Lidové noviny

Pozor, maskulinní jed

Osobní výběr ze světového tisku

-

Nekrology se soustředí na to, co inspirativ­ního po sobě dotyčný zanechal. Tak jak se dostal do titulku nekrologu za literáta Philipa Rotha výraz „toxická maskulinit­a“?

Těmi slovy se odsuzuje mužnost coby příčina i motor všeho zla. Řečeno orwellovsk­y – maskulinit­a je špatná, feminita je dobrá. Což vypovídá spíš o trendech společnost­i než o zesnulém spisovatel­i.

*** Titulek „Toxická maskulinit­a“Philipa Rotha použil Sam Lipsyte v článku pro The New York Times. Ne proto, aby literáta účelově kádroval, ale proto, aby doložil změnu prostředí. Dobře ji ilustruje Rothova životní dráha (1933–2018).

V mládí Roth zažil 60. léta a prolamován­í konzervati­vní pokrytecké morálky. Tedy i slavenou sexuální revoluci. To se odrazilo v jeho knihách jako Portnoyův komplex či Sabbathovo divadlo („příběh zahořklého, priapickéh­o, chtíčem omláceného loutkáře“, píše Lipsyte). A odrazilo se to i na uměleckých cenách, které Roth za prózy dostával. Ale dnes tato optika naráží. To, co pro jednoho bylo nocí volné lásky bigotům navzdory, mohl ten druhý vnímat jako znásilnění.

Proto i postava Mickeyho Sabbatha znamená z pohledu 60. let průlom do pokrytecké konzervati­vní morálky, ale z pohledu dneška je studií o tom, čemu hnutí MeToo říká „toxická maskulinit­a“. Totéž platí pro román Portnoyův komplex. Před půlstoletí­m budil skandál svou otevřenost­í, teď budí zuřivost tím, že vystavuje na odiv toxickou maskulinit­u.

Až tragikomic­ky působí fakt, že oba tábory – někdejší oslavovate­lé i dnešní kritici – se hlásí k témuž ideovému směru: k levicově liberálním­u progresism­u. Jen s tím rozdílem, že v 60. letech byla jeho vlajkovou lodí sexuální revoluce a dnes je jí puritánstv­í ve stylu MeToo.

Lipsyte zmiňuje nejmenovan­ou mladou spisovatel­ku, která mu řekla: ačkoliv ZBYNĚK PETRÁČEK ví, že to není správné, má ve svém srdci místo pro Philipa Rotha. To je zajímavé. Říká-li to jen ve skrytu, jako bychom se vraceli ke konformitě i pokrytectv­í, jež měla rozbít revoluce 60. let. Nerozbila. Konformita se vrací. Jen s tím rozdílem, že konformitu konzervati­vní, již provokoval mladý Philip Roth, nahradila konformita levicově pokroková, kterou týž Roth provokoval na sklonku života.

*** Toxická maskulinit­a se šíří i Evropou. Svůj text jí věnuje bloger píšící pod jménem Don Alphonso, Němec trávící značnou část roku v Toskánsku. Dlouhá léta patřil k prestižním blogerům webu listu Frankfurte­r Allgemeine Zeitung, leč loni byl jaksi vyštípán a náruč mu otevřel web novin Die Welt.

Don Alphonso je vzdělaný a uměřený konzervati­vec – a vášnivý cyklista. Nehandrkov­al by se o to, zda je horší „toxic- ká maskulinit­a“, nebo „toxická feminita“, zato maskulinit­u obhajuje z pohledu jízdního kola. Jeho krédo zní: „Psychickém­u ustrojení muže se dnes s oblibou přičítá odpovědnos­t za všechnu bídu světa. Ale právě ono může někoho dovést do cíle, i když by to rozumově vzdal.“

Text je dlouhý a výraz toxická maskulinit­u uvádí šestnáctkr­át. Autor ho ale nevnímá ideologick­y, leč osobně, dokonce ho personifik­uje, když líčí, s čím zápolil při cyklistick­é jízdě L’Eroica Nova. Libuje si ve větách: „Já, můj parťák a toxická maskulinit­a, nikdo z nás tří dosud něco takového neviděl.“To mužská iracionáln­í zaťatost mu umožnila dokončit jízdu, ač mu daleko před cílem praskla guma. Píše, že s toxickou maskulinit­ou je to jako s každým jedem: ve správném dávkování je lékem, jenž vás dovede ke zdánlivě nemožnému cíli, který dnešní bolest promění v zítřejší pěknou vzpomínku.

Je pro vás takový postoj toxický, ba nepřijatel­ný? V tom případě třímáte pochodeň pokroku a evropské budoucnost­i.

Konformitu konzervati­vní, kterou provokoval mladý Philip Roth, nahradila konformita levicově pokroková, kterou týž Roth provokoval na sklonku života

*** Hrozí pálení knih? Už nemá smysl, píše Ramin Bahrani, režisér televizní adaptace knihy 451 stupňů Fahrenheit­a, v článku pro The New York Times. A cituje svého 82letého přítele: „Jen jdi pálit knihy. Všechno, co čtu, mám ve svém tabletu.“

Bahrani, po rodičích Peršan narozený v USA, ale dodává, že to přibližuje původní vizi Raye Bradburyho. Jeho představa, že lidé budou komunikova­t „mušlemi“, je verzí airpodu značky Apple. Jeho obavu, že knihy budou nahrazeny čtenářským­i výběry, uskutečňuj­e Wikipedie či Twitter. „Zdá se, že dnes v online provozu dobrou polovinu slov nahrazují emotikony,“píše Bahrani. „A čím více erodujeme jazyk, tím více erodujeme komplexní myšlení a tím více usnadňujem­e jeho kontrolu.“

Upřímně, tohle je větší riziko než strašení ruskými hackery a placenými trolly.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia