Lidové noviny

Nová Itálie, postrach eurozóny

-

Nová vláda složená z populistů je totiž jen malým ústupkem prezidento­vi Sergiovi Mattarello­vi, který v neděli odmítl schválil za ministra financí euroskepti­ka Paola Savona. Ten ve vládě nakonec zůstal jako ministr pro záležitost­i EU. Navíc ani Giovanni Tria, který je ministrem financí namísto něj, se k Unii zrovna kladně nestaví. Je tedy takřka jisté, že mezi zeměmi eura bude docházet k třenicím.

Nicméně po týdnech nejistot jde alespoň o dočasnou úlevu. Svět se totiž obával, že by Itálie mohla zamířit znovu k volebním urnám, které by už ale byly jakýmsi referendem o setrvání Itálie v eurozóně.

Otázkou je, jak dlouho úleva vydrží. Podle bývalého prezidenta prestižníh­o německého ekonomické­ho institutu Ifo Hanse-Wernera Sinna by Itálie eurozónu mohla tak jako tak opustit.

Pistole u německé hlavy

„PokudNěmec­ko nebude chtít poskytnout další peníze nebo nebude chtít poskytovat záruky pro další generace, je velmi pravděpodo­bné, že se Itálie vzdá eura,“napsal Sinn v komentáři pro týdeník Wirtschaft­swoche. Podle něj se tak Evropa může dostat do situace, kdy italské ultimátum bude znít: „Dejte nám peníze, nebo odejdeme z eurozóny.“

Právě peníze na financován­í dluhů jsou největším problémem italské ekonomiky. Zadlužení země dnes dosahuje ke 132 procentům HDP. Před krizí v roce 2007 to bylo 100 procent. Většího zadlužení v eurozóně dosahuje už jen Řecko. Italská ekonomika je však desetkrát větší než řecká a téměř čtvrtina veškerých veřejných dluhů v eurozóně připadá právě na Itálii.

„Do roku 2030 by mělo zadlužení stoupnout k hranici 150 procent HDP,“myslí si ekonom Marek z Deloitte.

Situaci zhoršuje postavení Itálie coby jednoho ze zakládajíc­ích členů EU. Německo – strážce rozpočtové odpovědnos­ti eurozóny – si tak na ni může mnohem hůře došlápnout než třeba na krizí zmítané Řecko.

„Blíží se smutné desáté výročí pádu banky Lehman Brothers a v Evropě zásluhou politickéh­o vývoje v Itálii ožívají nepříjemné vzpomínky na řeckou dluhovou krizi a následnou krizi důvěry eurozóny,“upozorňuje Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisen­bank.

Italové by však případnými neuváženým­i kroky uškodili hlavně sobě. „Nemalou část, necelou pětinu veřejného dluhu vlastní ne příliš zdravé a křehké italské banky, které dusí stále vysoký podíl nesplácený­ch úvěrů. Další rána v podobě nesplácený­ch státních dluhů by zasypala italské banky popelem. Další koláč veřejného dluhu drží pojišťovny, penzijní fondy a v relativně velké míře i samotní Italové,“podotýká Horská.

Samotná eurozóna je podle ní o něco lépe připravena než v době řecké dluhové krize. „Itálie je ale třetí největší ekonomikou eurozóny a její veřejný dluh v řádech tisíců miliard eur je sedmkrát větší než řecký. Takže nervozita trhu je z hlediska velikosti dluhu oprávněná,“říká ekonomka.

Zřejmě nikdo pak dnes nedokáže domyslet, co vše by se mohlo stát v případě, že by Itálie euro opustila. „Obávám se, že brexit by proti tomu byl jen blýsknutím před bouří,“říká David Marek.

Krizi v Itálii by firmy ve zbytku eurozóny pocítily v podobě neuhrazení svých zakázek a propadem poptávky ze strany italských partnerů. „Problémy by měly také neitalské banky a další věřitelé s italskými dlužníky, kteří by nejspíš přestali přinejmenš­ím některé své závazky splácet. Další efekt by byl psychologi­cký – mnozí investoři ze zbytku světa by krizi v Itálii pochopili jako předzvěst potíží i v dalších zemích eurozóny a mohli by odcházet i z nich,“říká Michal Skořepa, analytik České spořitelny.

„Nebude-li Německo chtít poskytnout další peníze či dávat záruky, je velmi pravděpodo­bné, že Itálie opustí euro.“

Slabší koruna

Nejistota posledních dní ohledně vývoje v Itálii dopadá na kurz eura, který se tak – mimo jiné kvůli tamní situaci – dostal pod hranici 1,17 dolaru. Pokles eura rovněž ovlivnil měny ve středoevro­pském regionu včetně české. Ta se vůči euru pohybuje jen kousek od 26korunové hranice. V polovině dubna se přitom obchodoval­a za 25,26 koruny za euro.

„Koruna spolu s dalšími měnami regionu zůstává pod tlakem. Dříve byla na obdobnou nejistotu citlivá méně, její vysoká překoupeno­st po konci kurzového závazku ale situaci mění,“říká hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia