila sněmovna

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA Držíme kurz! Pod tímto heslem „vpluli“loni Piráti do Poslanecké sněmovny. A přesně to samé heslo se teď vymstilo jejich poslanci Tomáši Vymazalovi.

Vymazal, který se profiluje jako zastánce legalizace konopí, nepatří mezi známé tváře sněmovny. Do centra pozornosti se ale dostal kvůli svému neobvyklé „zálibě“, jejíž kurz udržoval i jako poslanec. Jde o těžbu kryptoměn, virtuálníc­h peněz, které sice nejsou řádnouměno­u, mnoho uživatelů a obchodníků je ale akceptuje jako alternativ­ní platidlo.

K těžbě, která spočívá v odměnách za ověřování šifrovanýc­h platebních řetězců, je ovšem po- třeba „těžební jednotka“, výkonná počítačová sestava s velkou spotřebou energie. Právě takovou baterii komponentů do počítače si Vymazal nastěhoval z Brna do poslanecké­ho bytu v Nerudově ulici na pražské Malé Straně.

„Patrně byl zvyklý těžit doma, a tak si krabici vzal dočasně na ubytovnu,“komentoval pro LN Vymazalovo počínání šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Vymazalovu neobvyklou aktivitu odhalily až nezvykle vysoké účty za elektřinu, které loni v prosinci dorazily do kancléřstv­í sněmovny. Vymazalova reakce pro server Aktuálně.cz, který na kauzu upozornil jako první, byla kuriózní – prý mu v bytě bylo chladno a spuštěným „těžařským“počítačem si v zimních měsících přitápěl.

Potíže s vysokými účty za odebranou elektřinu nicméně Vymazal neřeší poprvé. Loni – ještě před nástupem do sněmovny – dokonce právě kvůli náročnému provozu hardwaru v počítači dlužil dodavateli. V majetkovém oznámení, které je volně dostupné na internetu, dluh za elektřinu sám Vymazal vyčíslil na 22 429,44 korun.

A přidal i důvod. „Dlužné peníze za elektricko­u energii pro pro- Potíže s vysokými účty za elektřinu voz grafických karet,“stojí ve Vymazalově majetkovém přiznání.

Pirátský poslanec v dokumentu také uvedl, že vlastní hned tři kryptoměny v hodnotě 192 tisíc korun. Konkrétně šlo o alternativ­ní peníze bitcoin, cardano a zcash.

Domácí sestavy stojí desítky tisíc korun. Návratnost záleží na jejich výkonu, druhu kryptoměny a platformě, kde se těží. Právě posledně jmenovanou virtuální měnu měl těžit v poslanecké­m bytě.

Pirátský „těžař“již přislíbil, že vysoký účet, který za něj uhradila sněmovna, včetně výdělku za ověřování kryptoměny, vyrovná tím, že peníze věnuje na charitativ­ní účely. Zatímco těžba mu vynesla několik stokorun, kolik za něj sněmovna utratila na účtech za elektřinu, netuší.

„V bytě není nainstalov­aný samostatný měřák. Používal jsem zařízení o výkonu 600 wattů. Podle mých výpočtů může jít maximálně o 1500 korun. Sjednal jsem si schůzku s kancléřem sněmovny, abychom k nějaké částce došli,“tvrdí.

Poslanecký klub Pirátů každopádně o neobvyklém „koníčku“svého člena, který provozoval v poslanecké­m bytě, věděl již od počátku letošního roku, kdy se kancléřstv­í sněmovny podivilo nad vysokými účty v části komplexu v Nerudově ulici, kde bydlí právě Piráti.

Celou věc se ale Piráti snažili udržet pod pokličkou. „Vyřešili jsme to v rámci klubu. Tomáši Vymazalovi byla vytknuta naprostá nevhodnost takového počínání a obratem jsme zjednali nápravu,“říká k tomu Ivan Bartoš s tím, že celou věc považuje za vyřešenou. „Za sebe dodávám, že osobně nechápu, jak ho to mohlo napadnout,“dodává předseda Pirátů.

Ani Jakub Michálek, předseda poslanecké frakce Pirátů, nevidí důvod, proč se ke kauze „těžaře“Vymazala po téměř půl roce vracet. Vzhledem k tomu, že ztrátu uhradí, si nemyslí, že by mohlo jít o zneužívání poslanecký­ch prebend, které Piráti kritizují.

„Pro nás je důležité, že kontrolní mechanismy fungují, protože jsme to interně prošetřili. A myslím, že české politice by mnohem více prospělo, kdyby váš majitel Andrej Babiš vrátil padesátimi­lionovou dotaci na Čapí hnízdo,“sdělil LN Michálek.

Tomáš Vymazal dlužil doma za elektřinu pro svůj superpočít­ač. V Praze mu neobvyklé hobby coby poslanci platila sněmovna.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia