Lidové noviny

Čtvrtý operátor dostane výhodu

-

PRAHA Do dvou let by se v Česku mohl objevit dlouho diskutovan­ý čtvrtý mobilní operátor. Vláda i Český telekomuni­kační úřad (ČTÚ) si to slibují od prodeje frekvencí pro plánované sítě páté generace (5G). Klíčové principy, podle kterých se má aukce v druhé polovině příštího roku uskutečnit, zveřejnil ČTÚ na webu včera odpoledne.

Případný nový hráč má podle nich dostat výhodu přednostní účasti v prvním kole dražby. Stávající trojice O , T-Mobile a Vodafone by do něj směla, jen když se zaváže, že nové sítě bude pouze provozovat pro konkurenty a nenabídne v nich vlastní služby. Jinak si počkají, co na ně zbude.

„Podpora konkurence a inovací jsou hlavními cíli připravova­né aukce. Tomu také odpovídají námi navrhované principy, které jednoznačn­ě směřují k vyšší konkurenci na českém mobilním trhu,“uvedl předseda telekomuni­kačního úřadu Jaromír Novák.

Právě o nutnosti zvýšit konkurenci mezi tuzemskými operátory mluvil nedávno i premiér Andrej Babiš (ANO). Ten se postupně schází se šéfy tří největších firem kvůli cenám mobilních dat. Česko v celoevrops­kých srovnáních stále vychází jako jedna z nejdraž- ších zemí. Po řediteli O čeká předsedu vlády schůzka se šéfy T-Mobilu a Vodafonu.

Stát bude prodávat mobilní frekvence, které se uvolňují druhým přechodem televizí na digitální vysílání DVB-T2. Nové 5G sítě by v nich operátoři, včetně případného čtvrtého, měli spouštět od roku 2020. Poslední aukce frekvencí s celoplošný­m pokrytím se konala v roce 2013 a čtvrtého hráče přes velká očekávání nepřivedla. Nedávno ČTÚ prodal frekvence s kratším dosahem, jež vydražily menší společnost­i Poda a Nordic Telecom. jkl Poznámku čtěte na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia