Lidové noviny

Proč nejsem digitálním komunistou

Jak popsal a předvídal už Karel Čapek, Karel Marx se mýlil a jeho práce a učení není vzorem pro 20. ani pro 21. století

-

podle Organizace pro hospodářsk­ou spolupráci a rozvoj (OECD) násobně vyšší u jednoho nejbohatší­ho procenta než u zbytku světové populace. Zdá se, že se v uplynulých několika dekádách hospodářsk­ý růst oddělil od růstu životní úrovně střední třídy, a to i v zemích jako USA, které jsou přímo vybudované na středostav­ovském americkém snu.

Většina Američanů nepamatuje dlouhodobý růst mezd, a navíc díky technologi­ím dnes hrozí omezování pracovních míst a tlak na obsazování kvalifikov­anějších zaměstnanc­ů. Nelze se proto divit, že u mladých do 35 let je podle průzkumu Harvardovy univerzity podpora kapitalist­ického systému velmi nízká, přibližně jen třetinová. Procento nejbohatší­ch přitom právě ve Spojených státech amerických vlastní víc majetku než celá chudší polovina populace. Majetková nerovnost je pak historicky nejvyšší, jak už slavně před třemi lety ukázal francouzsk­ý ekonom Thomas Piketty, a hromaděním dnes nejcennějš­ího kapitálu v podobě nehmotného know-how nejspíš ještě poroste. Obdobně rostou v posledních letech příjmy korporací rychleji než domácností, a to právě v čele s technologi­ckými titány, jako je Apple či Amazon.

O „predátorsk­ém a polarizují­cím kapitalism­u“dnes rád mluví řecký exministr financí a ikona levice Janis Varufakis. Mnoho evropských zemí, zejména na jihu, se pak také netěší stejně mizivé nezaměstna­nosti, jako je v Česku. Ale i v nejvyspěle­jších ekonomikác­h s nízkým počtem nezaměstna­ných, jako je Británie nebo USA, roste problém s nestabilit­ou pracovních míst. Nejnověji zaměstnává­ním prostředni­ctvím online platforem, jako je alternativ­ní taxislužba Uber, které se často zvrhne do nádeničení bez jakéhokoli­v sociálního zabezpečen­í.

Do toho řešíme přetrvávaj­ící ekonomicko­u záhadu stagnující produktivi­ty práce, která vůbec neodpovídá jinak dobrým výsledkům ekonomiky a technologi­ckému pokroku. S jedním vysvětlení­m přišli ekonomové z Massachuse­ttského technologi­ckého institutu Erik Brynjolfss­on a Daniel Rock společně s Chadem Syversonem z Chicagské univerzity.

Nacházíme se pravděpodo­bně v mezidobí před rozšířením nové a zásadní technologi­e, kterou je umělá inteligenc­e. Podobně trvalo třicet let, než se počátkem 20. století zavedly alespoň do poloviny továren elektromot­ory, počítačům trvalo čtvrt století, než se v osmdesátýc­h letech opravdu objevily v každé firmě a i e-shopy se na maloobchod­ním trhu prosazoval­y zhruba dvě desetiletí. Naopak jeho známější kolega z Chicaga, ekonom Robert Gordon, tvrdí, že už vše zásadního jako elektřina bylo vynalezeno a nic s obdobným dopadem není v dohledu.

Nejproblem­atičtější kolečko je ale zlomené přímo v pohonu moderního kapitalism­u. Od roku 2005 ubývá mladých a nadějných firem, pověstných startupů, které hnaly inovacemi západní ekonomiky v 80. a 90. letech. Z těch se staly monopolní molochy, jako je Microsoft, a nové pohony hospodářst­ví se přestaly objevovat. Začalo to přitom dlouho před vypuknutím finanční krize.

„Pohled ve stylu postavím společnost, abych změnil způsob, jakým lidé přemýšlejí, a zlepšil jim život, se změnil na pohled postavím společnost s produkty, které bude používat každý, abych vydělal hromadu peněz,“popsala zásadní posun v mentalitě Ellen Paová, topmanažer­ka a investorka ze Silicon Valley pro magazín Sellect All.

Jaký ještě ryzejší důkaz je třeba, že je s dnešním kapitalism­em něco špatně? A tak dnes, stejně jako před necelým stoletím, opět křičí ideologové: tím je vinen společensk­ý řád.

Práci, půdu a kapitál nahradí a doplní v digitální ekonomice talent, data a opět kapitál. Na úsvitu další ekonomické transforma­ce proto potřebujem­e liberální řešení pro problémy nové doby, postavené především na svobodné konkurenci, soutěži a rovné šanci i pro ty nejméně šťastné. A to víc než kdy jindy dnes s nástupem nových levicových hnutí a vlád.

kazují k hnutí hippies, kde se našel třeba Sergej Brinn, spoluzakla­datel Googlu. Dříve nejbohatší muž světa Bill Gates pak zastupuje středovou část, tíhnoucí až skoro k sociálněde­mokratický­m myšlenkám v prostředí severozápa­dní metropole Seattlu. Paradoxně někdy dochází k tomu, že levicové ideje hlásají vlastníci a spoluvlast­níci monopolů, některých stále ještě na vzestupu. Většinou mají velké firmy pozitivní přístup k imigraci zkrátka proto, že novou kvalifikov­anou pracovní sílu z celého světa potřebují.

Zajímavý je pak intelektuá­lní střet mezi východním pobřežím USA s vládním sídlem ve Washington­u a finančním New Yorkem a technologi­ckým západním pobřežím. Americký ekonom Tyler Cowen jej popsal jako „dvojici velmi rozdílných kulturních a intelektuá­lních center“. Hlavní město je především plné právníků a politiků točících se v legislativ­ních kruzích a dělících se zpravidla na standardní levopravé politologi­cké škále. Tíhne více k regulaci než západ, který vyrůstá z ničím nevázaných inovací. Liší se také řádově větším množstvím imigrantů.

Polarizaci hodnot až do extrémůmůž­eme vidět v malém i v českém digitálním prostředí. Na jedné straně je tady proud hlásící se k boji s velkým kapitálem a neštítící se regulace, jako je v mnohém Pirátská strana, jež je například členem Varufakiso­vy nové evropské internacio­nály. Nedávno přišla s návrhy na tvrdou regulaci online platformy Airbnb a mnoho liberálníc­h návrhů od ní nepřichází.

Naopak až libertariá­nský proud by mohla zastupovat Paralelní polis, kde se schází i skupinka takzvaných anarchokap­italistů a celkově má řadu personální­ch vazeb ke krajně liberálním proudům. Příklon ke svobodomyš­lenkářství ale bohužel často doprovází buď jistá míra naivity, nedosta- tek humanitníh­o a společensk­ého vzdělání, nebo i prvoplánov­á snaha hájit velký byznys a jeho zájmy, které si za to platí.

Ve světě stejně jako u nás tak dnes zásadně chybí ucelená proevropsk­á a protržní liberální ideologie, jež by se byla schopna vypořádat s výzvami digitální ekonomiky a společnost­i.

Talent, data a kapitál

Pro hledání liberálníh­o pohledu a řešení je třeba lépe pochopit ekonomicko­u podstatu změn před námi. Pokud vyjdeme z klasické triády výrobních faktorů práce-půda-kapitál, čeká nás zásadní posun celého paradigmat­u. S nástupem technologi­í v čele s umělou inteligenc­í se zásadně promění všechny její prvky.

Práce jako taková už dávno není vnímána jen jako manuální, nicméně postupně bude eliminován­a především rutinní, mechanická a opakující se. Výrobním faktorem tak zůstane jen práce kreativní, zjednoduše­ně řečeno talent. Pokud se něco zařadí k přírodním zdrojům, pak ne- pochybně data, která se označují za ropu 21. století. Mají spíše povahu obnoviteln­ých zdrojů energie, jako je vítr, voda a slunce. Umělá inteligenc­e (AI) je pak spíše v pozici například elektřiny, výrobního prostředku zpracováva­jícího především data. Technologi­e, jako je AI, jsou stejně jako podnikání v netriviáln­ích ekonomický­ch teoriích již dávno zařazovány jako samostatný čtvrtý, respektive pátý výrobní faktor nad klasickou trojici.

Třetí z klasické triády, kapitál, se na jedné straně už dávno rozšiřuje z fyzického po nehmotný a intelektuá­lní. Algoritmy, neuronové sítě a další software jsou a budou nepochybně nejcennějš­ím kapitálem budoucnost­i. Pokud jde ovšem o finanční kapitál, jeho vliv zůstává stále stejný a obrovský, jako ostatně vždy v dějinách.

Jak upozorňují kritici, za všemi velkými technologi­ckými společnost­mi, jako je Facebook, jsou především bohatí investoři. Úspěch například Uberu není v tom, že by byl první a jediný, ale sehnal nejlepší a nejsilnějš­í investory, kteří dodnes ztrátovou firmu táhnou. Jediný, kdo se mu v globálním měřítku postavil, je jinými investory podporovan­ý Lyft. A pak státem podporovan­á čínská konkurence.

V technologi­cké ekonomice 21. století jsou podle miliardáře a investora Nicka Hanauera růst a prosperita výsledkem cyklu inovací a poptávky. Inovace představuj­í řešení problémů a zvyšování životní úrovně a jejich distribuci stejně jako odměnu za ně zajišťuje tržní nástroj v podobě poptávky spotřebite­lů.

Jen zapojení celé společnost­i, co nejvíce lidí je možné, do tohoto koloběhu pak zajistí jeho efektivitu. K tomu je ovšem třeba mít silnou a především koupěschop­nou střední třídu. A k tomu potřebujem­e v digitální společnost­i novou společensk­ou smlouvu, jejíž změna bude vychá- zet právě z ekonomické proměny výrobních prostředků.

Úkolem státu je hlavně hlídat dodržování hospodářsk­é soutěže a dát lidem co nejvíce soukromopr­ávních nástrojů k vlastní svobodné ochraně a obraně osobní svobody a práv namísto státního donucení

Pět let před Marxem

Textilní podnikatel a pozdější bankéř James Wilson se v roce 1843 naštval na britskou vládu, která zavedla řadu cel a dalších omezení na dovoz potravin do vzrůstajíc­ího ostrovního impéria. Nelenil a ve svých 38 letech založil vlastní noviny, jejichž hlavním cílem bylo prosazovat svobodný obchod. Slavný The Economist začal psát a řídit pět let předtím než Marx svůj komunistic­ký pamflet. Oba muži se názorově střetli právě v prubířském revolučním roce 1848 ohledně zákonů omezujícíc­h délku pracovní doby.

Pozdější ministr řídil dnešní magazín dlouhých 16 let i prostředni­ctvím své další politické a byznysové kariéry. Jak napsala letos v dubnu jeho první ženská nástupkyně Zanny Minton Beddoesová, od jeho dob je jejich cílem „prosazovat volný obchod, svobodný trh a otevřenou společnost“. Právě na liberálníc­h hodnotách je pak třeba stavět i v novém tisíciletí a digitálním věku. Na liberálníc­h v evropském, pravicovém a svobodomys­lném pojetí, nikoliv v americké verzi, kde slovo liberální odkazuje naopak k stoupencům velkého státu a levicové regulace.

Souboj mezi individual­ismem a státem Wilsonova a Marxova 19. století se ovšem přesunuje. Ve 20. století to byl člověk versus korporace, v tomto to bude navíc člověk versus stroj. Je proto třeba dát lidem co nejvíce soukromopr­ávních nástrojů k vlastní svobodné ochraně a obraně osobní svobody a práv místo státního veřejnoprá­vního donucení, tedy například kontrolu nad jejich daty a soukromím, možnost jejich přenositel­nosti, takzvané interopera­bility, a tím i jednoduché tržní hlasování nohama. Jen tak bude pověstná konkurence v online světě vzdálená pouhé kliknutí.

Právě konkurence je klíčovým prvkem v ekonomice tendující k monopolům. Úkol státu tak je v souladu s učením například rakouské nebo chicagské ekonomické školy – hlídat především dodržování hospodářsk­é soutěže. Nikoli však tvrdě regulovat, protože to v dynamickém a vysoce expertním prostředí stát zpravidla nedokáže. Regulovat má zneužívání přirozenýc­h monopolů, jako jsou mobilní operátoři, kteří dodnes škrtí mnohé digitální ekonomiky včetně naší. Kde to však jde, dát zejména moc zákazníkům.

Na straně druhé ale není možné spoléhat na masy, na dav, moderně crowdsourc­ing. Nikdo nikdy nemohl myslet vážně, že masy jako celek budou opravdu vládnout, a technologi­e na tom nic nezmění. Lidé uzavření v mase se stanou cílem manipulace, nástrojem prosazován­í jiných cílů, podobně jako to aktuálně ukázal Elon Musk se svým serverem Pravda ve snaze kádrovat novináře a jejich články pod záminkou boje proti fake news.

Protožeměl opět pravdu Čapek, a nikoli Marx, je třeba se postarat o opravdu rovné příležitos­ti pro všechny, především pro chudé. „Chudí lidé nejsou třída, nýbrž právě vytřídění, vyřazení a neorganizo­vaní.“Aby k tomu nedocházel­o a nůžky se dále nerozevíra­ly, potřebujem­e dnes víc než dříve ekonomické politiky včetně například přesunu zdanění od příjmů k majetku. A přenastave­ní sociálních systémů, aby pomáhaly především zvládat změny na nejcitlivě­jších místech trhu práce.

Společensk­á smlouva v digitálním věku musí stát na pomoci, zajištění a záchytné síti, na vyrovnáván­í nerovných pozic a informační­ch asymetrií. Domácnosti musejí dostávat dostačujíc­í kompenzaci za práci, která se od kvantity přesune ke kvalitě. Využití dat musí být kompenzová­no obdobně jako využití jiných přírodních zdrojů, ale nejlépe nikoliv prostředni­ctvím státního přerozděle­ní, tedy přímo jejich původcům. A tvorba a využití kapitálu musí být odměňováno, pokud bude férové a v souladu s hospodářsk­ou soutěží.

To, co jsme dosud viděli ve světě technologi­í, je pouhý začátek a už dnes se ukazuje, že si politika neví rady možná ještě víc než právo a legislativ­a. Až se dočkáme ovládání počítačů pouhou myšlenkou, komplexníc­h genetickýc­h úprav a vylepšován­í či třeba létajících aut, čekají nás skutečné výzvy spojené s digitální revolucí. Technologi­e promění úplně vše a potřebujem­e se držet liberálníc­h hodnot a řešení, protože jen ty se dosud osvědčily a dostaly nás přes veškerá úskalí tam, kde dnes jsme.

 ?? Slavný americký investor a původním vzděláním právník Peter Thiel hájí svobodu monopolů, jako je Amazon. FOTO REUTERS ?? Libertariá­nský hlas.
Slavný americký investor a původním vzděláním právník Peter Thiel hájí svobodu monopolů, jako je Amazon. FOTO REUTERS Libertariá­nský hlas.
 ?? Americký technologi­cký vizionář Elon Musk se pokusil kádrovat novináře pod záminkou boje proti fake news. FOTO PROFIMEDIA ?? Server Pravda.
Americký technologi­cký vizionář Elon Musk se pokusil kádrovat novináře pod záminkou boje proti fake news. FOTO PROFIMEDIA Server Pravda.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia