Lidové noviny

Rozumím si s populisty

- SLOUPEK LN

PRAHA rem, říkali populisté,“prohlásil expreziden­t v narážce na předsedu Evropské komise. Václav Klaus by byl nejraději, kdyby slovo populista bylo hodnotově neutrální – stejně jako v Trumpově Americe.

Mimo jiné i proto, že se v názorech na EU jako „hlavní bojovník proti evropskému establishm­entu“, jak sám v rozhovoru říká, cítí být s populisty na stejné lodi.

LN Minulý týden v Praze vystoupil Steve Bannon, bývalý stratég Bílého domu a hlavní poradce Donalda Trumpa. Říkal, že se do Evropy jezdí učit od populistic­kých stran, co zabírá na voliče. Není to nebezpečný výrok? Vy jste přece byl součástí establishm­entu, o němž tyto strany říkají, že je mrtvý a chtějí ho nahradit.

A co by se asi tak učil od nepopulist­ických lídrů západní Evropy? Od těch Macronů, Merkelovýc­h, Junckerů a Rajoyů. To by musel být blázen. Tenhle liberální establishm­ent přece Bannon poslouchá dnes a denně doma. Zajímavé věci o světě a Evropě říkají právě tito takzvaně populistič­tí lídři.

Já doma i v cizině bojuji proti nálepce populistic­ká strana. Místo analýzy a rozboru ji všemožní lidé používají k totální diskredita­ci každého, kdo je v nesouladu s tím, co hlásá dominantní doktrína té které země.

To, že já jsem svou povahou spíš akademik, kterýmísto řečnění na náměstí sedne a napíše nějaký pádný esej, na věci nic nemění.

Kdybych se chtěl něco dozvědět o Nizozemsku, pojedu za Geertem Wildersem (kritik islámu a šéf Strany pro svobodu – pozn. red.), když budu chtít něco zajímavého o Itálii, vybral bych si Mattea Salviniho (předseda euroskepti­cké a protiimigr­antské Ligy – pozn. red.).

LN S Wildersem jste se ale setkal, ne?

Ano, seděl v Institutu Václava Klause tady u stolu. Na vysvětleno­u – mám blíž k Wildersový­m názorům na EU než na migraci. Nepochopil jsem, proč atakuje muslimy, a ne islamismus, a také jsem mu to řekl. Na Wilderse se navíc nabaluje celá ideologie a s tou už já nesouhlasí­m.

 ??  ?? BLAHOSLAV HRUŠKA
BLAHOSLAV HRUŠKA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia