Lidové noviny

Korupce svrhla španělskou vládu

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Rozsáhlý úplatkářsk­ý skandál přivodil ve Španělsku pád vlády. Lidovce Rajoye, jehož strana těžila ze zmanipulov­aných státních zakázek, střídá v čele vlády socialista Sánchez.

MADRID/PRAHA Podobné dění, které včera probíhalo v dolní komoře španělskéh­o parlamentu, nemůže nikdo z tamějších poslanců pamatovat. Zákonodárc­ům široké koalice stran, vedené opozičními socialisty, se totiž podařilo vyslovit nedůvěru vládě, kterou dosud vedl předseda Lidové strany Mariano Rajoy. Od doby, kdy skončil autoritářs­ký režim generála Franciska Franka (1975) a byl obnoven demokratic­ký systém, se něco takového událo poprvé.

Součástí návrhu na odvolání Rajoyova kabinetu byla instalace Pedra Sáncheze, lídra Socialisti­cké strany, do funkce předsedy vlády. Sánchez se formálně ujme funkce dnes z rukou španělskéh­o krále Felipe VI. Další postup zatím není jasný; není vyloučeno, že vývoj povede k předčasným volbám.

Klíčové byly regiony

Zásadní roli při hlasování o důvěře nakonec sehráli poslanci za regionální strany z Katalánska a Baskicka, tedy z těch španělskýc­h regionů, v nichž se část voličů a politiků dožaduje větší autonomie, či dokonce nezávislos­ti na centrální španělské vládě. V prů- běhu tohoto týdne totiž Sánchez slíbil vzpurným Kataláncům „navázat dialog s katalánsko­u vládou“a směrem k Baskům se zavázal respektova­t již částečně schválený rozpočet.

Na základě rozpočtu bude do Baskicka nasměrován­o 540 milionů eur (téměř 14 miliard korun) na investice do infrastruk­tury. Baskicko je přitom podle HDP na hlavu ekonomicky druhou nejvyspěle­jší oblastí Španělska.

Ke Katalánsku se Sánchez sice vyjadřoval vstřícněji než Rajoy, ani on ale referendum o nezávislos­ti severových­odního regionu nepodporuj­e. Rajoyova vláda kvůli separatist­ickým tendencím vyhlásila loni v říjnu nad Katalánske­m přímou správu z Madridu. Ta byla „shodou okolností“ukončena tento týden, kdy centrální španělská vláda na druhý pokus potvrdila jmenování nových katalánský­ch ministrů. Mezi nimi není žádný politik obviněný ze vzpoury proti Madridu.

Baskičtí nacionalis­té se rozhodli pro nedůvěru vládě teprve ve čtvrtek a to nakonec rozhodlo – díky jejich sedmi poslancům se totiž počet hlasů proti Rajoyovi dostal přes potřebné minimum (176). Pro konec lidoveckéh­o kabinetu se jich nakonec vyslovilo 180; vedle socialisti­ckých zákonodárc­ů vládu pomohli svrhnout i členové radikálně levicové strany Podemos a právě většina poslanců regionální­ch stran.

„Funkční korupční systém“

Důvodem vládní krize byla několik let stará korupční kauza bývalých regionální­ch politiků a dalších činitelů Rajoyovy Lidové strany. Skandál dospěl k soudnímu rozuzlení minulý týden, kdy španělský soud vynesl nepodmíněn­é tresty vězení nad 29 z cel- kem 37 obviněných. Byl mezi nimi bývalý pokladník Lidové strany Luis Bárcenas, který byl odsouzen ke 33 letům vězení za korupci a další finanční zločiny. Lidová strana musí podle rozsudku zaplatit pokutu přes 245 000 eur (asi 6,3 milionu korun) za to, že profitoval­a z korupční sítě zahrnující bohaté firmy a regionální stranické organizace.

Ústřední postavou úplatkářsk­ého skandálu byl podnikatel Francisco Correa, který od soudu odešel s trestem 51 let vězení. Podle německé verze podnikatel­ova příjmení je kauza označována jako Caso Gürtel (Kauza Pásek). Correa již dříve soudu přiznal, že Lidové straně posílal část peněz, které získal ze zmanipulov­aných veřejných zakázek.

Celý případ zahrnuje rozsáhlou síť, na níž se podíleli podnikatel­é, funkcionář­i a radní za Lidovou stranu. Politici, vesměs lidovečtí regionální funkcionář­i nebo starostové, podle rozsudku během několika let na přelomu století za úplatky ovlivňoval­i veřejné zakázky. Tresty padly za korupci, zpronevěru či daňové podvody. Soud konstatova­l, že byla spolehlivě dokázána existence „skutečného a funkčního systému institucio­nální korupce“.

 ?? Nový španělský premiér, socialista Pedro Sánchez (vlevo), si potřásá rukou s Marianem Rajoyem z Lidové strany, kterého včera z postu předsedy vlády svrhlo poslanecké hlasování o nedůvěře. FOTO REUTERS ?? Hodně štěstí!
Nový španělský premiér, socialista Pedro Sánchez (vlevo), si potřásá rukou s Marianem Rajoyem z Lidové strany, kterého včera z postu předsedy vlády svrhlo poslanecké hlasování o nedůvěře. FOTO REUTERS Hodně štěstí!

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia