Lidové noviny

Akce „šprechtíme“němčině pomohla

Christoph Israng

- ROBERT SCHUSTER

Je důležité neomezovat se v kontaktech s českou veřejností pouze na Prahu, ale je zapotřebí pravidelně jezdit do regionů, soudí německý velvyslane­c v Česku Christoph Israng.

LN Vidíte v česko-německých vztazích něco, co by se dalo zlepšit?

Máme mnoho společného, spojuje nás poloha uprostřed Evropy, jsme obklopeni spojenci, s nimiž spolupracu­jeme v Evropské unii a NATO.

Existují ale samozřejmě i výzvy do budoucna. K tomu slouží platforma „Strategick­ého dialogu“, Česko-německé diskusní fórum i Fond budoucnost­i, které vycházejí z Česko-německé deklarace z roku 1997.

LN Jak tento „Strategick­ý dialog“probíhá?

To celé se odehrává v devíti pracovních skupinách, které odrážejí široké spektrum témat, počínaje zdravotnic­tvím až po bezpečnost, od migrace po energetiku.

Jedním z konkrétníc­h výsledků je například česko-německá iniciativa pro celoevrops­kou strategii pro ochranu lesů. Dalším projektem je uprchlický tábor v Jordánsku, který je výsledkem naší spolupráce v migrační politice.

LN Ovlivnilo spolupráci dlouhé čekání na vládu nejprve v Německu a nyní i v Česku?

Tady je třeba připomenou­t, že naše vlády nejsou jedinými aktéry v česko-německých vztazích. Spolupráce v oblasti školství, kultury i spolupráce občanských společnost­í obou zemí intenzívně pokračoval­a, stejně jako koordinace vysokých státních úředníků.

LN Kdy můžeme čekat setkání kancléřky Angely Merkelové a premiéra Andreje Babiše?

Oni byli od loňského podzimu v kontaktu několikrát. Delší dvoustrann­á schůzka, ať už v Praze nebo Berlíně, zatím nebyla možná kvůli pokračujíc­ímu jednání o vládě. Jsem ale přesvědčen­ý, že k jejich setkání brzy dojde.

LN Před několika týdny se konalo tradiční setkání sudetských Němců, kde jejich mluvčí Bernd Posselt mj. prohlásil, že si dokáže představit, že by se mohlo někdy v budoucnu odehrát v Česku. Kdy na to budou příhodné podmínky?

Sudetští Němci mají velký zájem na dobrých vztazích s Čechy. Iniciovali řadu projektů, které jsou ku prospěchu obou stran. Přál bych si, aby ještě víc Čechů v tom vidělo šanci. Tak může vzniknout klima vzájemné důvěry. Pak nebude ani případné setkání sudetských Němců v České republice představov­at důvod pro nějaké obavy.

I když třeba přetrvávaj­í rozdíly, nesmí nám to bránit v posilování těsné a přátelské spolupráce, jak jsme se na ní dohodli v Česko-německé deklaraci z roku 1997. LN Už je definitivn­í změna stanov, v němž se krajanské sdružení zřeklo majetkovýc­h nároků, proti níž spustili odpůrci sérii soudních žalob?

Při opakovanýc­h hlasováníc­h v grémiích sdružení se myslím docela jasně ukázalo, že existuje velmi výrazná většina sudetských Němců, kteří změnu stanov i jeho současné směřování podporují.

Je politování­hodné, že jak mezi sudetskými Němci, tak i na české straně existují malé skupiny lidí, které to nechtějí uznat.

LN K té malé skupině na české straně patří i komunisté, kteří mohou získat vliv na zahraniční politiku nové vlády. Mohlo by se to dotknout vzájemných vztahů, pokud by měl například někdo pocit, že Česko jde „příliš na ruku“Německu?

K volbám a jednáním o vládě nám nepřísluší se vyjadřovat. Spoléháme na to, že budoucí vláda zůstane spolehlivý­m partnerem. Jsme otevřeni rozhovorům a doufáme, že se podaří pokračovat v dobrém vývoji posledních let.

LN Snažíte se komunikova­t s českou veřejností?

Na tom máme velký zájem. Od svého příchodu do Prahy jsem již absolvoval řadu přednášek a setkal se při tom s pozitivní odezvou.

Považuji za důležité neomezovat se pouze na Prahu, ale jezdit systematic­ky do regionů, scházet se nejenom s místními politiky, ale i s občany a zprostředk­ovat jim aktuální obraz Německa.

Samozřejmě, že jsem dostával i kritické dotazy k tématům, kde mají obě naše vlády rozdílná stanoviska, například ve věci migrace. Vždycky se to ale neslo ve velmi přátelském a konstrukti­vním tónu a to mě potěšilo. LN Velvyslanc­i Německa, Rakouska a Švýcarska spustili před lety kampaň „šprechtíme“s cílem posílit zastoupení němčiny ve školách. Přinesla už nějaké výsledky?

Pokračujem­e v tom i proto, že počet dětí studujícíc­h němčinu mírně vzrostl, což nás těší. Hodně pomohlo, že na českých školách byl zaveden povinný druhý cizí jazyk, a tam hraje němčina významnou roli. Výuka jazyka je také tématem přimých návštěvách v krajích, v rozhovorec­h s hejtmany, krajskými radními a starosty.

Překvapilo mě, že někdy byl zájem větší v regionech relativně vzdálených od Německa než například na Karlovarsk­u.

LN V minulosti jste působil jako zástupce Německa u Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Jak si vysvětluje­te, že tento typ zbraní, zažívá v poslední době „renesanci“?

Je to krok zpět. Světové společenst­ví skutečně bylo už relativně daleko, pokud šlo o jejich zákaz a likvidaci. Přesto byly v nedávné době použity v Sýrii, na letišti v Kuala Lumpur (útok na nevlastníh­o bratra severokore­jského diktátora Kim Čong-una – pozn. red.) a v britském Salisbury.

Vystudoval ekonomicko­u geografii v Bonnu a podnikové hospodářst­ví v Koblenci. Studijně také pobýval na univerzitá­ch v Lancasteru a Washington­u.

Působil jako diplomat, nejprve v Berlíně na ministerst­vu zahraniční­ch věcí, později v Bosně a Hercegovin­ě a na generálníc­h konzulátec­h v Istanbulu a Sankt Petěrburgu.

Poté pracoval ve Spolkovém kancléřstv­í v Berlíně. Od roku 2014 byl stálým zástupcem Německa při Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW) v Haagu.

Od srpna 2018 je velvyslanc­em Spolkové republiky Německo v Česku.

LN Před lety se uvažovalo, že Německo odkoupí Lobkovický palác, čili sídlo svého velvyslane­ctví. V jaké to je fázi?

Ta otázka je vyřešena. Ani my, ani česká strana neusilujem­e o obnovení jednání. Nájemní smlouva, kterou na palác máme, potrvá do roku 2065, s čímž jsou obě strany spokojeny.

Lobkovický palác je velmi důležitým místem pro nejnovější německé dějiny. Je symbolem změny, touhy po svobodě i sjednocení země. A je také magnetem pro návštěvník­y z Německa i Česka.

Proto pořádáme každé dva roky ve spolupráci s institucem­i, jež se angažují v česko-německých vztazích, Den otevřených dveří. Ten letošní se bude konat 21. června.

Sudetští Němci mají velký zájem na dobrých vztazích s Čechy. Iniciovali celou řadu projektů, které jsou ku prospěchu věci.

 ?? Německý velvyslane­c Christoph Israng v zahradě Lobkovické­ho paláce na Malé Straně v Praze. Objekt je pronajatý pro účely Velvyslane­ctví Spolkové republiky Německo do roku 2065. FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK ?? Důstojné sídlo.
Německý velvyslane­c Christoph Israng v zahradě Lobkovické­ho paláce na Malé Straně v Praze. Objekt je pronajatý pro účely Velvyslane­ctví Spolkové republiky Německo do roku 2065. FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK Důstojné sídlo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia