Lidové noviny

Schůzka Trump–Kim nakonec prý bude

- WASHINGTON

Americký prezident Donald Trump po včerejším setkání se severokore­jským vyslancem, generálem Kim Jong-čcholem prohlásil, že schůzka se severokore­jským diktátorem Kim Čong-unem se přece jen uskuteční. Je to již třetí změna týkající se avizovanéh­o summitu mezi Trumpem a Kim Čong-unem. Ten byl původně plánován na 12. června do Singapuru; americký prezident jej ale kvůli „neakceptov­atelným výrokům“severokore­jského vůdce nejprve odvolal, aby později připustil, že se schůzka přece jen konat může.

Trump přijal generála Kim Jong-čchola včera v Oválné pracovně Bílého domu. Severokore­jský vyslanec Trumpovi předal dopis od vůdce KLDR Kim Čong-una. O jeho obsahu ještě před schůzkou spekuloval­a americká média; podle deníku Wall Street Journal jeho součástí měl být zájem severokore­jského vůdce na uskutečněn­í schůzky mezi Trumpem a Kim Čong-unem.

Přesný obsah dopisu nebyl po jednání zveřejněn. Trump se však vyjádřil, že jeho obsah je „zajímavý“a že představuj­e reakci na jeho předchozí dopis, kterým summit v Singapuru odřekl. Se severokore­jským vyslancem Trump hovořil také o amerických sankcích a řekl, že USA žádné nové nechystají, „neboť Severní Korea jedná“.

Kim Jong-čchol v předchozíc­h dnech hovořil v New Yorku s americkým ministrem zahraničí Mikem Pompeem.

Generál Kim Jong-čchol patří mezi nejbližší spolupraco­vníky Kim Čong-una a sloužil i v předchozí administra­tivě Kim Čong-ila. Jde o nejvýše postavenéh­o severokore­jského činitele, který navštívil Spojené státy od roku 2000. Před osmnácti lety přijal tehdejší prezident Bill Clinton v Bílém domě v rámci úsilí o normalizac­i americko-severokore­jských vztahů Čo Mjong-roka, vyslance tehdejšího vůdce Kim Čong-ila. vst

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia