Lidové noviny

Česká malost je na světové úrovni

- ONDŘEJ HORÁK

Ve filmu Woodyho Allena Manhattan je v jedné scéně řeč o Akademii přeceněnýc­h a o tom, kdo všechno by tam tak patřil… Je to lákavá představa, zahrát si tuto hru – sedět v kavárně a vykřikovat jména těch, kdo byli přeceněni. Přecenění však dnes není v uměleckém provozu žádný závažný problém – tedy aspoň ve srovnání s jiným, daleko větším problémem, kterým je nedocenění. Přesněji řečeno, nedocenění autora za jeho života, protože tím, že vás někdo docení po smrti, hypotéku nezaplatít­e.

Mohlo by se zdát, že se jedná o problém našímodern­í doby, kdy je důležitějš­í manažer a propagace než samotný produkt – dílo. Ale je tu další důkaz toho, že stačí číst literaturu a uvidíme, že všechno už bylo dávno objeveno. V povídce Marka Twaina Žije, nebo je mrtev? je vyprávěn příběh chudých malířů, které trápí nedocenění – přesněji řečeno hlad.

A tak se stanou, řečeno dnešním slovníkem, sami sobě „krizovými manažery“a vyřeší problém, jak zůstat živý a zároveň využít propagační­ho efektu umělcovy smrti: statnou věc, která se ráda přeskakuje. V literárním prostředí je možno dosáhnout slávy, ovšem nikoliv automatick­y. A čím více knih, tím více samozřejmě potenciáln­ího neúspěchu, i když každý pochopitel­ně vydává knihu s vidinou úspěchu, to je přirozené.

Lidé v českém literárním provozu mají pocit, že musí sebe a svůj obor bránit proti ostatním, že musí tedy držet při sobě a pracovat pro „naši dobrou věc“. Tato defenzivní taktika má však velmi neblahé následky. Literární ghetto se tak totiž stává ještě těsnějším, neboť síť protisluže­b a jánabráchi­smů se zahušťuje a tím se vlastně česká literatura ostatnímu světu vzdaluje ještě víc. Jak čtenářům, tak světové literatuře jakožto celku.

Krásné příklady našich úspěchů

Takže kam jsme po téměř třiceti letech svobodné literatury došli? Jak kultivovan­é naše literární prostředí je? Člověk se až stydí o tom psát a zabývat se tím, tak jen namátkou z poslední doby. Napsal někdo negativní recenzi na básnickou sbírku šéfredakto­ra Tvaru? Šéfredakto­r dá samozřejmě ve Tvaru, jenž je financován státem, svému kamarádovi dost prostoru na to, aby takovému recenzento­vi řádně vyčinil.

Časopis Babylon naopak letos prý nedostane od ministerst­va kultury finance, a tak Petr Placák, jenž stojí v čele tohoto listu, začal bít pochopitel­ně na poplach. A následně „na podporu“Babylonu kupříkladu vyšel s problemati­kou velmi neobeznáme­ný a tendenční článek Jana H. Vitvara, což u Respektu nemile zaskočí. Psal by autor o nespravedl­nosti, i kdyby šlo o „levicovou“A2, a nikoliv o „konzervati­vní“Babylon, kterému evidentně drží palečky?

Intelektuá­lové si o sobě myslí, že jsou pochopitel­ně lepší než třeba ti ukoptění politici. Přitom je v kultuře kamarádšof­tů víc než toho, na co bychom mohli být společně hrdí. Karel chválí Kamilu proto, aby byla vůbec někým pochválena, a taky proto, aby následně pochválila toho Káju, co byl tak milý a pochválil předtím ji.

 ?? Literárním rybníčku. Básník Ondřej Macl dostal letos za knihu Miluji svou babičku víc než mladé dívky Cenu Jiřího Ortena. Olga Stehlíková, předsedkyn­ě poroty, která cenu udělila, je zároveň redaktorko­u knihy. FOTO ČTK ?? Událost v českém
Literárním rybníčku. Básník Ondřej Macl dostal letos za knihu Miluji svou babičku víc než mladé dívky Cenu Jiřího Ortena. Olga Stehlíková, předsedkyn­ě poroty, která cenu udělila, je zároveň redaktorko­u knihy. FOTO ČTK Událost v českém

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia