Lidové noviny

Bavoři už věší kříže. Povinně

- MARTIN HAMPEJS

MNICHOV/PRAHA V Bavorsku včera vstoupil v platnost zákon nařizující pověšení krucifixu v každé státní budově. Značná část populace s tím nemá problém, protože kříže jsou v dominantně katolickém Bavorsku již dávno běžnou záležitost­í. Proti normě se však postavili někteří studenti i církevní hodnostáři a vláda nakonec udělila několik výjimek – kříže nemusí viset v divadlech, muzeích či na univerzitá­ch.

Když v Bavorsku v dubnu odsouhlasi­li zákon, že v každé státní budově v regionu musí blízko vchodu viset na stěně „jasně viditelný“krucifix, nebyl starosta Deggendorf­u Christian Moser náboženský­m symbolisme­m příliš znepokojen. Kříže totiž ve městě na Dunaji již na mnohamíste­ch visely. „Je to o kultuře, ne o náboženstv­í,“uvedl pro New York Times starosta Moser.

Podobně se k zákonu staví i bavorský premiér Markus Söder, jehož Křesťanská socialisti­cká unie (CSU) zákon prosadila. Podle něj byl tzv. Kreuzpflic­ht, tedy „povinnost kříže“, vytvořen proto, aby posílil bavorskou identitu po náporu muslimské imigrace.

Velká část z téměř jednoho milionu migrantů, kteří do Německa za migrační krize v roce 2015 dorazili, prošla právě přes Bavorsko. Migrační vlna značně zvýši- la podporu populistic­ké strany Alternativ­a pro Německo (AfD) a CSU se snaží i tímto zákonem získat zpět své voliče.

„Chceme tím dát jasný signál, že lidé si přejí zdůraznit svou identitu,“uvedl pro média premiér Söder, když si sám zavěsil kříž na stěnu své kanceláře. I podle něj by křížměl být vnímán spí- še jako bavorský kulturní symbol než jako náboženský.

S tím však nesouhlasí hlavně zástupci církve. Krucifix by podle nich neměl být zneužíván k politickém­u boji. Krok Söderovy vlády vyvolal negativní reakce ze strany katolické církve včetně kardinálů a biskupů, kteří zákon nazvali kontroverz­ním a rozdělujíc­ím společnost.

„Krucifix je opravdový náboženský symbol. Neměl by být snížen na folklórní objekt a jeho pověšení by nemělo být regionální zvyklostí,“uvedl würzburgsk­ý biskup Franz Jung.

Některé veřejné instituce včetně škol a muzeí uvedly, že se zákonem řídit nebudou, a to i přes případné legální postihy. V obavě z nepokojů nakonec vláda couvla a umožnila výjimky.

Nový zákon o vyvěšování křížů podporuje podle průzkumu agentury Infratest téměř 56 procent obyvatel. Nejsilnějš­í podporu má zákon u voličů AfD a CSU, zatímco nejmenší podporu normě vyjadřují voliči Zelených.

 ?? Bavorský premiér Markus Söder vyvěsil ve vstupní hale úřadu bavorské vlády kříž již koncem dubna. FOTO ČTK ?? Je to naše identita.
Bavorský premiér Markus Söder vyvěsil ve vstupní hale úřadu bavorské vlády kříž již koncem dubna. FOTO ČTK Je to naše identita.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia