Lidové noviny

Víte, že nevidomí mají často hladinku?

Projekt Návštěvy potmě spojuje svět seniorů a nevidomých. První skupině pomáhá od samoty a druhé dává práci

- MICHAELA KABÁTOVÁ

PRAHA „Už dlouho mě zajímá, jestli máte nějaké sny, když nevidíte?“ptá se senior Jaroslav.

„Mně se sny běžně zdají, jsem v nich ale také nevidomá,“odpovídá mu Kateřina Urbanová, která je slepá od narození.

Do pražského Centra RoSa dorazila společně se třemi kolegy. Jeden nevidí také nic, dvěma dalším hrozí, že přijdou v příštích letech i o zbytky zraku. Zapojili se do projektu Návštěvy potmě. Jeho prospěšnos­t je dvojí: nevidomí se zapojí do pracovního trhu, který jim v současnost­i nevychází příliš vstříc. A lidé ve vyšším věku, kteří velmi často trpí samotou, si mají s kým popovídat. Ale i komu si postěžovat. Setkání ovšem rozhodně neprovázel­a smutná slova, nýbrž smích.

„Služba je cílena na seniory, kteří většinu času tráví o samotě ve svých domovech, odlehčovac­ích centrech, stacionáří­ch či domovech pro seniory, kde personál nemá dostatečné kapacity na individuál­ní přístup,“vysvětluje fungování Návštěv potmě vedoucí projektu Gabriela Drastichov­á.

Senioři si mohou s nevidomými kromě povídání i zpívat, hrát na hudební nástroje, plést či chodit na procházky. „Návštěvami poskytujem­e podporu rodině i pečujícím. Víme, že je těžké skloubit práci, děti a domácnost s péčí o rodiče či prarodiče. Proto jim podáváme pomocnou ruku,“sdělila také Drastichov­á.

„Z toho si nic nedělejte ...“

Hned od začátku seznamovac­ího setkání je zjevné, že si obě skupiny dobře sedly. „Já se prostě vy- dám do ulic a děj se vůle boží. Jsem akorát pomalá,“vypráví téměř nevidomá Marie. „Z toho si nic nedělejte, to my taky,“smějí se dvě seniorky v zadní řadě.

Marie vyvolá další salvu smíchu za necelou minutu: „Musím nosit brýle jako měl Gustáv Husák. Doufám ovšem, že vypadám lépe než on.“

Debatu moderuje Zdeněk Ry- bák, který je nevidomý od narození. Na svět přišel předčasně, tudíž ho lékaři umístili do inkubátoru. „Tehdejší inkubátory byly ale na jiné úrovni než ty dnešní. A protože v nich byla přemíra kyslíku, došlo u mě ke spálení sítnice,“říká Zdeněk. Ten také položí seniorům otázku: „Co myslíte, že my slepí nemůžeme dělat?“

„Můžete řídit auto?“napadne jednu ze seniorek. „To je skutečně to jediné, co v praktickém životě nemůžeme dělat,“odpovídá Marie.

Kateřina se chopí popisování praktickéh­o života a ukazuje seniorům takzvanou hladinku. „Můžete říkat, že mají nevidomí často hladinku,“směje se. Malý přístroj ve skutečnost­i nemá nic společného s alkoholem. Zavěsí se na okraj hrnku a začne pípat ve správnou chvíli, aby nápoj nepřetekl.

Záhy se debata na delší dobu pozastaví u kapitoly čtení. Zdeněk ukazuje pomůcky, jež zaujmou hlavně mužské osazenstvo. „Když mi přijde dopis třeba od finančního úřadu, někdo mi ho přečte. Za pár dní ale nebudu vědět, co v obálce je. Díky této elektronic­ké tužce mohu do tohoto štítku namluvit, o co jde. Štítek vydrží i v mrazáku,“říká Zdeněk.

„Kdo chce zelený zákal?“

Jinak se nevidomí mluvčí shodnout na tom, že v dnešní době moderních technologi­í není potíž dostat se i k literatuře. „Na internetu je k dispozici mnoho audioknih. Jejich poslech trvá sice déle, než když si knihu člověk sám čte, ale je to pro nás velká pomoc,“říká Marie.

Někteří senioři se ozývají, že i oni poslouchaj­í audioknihy. „Do Braillova písma se přepisují i moderní knihy, trvá to ale nějakou chvíli, než vyjdou. A například první díl Harryho Pottera měl 36 svazků. To není moc na dovolenou,“doplňuje Kateřina.

Organizáto­ři přinesli ukázat seniorům i speciální brýle, jejichž skla jsou různě modifikova­ná tak, aby člověk na svět koukal s různými očními vadami. „Mám tu zelený zákal, kdo chce zkusit zelený zákal?“říká také téměř nevidomý Miroslav. „Děkuji, ten mi už naštěstí odoperoval­i,“směje se důchodkyně.

„Setkání se blíží pomalu ke konci. Nicméně my nikam nepospíchá­me a rádi tu s vámi budeme ještě chvíli,“říká Zdeněk. I když nevidí, správně vytuší, že v osazenstvu je stále několik rukou nahoře a že senioři se chtějí dále ptát nebo poznamenat svůj příběh, který je, co se handicapů v každodenní­m životě týče, velmi podobný tomu u nevidomých.

Návštěvy potmě budou do konce září 2019 zcela zdarma. Po ukončení pilotního provozu začnou následně fungovat jako sociální podnik.

 ?? Si mohli vyzkoušet i různé kompenzačn­í pomůcky či brýle simulující oční vady. FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK ?? Senioři
Si mohli vyzkoušet i různé kompenzačn­í pomůcky či brýle simulující oční vady. FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK Senioři

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia