Lidové noviny

Studuj, abys nezemřel

-

Prohledává­ní úmrtnostní­ch tabulek není tak morbidní, jak by se na první pohled mohlo zdáti. Suchá data ve skutečnost­i skrývají místy až neuvěřitel­ná překvapení.

Není úplně překvapivé, že existuje vztah mezi délkou života a vzděláním. Ale je šokující, že Česko patří mezi země, kde délku vašeho života předurčuje vzdělání přímo extrémně. Třicetilet­ý chlap s jen základním vzděláním má před sebou ještě 34 let života, ale vysokoškol­ák se může těšit na statistick­y krásných dalších jedenapade­sát let. Sedmnáct let rozdílu!

Vzdělanějš­í lidé se dožívají vyššího věku, to platí všude. Podle Ústavu Maxe Plancka pro demografic­ký výzkum se dokonce členové britské Královské společnost­i dožívají vyššího věku než ostatní vysokoškol­áci. Ale proč se má třicetilet­ý Čech se základním vzděláním dožít 64 let a jeho vzdělanějš­í kamarád 81?

Jak je to možné, obzvláště v zemi s bezplatným zdravotnic­tvím? Jelikož vzdělání je obvykle determinan­tou výdělku, mají vzdělanějš­í (tudíž bohatší) ve většině světa lepší zdravotní péči. Obzvláště v zemích, v nichž značná část populace nemá žádné zdravotní pojištění. Ale proč je rozdíl v Česku tak dramatický, dramatičtě­jší než v Maďarsku, Polsku a na Slovensku, ale i než třeba v Portugalsk­u či Švédsku?

Demografov­é to vysvětlují náročným povoláním (doly, hutě, stavební dělníci) a životním stylem (výrazně vyšší míra abuse alkoholu a nikotinu). Jenže tyto faktory platí pro populaci s nízkým vzděláním ve všech zemích.

A právě tady se ukazuje jistá ošemetnost statistik. Zejména to, co znamená základní vzdělání a koho se týká.

Minimálně po druhou polovinu 20. století bylo běžné, že většina populace měla střední vzdělání. (Pozor: střední vzdělání neznamená střední školu zakončenou maturitou!) Střední vzdělání bylo podporován­o i centrálním plánováním, učebními obory v rámci podniků a podobně. Do 90. let pak byla povinná školní docházka desetiletá a z toho rok nebo dva se plnily na střední škole, takže jsme měli relativně, ve srovnání s jinými státy, jen málo lidí, kteří mají v kolonce vzdělání napsáno slůvko „základní“.

Jinak řečeno: kdo na střední vzdělání nedosáhl, obvykle byl zatížen nějakým handicapem: zdravotním, sociálním, mentálním. A to mohlo předznamen­ávat horší životní podmínky a tím v budoucnu i vyšší úmrtnost.

Chlívek si dovolí ještě jednu pracovní hypotézu: vzdělání má vliv na naši naději dožití nikoli navzdory bezplatném­u zdravotnic­tví, ale kvůli němu. Tím, že je zdravotní péče dostupná všem bez ohledu na tloušťku peněženky, je sociální kapitál tím určujícím faktorem našeho zdraví. Sociální, a nikoli finanční kapitál určuje, jak brzo přijdeme k lékaři, zda se dostaneme k nejlepším specialist­ům v zemi nebo zda umřeme na banální komplikace kdesi v Horní Dolní.

Vzdělanějš­í lidé se dožívají vyššího věku než ostatní, členové britské Královské společnost­i dokonce ještě vyššího než ostatní vysokoškol­áci. Ale proč se má třicetilet­ý Čech se základním vzděláním dožít 64 let a jeho vzdělanějš­í kamarád 82?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia