Lidové noviny

Messiho poslední šance

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ

Ve službách Barcelony dosáhl na nejcennějš­í klubové trofeje, má pět Zlatých míčů pro nejlepšího fotbalistu světa, s rodnou Argentinou však Lionelu Messimu největší triumfy unikají. Zřejmě poslední pokus o dobytí mistrovstv­í světa bude mít letos v Rusku.

PRAHA V průběhu šampionátu oslaví 31. narozeniny a za čtyři roky v Kataru by ještě reálně mohl v dresu Argentiny nastoupit. Messi se však už dříve nechal slyšet, že šampionát v Rusku, který začíná za necelé dva týdny, bude jeho posledním. A tak má zřejmě poslední šanci získat jako kapitán trofej z mundialu pro svou zemi. Blízko triumfu byl už před čtyřmi lety v Brazílii, se slzami v očích však musel sledovat, jak po gólu v prodloužen­í slaví ve finále Němci. Argentinci přitom do Ruska vůbec nemuseli jet. V posledním zápase jihoameric­ké kvalifikac­e potřeboval­i vyhrát v Ekvádoru, aby se na šampionát probojoval­i přímo bez nutnosti ošemetné baráže. Jenže už v 1. minutě prohrávali. Pak však přišla chvíle božského Lea, který nastřílel čistý hattrick amohl s Albicelest­e spustit mohutné oslavy. Apodzimní formu si udržel Messi i před šampionáte­m, nejenže pomohl Barceloně k dalšímu vítězství v La Lize, v úterním přípravném duelu v Buenos Aires dalším hattrickem dotáhl Argentinu k výhře 4:0 proti Haiti. Celá země už si proto po zápase malovala, jak Messi svou formu přetaví i do bitev v Rusku a napodobí uctívaného Diega Maradonu, který jako kapitán dovedl Argentinu v roce 1986 v Mexiku k jejich zatím poslednímu titulumist­rů světa. Sám útočník Barcelony však okamžitě krotil vášně svých krajanů. „Nejsme sice favority, ale máme dobrý tým,“uvedl Messi trochu skromně. Vždyť na soupisce mají Argentinci hvězdy jako Mascherano, Dybala, Agüero či Higuaín. Za hlavní favority na titul přitom považuje ve- Brankáři: Sergio Romero (Manchester United/Angl.), Wilfredo Caballero (Chelsea/Angl.), Franco Armani (River Plate Buenos Aires). Obránci: Gabriel Mercado (FC Sevilla/Šp.), Cristian Ansaldi (FC Turín/It.), Nicolás Otamendi (Manchester City/Angl.), Federico Fazio (AS Řím/It.), Marcos Rojo (Manchester United/Angl.), Nicolás Tagliafico (Ajax Amsterodam/Niz.), Marcos Acuňa (Sporting Lisabon/Portug.). Záložníci: Javier Mascherano (Che-pei/Čína), Eduardo Salvio (Benfica Lisabon/Portug.), dle Němců Brazilce, kteří prošli náročnou jihoameric­kou kvalifikac­í s jedinou porážkou.

Zároveň nechal vzpomenout na to, že zatímco v Evropě je považován za nedotknute­lného, v Argentině byl řadu let pod palbou kritiky - prý nepředvádě­l v národním dresu takové výkony jako v Barceloně. „Jsem velmi vděčný všem lidem. Cítíme od nich náklonnost a podporu. Ne jako v jiných obdobích, kdy jsme slýchávali urážky. Všichni jedeme do Ruska ze stejného důvodu. Světový šampionát je snem nás všech, celé země.“

Jeho prokletím navíc bylo, že až na triumf na olympiádě 2008 v Pekingu nedokázal s reprezenta­cí nic vyhrát. A to přesto, že tým dovedl hned třikrát do finále Copy Amérika, tedy mistrovstv­í Jižní Ameriky. Účastí ve finále MS na půdě nenáviděné Brazílie si však získal fanoušky na svou stranu, a proto je nyní v Argentině za hrdinu, který má zemi po 32 letech přivést opět až na vrchol.

„Máme dobré hráče a stáváme se stále silnějšími a silnějšími, abychom mohli rovnocenně bojovat s těmi nejlepšími. Téměř nikdy nemá mistrovstv­í logiku. Musíme se snažit zvítězit hned v prvním zápase, který bude moc důležitý. Dodá nám to klid do dalších utkání. Nikdo nepochybuj­e o tom, že tam odevzdáme vše, tak jak od nás všichni lidé žádají,“dodal.

Ve zmíněném prvním duelu narazí Argentina 16. června na ambiciózní Chorvatsko, v silné skupině ji pak čekají Island a Nigérie. Lucas Biglia (AC Milán/It.), Giovani Lo Celso (Paris St. Germain/Fr.), Éver Banega (FC Sevilla/Šp.), Manuel Lanzini (West Ham United/Angl.), Maximilian­o Meza (Independie­nte Buenos Aires), Ángel Di María (Paris St. Germain/Fr.), Cristian Pavón (Boca Juniors).

Útočníci: Lionel Messi (FC Barcelona/Šp.), Paulo Dybala (Juventus Turín/It.), Sergio Agüero (Manchester City/Angl.), Gonzalo Higuaín (Juventus Turín/It.).

Soupeři v základní skupině: Island, Chorvatsko, Nigérie.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia