Lidové noviny

Prahou projde kominická štěstěna

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Dnešek by mohl být ve znamení hesla „knoflíky s sebou“. Traduje se, že tomu, kdo si sáhne na knoflík, když potká kominíka, přinese panáček od sazí štěstí. Do hlavního města se přitom právě dnes sjedou kominíků stovky. Oslaví 150 let od založení Jednoty kominíků. Připomenou však i sté výročí založení Českoslove­nska, které republika oslavuje po celý letošní rok.

„Krásně nám to vyšlo. Snad protože jsme kominíci, máme to štěstí, že 150 let od založení Jednoty kominíků vychází na letošek stejně jako výročí založení Českoslove­nska. Je to hezká symbolika, protože kominík byl za první republiky velmi váženým řemeslníke­m, který přinášel pověstné teplo domova,“říká pražský cechmistr Jiří Souček.

Kominíci se tak dnes na Hradčanské­m náměstí pokloní i soše Tomáše Garrigua Masaryka. Ještě předtím se však ve Svatém Vítu uskuteční mše ke cti svatého Floriána. Ta je na rozdíl od oslav tradiční, výjimečné je místo jejího konání. Běžně se totiž bohoslužba odehrává v někdejším cechovním kostele u svatého Jakuba na Starém Městě. Svého patrona si kominíci připomínaj­í každoročně, k oslavám vlastní historie ale přistoupil­i poprvé.

Štěstěna v ulicích

A poměrně velkolepě. V Praze se má sejít na tisícovku lidí, především však kominíků z celé republiky. „Je to největší oslava komi- níků v dějinách samostatné České republiky. Chtěli jsme to důstojně připomenou­t, pobavili jsme se o tom s přáteli a rozlétlo se to do těchto rozměrů. Motto je, že kominíci tady byli, jsou a budou, alespoň doufáme,“řekl Souček. Ten se svými kolegy už včera přebral od předsedy sněmovny Radka Vondráčka (ANO) pamětní stuhu ke stopadesát­ce jednoty.

K oslavám založení Českoslove­nska přitom kominíci nepochybně patří. Členové se účastnili například návratu Tomáše Garrigua Masaryka z exilu, byli ale i při dalších významných událostech, které utvářely českou historii. Třeba položení základního ka- mene Národního divadla nebo pohřbu Františka Palackého, přezdívané­mu otec národa.

Z Hradčanské­ho náměstí vyjde průvod na Kampu. Vpředu pojedou dvě hasičská historická vozidla, za nimi půjdou kominíci v historický­ch i současných uniformách. A k tomu bude vyhrávat dechová kapela. Průvod by měl dojít až na Kampu, kde ve dvě hodiny odpoledne začnou oslavy. Zájemci se budou moci dozvědět i něco z historie, na pražském ostrově bude výstava, na které se podílelo kominické muzeum.

Kominíci si dnes připomenou 150. výročí od založení své jednoty. Hlavním městem projde průvod mužů, o kterých se říká, že nosí štěstí. Doprovodí je historické hasičské vozy.

Je nás dost

Akci podpořilo i hlavní město, které chce oslavy pojmout i edukativně. „Chceme přispět k tomu, aby lidé nezanedbáv­ali revize komínů, protože otrava oxidem uhelnatým zaujímá první místo mezi náhodnými otravami. Rádi bychom touto akcí ukázali, jak funguje kominické řemeslo a jak důležitou roli ve společnost­i zastupuje,“říká k tomu pražský radní Karel Grabein Procházka (ANO).

Zatímco ještě v roce 2010 byla po kominících velká sháňka, dnes je řemeslníků dostatek. Problém je, že jejich služby většinou všichni poptávají ve stejnou dobu. „Většina lidí si bohužel vzpomene na pravidelno­u kontrolu až na podzim, to už ale kominíci nevědí, kam dřív skočit, takže čekací lhůty jsou i několik týdnů,“říká mluvčí Společenst­va kominíků Petr Dušek.

Jednota kominíků vznikla v roce 1868, devět let poté, co zanikly cechy, tedy i ten kominický. Bylo to právě v Praze, kde teď také kominíci slaví. Tehdy řemeslníci například vzájemně skládali finanční příspěvky, kdyby někdo onemocněl, dotovali ale i vdovy a sirotky po zemřelých členech. Zároveň jednota rozvinula myšlenku na založení odborného učiliště, které by vychovával­o následovní­ky.

 ?? Se členové Jednoty kominíků účastnili i pohřbu Tomáše Garrigua Masaryka FOTO MUZEUM HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY ?? V roce 1937
Se členové Jednoty kominíků účastnili i pohřbu Tomáše Garrigua Masaryka FOTO MUZEUM HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY V roce 1937
 ?? Perokresba Stavovskéh­o divadla z období kolem roku 1830. FOTO MMP ?? V ulicích.
Perokresba Stavovskéh­o divadla z období kolem roku 1830. FOTO MMP V ulicích.
 ?? A čepicí do práce FOTO JKP ?? Se štětkou
A čepicí do práce FOTO JKP Se štětkou

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia