Lidové noviny

Kauza Babčenko: kdo objednal vraždu?

-

Nejen novinář Arkadij Babčenko, ale další tři desítky osob byly podle generálníh­o prokurátor­a Ukrajiny Jurije Lucenka zachráněny díky speciální operaci Bezpečnost­ní služby Ukrajiny (SBU). Předstírán­í žurnalisto­vy smrti (v úterý byl Babčenko údajně zavražděn, aby se o den později ukázalo, že zločin byla jen inscenací SBU) bylo nezbytné údajně právě proto, aby tajné služby získaly seznam dalších potenciáln­ích obětí. Mezi nimi má být třeba aktivista z Oděsy nebo bývalý důstojník ruské FSB žijící na Ukrajině.

Důležitý je i pomyslný seznam vrahů, zadavatelů a organizáto­rů celého spiknutí, které podle Kyjeva zosnovala Moskva. Jenže ne všichni toto Ukrajincům věří. Odpovědí na pochybnost­i jsou některá velmi zajímavá jména, která se včera v souvislost­i s „vraždou“Babčenka objevila.

Poté, co byl zatčen a vyslechnut ukrajinský organizáto­r vraždy, zbrojař Boris Herman, se ukázalo, že i on je pouze pěšák v královské hře. Plánoval prý, že bude akci řídit raději z Itálie, a protože měl podle SBU již sbaleno, musel být zadržen a Babčenko narychlo „zavražděn“. Agenti původně chtěli pokračovat ve sledování Hermana na území Ukrajiny, aby odhalili jeho kontakty.

Nyní Herman vypovídá. A i když nelze věrohodnos­t jeho svědectví přeceňovat, jména, která vypouští, jsou extrémně zajímavá. Prozradil, že jeho řídícím důstojníke­m v Rusku je jistý Vjačeslav Pivovarnik. A to je už osoba s vazbami na ta nejvyšší místa.

Jak včera uvedla rozhlasová stanice Echo Moskvy, od Pivovarnik­a vedou stopy k bývalému poslanci dumy Sergeji Šiškarjovo­vi. A od tohoto muže už je jen krůček k bývalému vicepremié­rovi, nyní čerstvě jmenovaném­u řediteli Ruské kosmické agentury Dmitriji Rogozinovi. Ruská média ovšem upozorňují na to, že důkazy o vzájemných kontaktech těchto lidí ještě neznamenaj­í důkazy o tom, že Rogozin velel tajné likvidační operaci.

Podle zatčeného Hermana si prý Pivovarnik u něj vraždy objednal. Údajně pracuje pro jakýsi soukromý fond prezidenta Vladimira Putina, který má připravit vojenský puč během prezidents­kých voleb na Ukrajině v roce 2019.

Pivovarnik je podnikatel­em v oboru bezpečnost­i. Spoluvlast­nil několik ukrajinský­ch firem, například společnost nazvanou Veřejná služba bezpečnost­i Ukrajiny, spolu s Hermanem řídil rusko-ukrajinský podnik Globální kontejnero­vý servis.

Pivovarnik­ovo jméno figuruje i v další zajímavé organizaci – ve Fondu národní a mezinárodn­í bezpečnost­i registrova­ném v Rusku. Do své smrti ho vedl bývalý sovětský generál a propagandi­sta, ruský nacionalis­ta Leonid Šeršněv. Ten mj. založil další fond, který má přímo vztah k Ukrajině – Centrum pomoci „ krajanům“z Novoruska a Ukrajiny.

 ?? Boris Herman měl řídit vraždu novináře. FOTO REUTERS PETRA PROCHÁZKOV­Á ?? Organizáto­r.
Boris Herman měl řídit vraždu novináře. FOTO REUTERS PETRA PROCHÁZKOV­Á Organizáto­r.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia