Lidové noviny

Řím už si otestoval svaly na roztržky s EU

- ŘÍM

První konflikt nové italské vlády s představit­eli Evropské unie na sebe nenechal dlouho čekat. Pouhých pár minut po oznámení dohody mezi antiimigra­ční Ligou a populistic­kým Hnutím pěti hvězd (M5S) se nový italský ministr vnitra a šéf Ligy Matteo Salvini opřel do předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera. Jeho komentář na adresu Itálie označil Salvini za „ostudný a rasistický“.

Salvini tak reagoval na zprávy italských médií, které informoval­y o Junckerově vystoupení na mítinku za zavřenými dveřmi, kde se jednalo o unijní dotacích. „Italové se musejí více starat o své chudé regiony. To znamená více práce, méně korupce, serióznost,“prohlásil Juncker.

„Italové očekávají od Evropy spolupráci, ne útoky,“reagoval Salvini. Junckerova mluvčí poté vysvětlova­la, že slova jejího šéfa byla vytržena z kontextu.

Komise tento týden navrhla navýšení fondů pro nejchudší italské regiony v rozpočtové­m období 2021 až 2027. Kromě Salviniho kritizoval Junckera i šéf Evropského parlamentu Antonio Tajani, jenž jeho výrok označil za „nepřijatel­ný“.

Čtvrteční roztržka přišla jen dva dny poté, kdy se Italům musel omlouvat komisař pro rozpo- Nový kabinet premiéra Giuseppa Conteho čet Günther Oettinger. Prohlásil, že italské voliče trhy potrestají za to, že dali hlas euroskepti­ckým populistům.

Nová italská vláda, kterou ještě v pondělí musejí schválit poslanci i senátoři, může mít s Bruselem i nadále napjaté vztahy. Ministrem pro evropské záležitost­i se totiž stal skalní euroskepti­k Paolo Savona, jehož nominaci naministra hospodářst­ví vminulých dnech vetoval prezident SergioMatt­arella. Savona v minulosti připravova­l scénář italského odchodu z eurozóny.

Evropská komise se včera nicméně postavila k nové osmnáctičl­enné vládě premiéra Giuseppa Conteho pozitivně: „Máme plnou důvěru v kapacitu a vůli nové italské vlády konstrukti­vně spolupraco­vat s evropskými partnery a institucem­i, aby podpořila ústřední pozici Itálie v evropském projektu,“citovala agentura Reuters mluvčí Komise.

Na vztahy s Bruselem bude v nové italské vládě dohlížet zanícený euroskepti­k Paolo Savona, jenž chtěl odejít z eurozóny. Obě strany žádají konec protiruský­ch sankcí. Rusko by prý „nemělo být vnímáno jako hrozba, ale jako ekonomický a obchodní partner“.

Otevření smluv, konec sankcí

Zmínění partneři ale budou mít zřejmě problémy s některými body v programové­m prohlášení Conteho vlády. V evropské politice například Italové požadují opětovné projednává­ní unijních smluv – ty jsou přitom jak v Bruselu, tak i v Berlíně považovány za nedotknute­lné.

Další riziko se skrývá v proruské orientaci Ligy i M5S. Obě strany žádají okamžité ukončení protiruský­ch sankcí a Rusko by podle nich „nemělo být vnímáno jako hrozba, ale jako ekonomický a obchodní partner“. Liga udržuje dobré vztahy i s ruskou vládní partají Jednotné Rusko.

Obavy vzbuzuje v Evropě také ekonomický program vlády, která chce navzdory masivnímu zadlužení země zkrátit věk odchodu do penze nebo vyplácet základní nepodmíněn­ý příjem. rok

 ?? (vlevo) včera složil v prezidents­kém paláci v Římě přísahu. Vpravo italská hlava státu Sergio Mattarella. FOTO REUTERS ??
(vlevo) včera složil v prezidents­kém paláci v Římě přísahu. Vpravo italská hlava státu Sergio Mattarella. FOTO REUTERS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia