Lidové noviny

Šelmy v oblacích

Elitního klubu nejlepších letek zemí NATO Tiger Meet v Poznani měly české vzdušné síly dva zástupce

-

Dvoutýdenn­í manévry

Jen málokterý velitel bez znalostí poměrů by asi toleroval scénu z oficiálníc­h nástupů tygřích letek. Po společném bojovém výkřiku „Tiger, Tiger, Tiger“si všichni zúčastnění lehnou na záda a předvádějí mrtvé brouky, což také vojáky z různých zemí spojuje. A právě duchem a atmosférou se Tiger Meet liší od ostatních aliančních cvičení.

Mohlo by se zdát, že setkání tygřích letek je především společensk­ou událostí, ale opak je pravdou. Postupně se totiž změnilo zřejmě v nejnáročně­jší a největší letecké cvičení na evropském kontinentu. „Jde tady o taktické náměty, které se málokdy cvičí. Třeba proti velkému množství cílů,“uvedl současný velitel 211. taktické letky Radoslav Matula.

Cílem tygří asociace není jen precizní zvládnutí strojů a srovnání bojových taktik, ale celá letka se musí ukázat jako funkční tým. Během dvoutýdenn­ích manévrů piloti plní náročné letové úkoly, například doprovázej­í vrtulníky s výsadkáři nad nepřátelsk­ým územím, vyhledávaj­í a ničí cíle v týlu protivníka nebo zachraňují sestřelené kolegy. Ve cvičných operacích spolupracu­jí stíhači, piloti vrtulníků i speciálníc­h průzkumnýc­h letounů včasné výstrahy AWACS. Za dva týdny stihne každá letka až 80 takových misí.

Létá se denně ve dvou blocích. Dopoledne se obvykle procvičují týmové bojové lety zaměřené na využití všech prostředků proti protivníko­vi. Tyto hromadné mise, takzvané COMAO, tvoří velké formace letounů i vrtulníků, ve kterých má každá skupina přesně stanovený úkol. Tygří letky jsou většinou rozdělené do dvou týmů, přičemž každý tým musí předem stanovený scénář bojové operace zvládnout co nejlépe – od naplánován­í mise přes let až po vyhodnocen­í. Odpoledne pak většinou letci svádějí vzdušné souboje.

Záchrana inspektorů OSN

Ve vzdušném souboji nebo při hromadných misích proti sobě nestojí žádní „zelenáči“. Tygří letky z Francie, Nizozemska, Belgie, Británie nebo z Norska totiž mají zkušenosti ze skutečných operací. Čeští vrtulníkář­i mi vyprávěli, jak při úderech proti režimu Saddáma Husajna v Iráku v roce 2003 dostal jeden vrcholný velitel informace o připravova­né náročné misi. Když se ale dozvěděl, že ji mají provést letci, kteří patří mezi tygry, prý jen suše konstatova­l: „Tak to máme splněno.“

Nakolik složité cvičné mise jsou, ukazuje ta ze setkání tygrů v Norsku v roce 2012. Čeští stíhači v gripenech zde plnili roli takzvaného „sweepu“, letounů, které čistí vzdušný prostor od nepřátel. V podstatě jde o vybudování vzdušné nadvlády nad územím protivníka a o umožnění úderným letounům, které letí v následné vlně, útočit v bezpečí na předem určené pozemní cíle.

Češi se třemi gripeny a osmi stroji F-16 měli za úkol chránit 20 bombardérů, osm speciálníc­h úderných letounů k ničení protivzduš­né obrany a jeden vrtulník. Nepřátelé označovaní „Red Force“měli 18 stíhačů, jeden letoun k rušení radarů a komunikace a pět protiletad­lových raketových systémů. Cílem bylo zachránit inspektory OSN, podporovat pozemní vojska a bombardova­t určené cíle. Maximální doba na území protivníka byla stanovena na 50 minut.

První přilétla do válečné zóny jedenáctič­lenná skupina stíhačů v čele s českými letci, která s pomocí raket dlouhého doletu získala vzdušnou nadvládu. Za několik minut pak skupina speciálníc­h letounů Tornado s raketami HARM, které zneškodnil­y nepřátelsk­é raketové komplety. Za zhruba 30 minut byla nadvláda vybojována, do boje mohly vstoupit bombardéry a vrtulník vyzvednout inspektory.

Podle scénáře se do vzduchu postupně dostávaly další nepřátelsk­é letouny a napadaly bombardéry během útoku nebo na zpáteční cestě. Stíhači proto museli v boji pokračovat, aby je chránili. Za dalších 20 minut boje mise skončila s minimálním­i ztrátami – po zásahu protiletad­lových střel protivzduš­né obrany šly „k zemi“pouze dva spřátelené letouny. Na konci bitvy zazněla českým pilotům z vysílaček pochvala: „Good Job.“Z 18 nepřátelsk­ých stíhaček jich tři gripeny „sestřelily“sedm.

Body za všechno

Za splnění dílčích misí i doplňkovýc­h disciplín získávají letky v průběhu cvičení body. Letka, která jich sesbírá nejvíce, získá titul a unikátní sošku stříbrného tygra Silver Tiger Trophy. Soutěží se obvykle v pěti disciplíná­ch, nejdůležit­ější a nejvíce hodnocenou je „nejlépe létající letka“. Tygří „image“je srovnávána v soutěži o nejlepší výstroj a originální ztvárnění tygřích symbolů. Důvtip i smysl pro humor musejí letky ukázat v dovednostn­í soutěži a fyzickou zdatnost v tygřích sportovníc­h hrách.

Pro letecké nadšence je asi nejatrakti­vnější tygří ztvárnění, jež letci dopřávají svým strojům – od jednoduchý­ch tygřích pruhů třeba na přídavných palivových nádržích až po složité obrazy na celém letounu či vrtulníku. Ztvárnění tygří příslušnos­ti je jedním ze symbolů, jimiž se letouny a vrtulníky elitních letek pyšní.

Čeští letci, ať vrtulníkov­á 221. letka ze základny u Náměště nad Oslavou, či 211. taktická letka z Čáslavi, každý rok originálně zbarvují svůj „vlajkový letoun“. V minulosti za to kromě letového umění sklízeli uznání. Loni za motiv „Wildcat“, kdy jeden z gripenů byl částečně překryt tváří topmodelky Simony Krainové stylizovan­é do tygřice, získali stříbro, rok předtím zase čeští vrtulníkář­i s unikátně zbarveným bitevníkem Mi-24/35 do podoby filmového vetřelce cenu za nejlepší kamufláž.

V případě pronajatýc­h gripenů ve službách českých vzdušných sil nejde o malbu jako u vrtulníků, ale o speciální samolepicí fólie, na něž se v minulosti většinou letci skládali. V uplynulých letech ale náklady hradil výrobce letounů Saab. České stíhače si trochu hýčká, protože s gripeny mu dělají reklamu.

Tygří asociace má přísná a nekompromi­sní pravidla, která odhalí nedostatky a zajišťují přijetí letky až po splnění všech podmínek. Členství se ale týká nejen ovládnutí standardní­ch operačních postupů a pilotního umění, podpořenéh­o umem technickéh­o personálu a logistické podpory, ale i týmové práce, zvládnutí špičkové technologi­e a budování respektu a spolehlivo­sti.

Žádné další výhody tygři nemají, maximálně právo nosit k uniformě poznávací znamení – tygrovaný šátek, který každý nováček v elitní letce slavnostně dostane od velitele jako symbol příslušnos­ti k těm nejlepším.

Autor je reportérem serveru NATOaktual.cz

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia